E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHızlı para kazanmak isteyenler borsada---

Hızlı para kazanmak isteyenler borsada

Hızlı para kazanmak isteyenler borsada
21 Aralık 2013 - 15:31 borsagundem.com

SPK Başkanı Ertaş, "Borsalar adeta spekülatörlerin, hızlı para kazanmak isteyenlerin olduğu arenalara dönüştü" dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin (TKBB) Kızılcahamam'da ortaklaşa gerçekleştirdiği "Katılım Bankacılığı ve Faizsiz Finans Çalıştayı", açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelle devam etti.

BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan SPK Başkanı Ertaş, özellikle son yıllarda mali piyasalarda spekülatörlerin arttığını ifade ederek, "Borsalar adeta spekülatörlerin, hızlı para kazanmak isteyenlerin olduğu arenalara dönüştü. Sadece borsalarda değil, bankalarda da durum böyle. Bir takım şeyler sağlıklı gitmiyor" dedi.
 
Finansal sistemin etik değerlere de sahip olması gerektiğini vurgulayan Ertaş, şöyle devam etti:
"Yeni bir arayış var. Bunun bir adımı da faizsiz finansal ürünler. Bu ürünler sadece dini hassasiyeti olan kesimlerin değil, herkesin dikkatini çekiyor. Biz başkalarından daha fazla ilgilenmeyiz. Çünkü nüfus yapısı itibariyle Müslüman bir ülkede, bu potansiyelimizi mutlaka harekete geçirmemiz gerekiyor."
Türkiye'nin önemli bir finans merkezi olabileceğine işaret eden Ertaş, "Önümüzdeki 10 yıllık süreçte faizsiz finansın dünyanın her yerine yayılacağını ve büyük bir gelişme kaydedeceğini tahmin ediyorum" ifadesini kullandı.
 
"SERMAYENİN YASTIK ALTINDA OLMASI DOĞRU DEĞİL"
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Ahmet Yaman da insanlık tarihi boyunca gönderilen peygamberlerin temel mesajları arasında haksız kazancın yasaklanması, helallik gibi hususlar olduğunu belirtti. Yaman "Hz. Muhammed'in mesajı içinde de bunlar var. Adalet, hakkaniyet, paylaşım, pazar güvenliği ve helal kazanca dayalı bir iktisadi hayata ilişkin bir mesaj sunmuştur. Buna uygun bir anlayış yerleştiği takdirde, kalkınma sürdürülebilirliği de oluşacaktır" diye konuştu.
Sermayenin yastık altında olmasının doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Yaman, "Yatırıma aksettirilmeyen sermaye, ayrıca vergilendirilmiş, cezalandırılmıştır. Zekat da bu anlamda bir tür cezadır" değerlendirilmesinde bulundu.
İslami anlayışta zenginliğin bir sorun olmadığını, asıl sorunun bencillik ve sömürü anlayışı olduğunu belirten Yaman, "Bir insanın hırsla dünyada çok şeye sahip olması değil, kendine yetecek ölçüde onurlu bir hayatı sağlayacak mal varlığına sahip olması arzu edilmiştir. Bu iktisadi düşünce, bizim iç değerlerle uyumlu bir yapıyı kendiliğinden doğuracaktır" diye konuştu.
Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da "İçinde bulunulan sistem itibariyle çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuz açık. İktisadi sistemlerin kurgulanışı, olması gerekenden farklı değerler, sistemler üzerine kurgulanmış" dedi.
İki gün sürecek çalıştayda katılım bankacılığı ve faizsiz finans alanına ilişkin olarak, kurumsal yönetişim, algı ve itibar yönetimi, ürün çeşitliliği, standartlar ve düzenlemeler, danışma kurulları, piyasalar, sigortacılık ve bireysel emeklilik, strateji, koordinasyon, inovasyon, eğitim, insan kaynağı, sertifikasyon konuları ele alınacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BENDEN SÖYLEMESİ.22 Aralık 2013 01:52

    Pazartesi borsamız neyazıkki 3500 puan aşşağı gelir.

