E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan KKM yorumu---

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan KKM yorumu

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan KKM yorumu
22 Kasım 2023 - 11:40 borsagundem.com

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, katıldığı forumda, KKM'nin cazip olma döneminin bittiğini belirterek, bu mevduat türünün ortadan kalktığının görüleceğini ifade etti.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD)-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Forumu'na katılan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hakan Aran, forumda yaptığı konuşmada "Bugün gelinen noktada TL mevduat faizi yüzde 50'nin üzerinde. KKM'nin cazip olduğu dönem bitti. KKM'ye ihtiyaç olmadığını görüyorum. KKM'nin ortadan kalktığını göreceğiz" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre, kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 10 Kasım haftası itibariyle 82,9 milyar TL düşüşle 2,8 trilyon TL oldu. BloombergHT'nin haberine göre, dolar cinsinden bakıldığında ise KKM büyüklüğü 100 milyar doların altına geriledi. KKM tarafında ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin etkisini sürdürdüğü görülüyordu.

Zorunlu karşılık yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseldi

2 Kasım günü açıklanan düzenlemeye göre, KKM'de zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi.

Düzenlemeye, göre, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 5 puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

TCMB, Eylül ayında KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadenin zorunlu olarak değişme oranı yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmiş, 1 yıl kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için karşılama oranları yüzde 5 olarak belirtilmişti.

Hakan Aran'dan faiz ve kredi için çarpıcı yorum

 

Hakan Aran: Bu ülkenin kazanması gerekir

 

KKM'de düşüş hız kesmiyor

 

KKM erimeye devam ediyor

 

KKM'de 10 haftada çıkış 400 milyar TL

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum22 Kasım 2023 19:16

    Müşteri ilişkileri en kötü banka gördüklerim içinde.

  • vatandaş22 Kasım 2023 12:10

    her haber akşamında üzülerek izliyorum ülkemiz uyuşturucu, kaçakçı göçmen simsarları ve dolandırıcı kartellerinin üssü haline getirilmiş ne kadar mafya şebeke varsa ülkemize yerleşmiş. Dolayısıyla Sn eski içişleri bakanı SOYLU yu her gün anıyorum.  Bu ve bunun gibilerinin bir gün adalete hesap vereceğini düşünerek ayakta kalmaya çalışıyorum

  • gıdıkla beni şefket22 Kasım 2023 15:08

    Bİ YORUMCU DA BU KARDEŞİMİZE CAVAP YAZMIŞ OLAYI GENE CAHAPA YA GETİRMİŞ PUDRACI BELLİ .pudracılar saldırıda .

  • Turkogluturk22 Kasım 2023 14:14

    Nereden vuldun yasasi cikartilmasina engel olup,ulkemizi gri listeye sokan cehapeyi kinasana.

  • ...22 Kasım 2023 14:03

    Onlar sanki dun gelmisler dimi

  • Mucise Reis : )22 Kasım 2023 12:01

    kkm den beş kuruş vergi alma... kriptodan Yüzde 20 ek vergi çalışması yap :D ya gerçekten garip bir düensizlik durumu...