E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto Paralarİşte kripto para düzenlemesindeki kritik detaylar---

İşte kripto para düzenlemesindeki kritik detaylar

İşte kripto para düzenlemesindeki kritik detaylar
21 Mart 2024 - 15:27 borsagundem.com

Meclis'e sunulması beklenen kripto varlıklara yönelik düzenleme ile Türkiye’de ilk kez kanuni anlamda kripto varlıkların tanımlaması yapılacak. Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek.

Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kullanıcıyı yakından ilgilendiren ve 2,5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip kripto varlıklara ilişkin hazırlanan yasal düzenleme 31 Mart yerel seçimlerin ardından Meclis Başkanlığı'na sunulacak.

NTV'den  Özgür Akbaş'ın haberine göre, düzenleme ile devletin kripto varlıkları tanıması amaçlanmayacak ve hiç bir şekilde "garantör" olmayacak. Bu nedenle teklifin genel gerekçesinde, riskli bir sektör olduğunun altı çizilecek ve kullanıcılara yönelik olarak zarar görme ihtimaline vurgu yapılacak.

İZİN VE DENETLEME SPK'DAN

Teklifle, sektörle ilgilenecek tüm kurum ve kuruluşlar de net olarak ortaya konuluyor. Buna göre, kripto varlıklar hakkında gerekli tüm izinler Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) alınacak ve sektörün denetimi de SPK’da olacak.

SPK, kripto varlık mülkiyetinin ve hak sahipliğinin denetiminden ve düzenlenmesinden sorumlu olacak. Düzenlemeyle, kripto varlıklarla ilgili mülkiyet sorunların kişiler arası hukukun konusu olduğunu belirtilecek.

Kripto para işlemlerinde tüm teknik kriterleri ise TÜBİTAK belirleyecek.

Düzenleme ile Türkiye’de hizmet veren kripto borsaları ya da hizmet sağlayıcılarının sermaye yapılarını net olarak ortaya koymaları gerekecek.

AĞIZ CEZALAR VERİLECEK

Servis sağlayıcıları, belirli dönemlerde kripto varlıklara ilişkin raporlama yapacak. O raporlar SPK ile paylaşılacak raporların geç verilmesi durumunda ilgili şirketlere idare para cezası verilecek. Kripto varlıklarla ilgili yanıltıcı bilgi verme, usulsüz işlem yapma hallerinde de ağır cezalar öngörülüyor.

Teklifte, izinsiz kripto hizmeti verenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülürken, başkasının kriptosunu zimmetine geçirenlere de 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve zararı karşılama cezası verilmesi planlanıyor.

Kripto varlıklara işlem vergisi ve şeffaflık düzenlemesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • COİN21 Mart 2024 22:46

    VERGİ  GELİRSE  VATANDAŞ  YURDIŞI  BORSALARA  KAÇAR.BU KADAR  BASİT

  • Mucise Reis : )21 Mart 2024 15:44

    yoksa gürcistan, kktc, bulgaristan, malta vb banka hesabı açıp oralara gidip işlem yaparlar. kaçırmayın insanları. ben olsam özel birim yaparım. işi bilen kişiler ile bu birim kripto siteleri ile görüşüp etf fonlama vb işleri türk bankaları ile yaparak merlkezbankası kayıt sistemınde değişik birşeler icat etsin. ülkemizde kripto alamayanlar bu fonları alabilir mesela. bu sistemi oturttuğumuzda yabancılarda belki etf gibi ülkemizden kripto fon alır. gelişim budur. ama yok kripto aldın sattın ver %5 komisyon :D yok hesap açtın bilmem nereye gönderdın hesabın bloke :D yok malıyeye borcun var al sana krıptona idari dondurma tedbir kararı :D ya bırakın bu sektoru kendı halıne. belkide gelecekde ulkemızde bu alanda buyuk kişililer olacak. hatta yenı krıptı sistemi kurulması, internt altyapısı ve yenı sıstemlerın reelde kullanım alanı bulmak ya yon veren ulke olabılırız, vergi vergi bıktık ya cehaletten

  • Deli21 Mart 2024 15:44

    Amaç vergi almak