  • doğa22 Aralık 2013 01:46

    bunu şimdimi söylüyorsunuz başkan

  • ali22 Aralık 2013 00:27

    yahu çıkan kağıda hemen fiyat hareketini soruyorsunda düşen kağıda niye sormuyorsunuz.Palavracılar.Buradan Türk milletine sesleniyorum.Borsaya sakın girmeyin.

  • Hasan21 Aralık 2013 23:50

    Yıllardır SPK'da çalışıyorsun spekülatörle maniplatör arasındaki farkı bilmiyorsun. Maniplatörlerin olduğunu anlaman için 1 yıl mı geçmesi gerekiyordu? Daha önce SPK'da çalışırken maniplatör olduğunu bilmiyormuydun? Gezi olayları ile ilgili soruşturma başlattın, ne oldu sonucu paylaşmayacak mısınız?

  • flamenco7221 Aralık 2013 23:47

    Yeni halka arzlarda şirketten ayrı hakim ortaklar ve aracı kurum için özsermayenin %20si kadar müşterek ve müteselsilen teminat mektubu verme zorunluluğu getirilsin..Bu teminat mektubunun yenilenme süresi; aracı kurum için 2 yıl, İmtiyazsız paylardan oluşan şirket ortakları için 5 yıl...İmtiyazlı pay sahipleri için süresiz olsun..Yanlış ve yanıltıcı bilgi ve/veya illegal beyan ve fiillerle Yatırımcısının zarara uğratıldığının kesin dellillerle tespiti halinde zarar ve veya yalan beyan ile gerçek değerler arasındaki maddi farklar teminat mektubundan karşılanıp şirkete sermaye olarak konulsun..Teminat mektubunu yenilemeyen ve veya eksilen teminat mektubunu tamamlamayan imtiyazlı ortakların imtiyazları kaldırılıp hisseleri imtiyazsız paylara dönüştürülsün.. Şirket birleşme ve satın almalarda da satın alınacak şirket için de aynı süreç uygulansın..Ve izahname hazırlansın:):)

  • Rica ediyorum21 Aralık 2013 23:37

    Cok rica ediyorum bastakiler artik ogrensiler terimlerin anlamlarini ve ne ifade ettiklerini. Spekulator ile Manipulotoru ayirt edebilsinler. Spekulator iyi ve her zaman piyasa da olmasi gerekendir, manupilator ler manipulasyon yaparak kazanc elde edenlerdir.

  • ky21 Aralık 2013 23:26

    okadar yaziyoruz ama bence sadece biz onlarinkini okuyoruz! onlar bizim yazdiklarimizi okumuyorlar :(

  • cevdet21 Aralık 2013 22:42

    gülermisin ağlarmısın. insanın yüzü kızarır. bir hisse

  • Gsray21 Aralık 2013 22:26

    Gsray ın yaptıklarına dur deyin önce!!!

  • asdfghjklş21 Aralık 2013 22:04

    Yusuf Hakan çok doğru tespitin var. HELALOLSUN

  • 1.Goldaş zede21 Aralık 2013 21:37

    ''çak - cek - miş - mış -muş'' vıııdı vıııdı riv riv riv, SONUÇ FOOOSSSsss boş boş konuşursunuz anca.BIRAKIN BU ZAT ZURT ETMELERİ...

  • MEMSA ZEDE21 Aralık 2013 21:12

    SPK ÖNCELİK MEMSANIN OLMALI HER GÜN YÜZDE 4 YÜKSELİYOR FİYATI HEP AYNI BUNLAR SAHTEKAR

  • Yusuf Hakan21 Aralık 2013 20:44

    Bu komediye ölüyorum gülmekten... Siz değil misiniz halka açık şirketlerin borsadan çıkmasını kolaylaştırma ya çalışan... Ne oldu Avrupa birliğine uyum çalışmaları. Sakıncalarını ben anlatayım da dinleyin… Adam şirketini halka açar şirketinin değeri farz edin bir milyar dolar o iki milyar dolara halka açar. Bir süre sonra hisselerin değeri düşmeye başlar. O da bir şekilde hisleri ucuza toplatır. Sonra sürekli fiyatları baskı altında tutar. Adam da para çok. Ahmet amca ise almıştır bir miktar hisse yüksek fiyattan, bizim yatırımcının hissesini kaç ay elinde tuttuğu belli. Dayanamaz zararına satar. Bizimki kendi hisselerini istediği gibi toplamaya devam eder. Ve sonra da çağrı yaparak bedavadan borsadan çıkar. Sonrada biriler çıkar derki küçük yatırımcıyı koruyacağız. Biz de inandık tabi. Bir de eskileri düşünün adam paraya para dememiş kazanmış ta kazanmış yatırımcıya gelince temettüde yok. Bedavadan da hisseleri zaman içinde toplamış şimdi diyor ki ben borsadan çıkacağım. Yazık bu yatırımcıya yazık…

  • Ali Demir21 Aralık 2013 20:39

    Açığa alış ve satışı kaldırmadıkca borsada speküleasyonu kaldıramassınızzzzzzzzzzz.Açığa alış-satış geri gelmemek üzere yasaklanmalıdır.

  • murat sadikoglu21 Aralık 2013 20:27

    aciga satisi yasakla baskanımmm...

  • emekçi21 Aralık 2013 20:04

    yastık altı "out", ayakkabı kutusu "in" diyor yani başgan.

  • ibrahim özbek21 Aralık 2013 19:59

    Sayın başkan borsaya nasıl güvenelim bir haftalık kayıp ortada spekülatörler borsada cirit atıyor siz bizi ümitlendirdiniz fakat hala bir netice yok yazık değilmi yenileri nasıl gelsın söyleyin bir şey yapın yakınmayın

  • vatandaş21 Aralık 2013 19:00

    SPK'nın ARENA bilgisayarın çağrıdan kaçışta çevirdiği dolapları ortaya çıkarmasını ve REDİNGTON un açıktan ödediği iddia edilen paraları araştırmasını istiyoruz. Ayrıca bu konuda SPK'nın yanısıra MALİYE ve MASAK'ın harekete geçmesini istiyoruz. SPK, MALİYE ve MASAK lütfen göreve...

  • yok ya 21 Aralık 2013 18:29

    yatırımcı yastık altına saklamasında ne yapsın altın yapsın güm dolar yapsın güm borsa ya yatırsın güm en iyisi dini bütün yimpaş a yatıralım onlar çok iyi sahip çıkıyorlar bu dursun uyar ın arkasında kim var ki hesap sorulmuyor

  • El İnsaf21 Aralık 2013 18:18

    Sn.Başkan, boşverin yastık altındaki parayı, SPK ve Hükümet ile bağlantılı olduğu söylenen Goldaş, Memsa olayları ile ilgilenin lütfen! Yatırımcıları perişan halde.

  • Goldaszede21 Aralık 2013 17:51

    Goz gore gore Kucuk yatirimciyi bu kadar keriz yerine koyuyorsunuz ya ,Helal olsun size

  • Goldaszede21 Aralık 2013 17:46

    Kanun Yapicilari Adam gibi Kanun Yapip,Yapilan Kanunlari Adam gibi uygulamassaniz Daha coooook kisiler soyulur,Tam bir hirsiz yatagi

  • Goldaszede21 Aralık 2013 17:43

    Sayin Baskan,Goldas,da yapilan soygun sonucu tum birikimim elimden alindi,Umarim Hakkimizi iade edilirde,Hak Hukuk Adalet yerini bulur

  • ali veli21 Aralık 2013 17:35

    Sayın editör eksik mi yayınladınız acaba??? Bireysel yatırımcıların finansal bilgileri birilerine peşkeş çekilirse, kimin hangi hisseyi ne kadar, kaç paradan aldığı birilerine peşkeş çekilirse olacak olan budur. Aileler perişan olur, intiharlar olur, iflaslar olur...

  • KARTALY32321 Aralık 2013 17:06

    EY TC DEN HABERİ OLMAYAN SPK BAŞKASI..ŞUNA SPEKİLATÖRLER DEĞİL DE TİCARET YAPIP KEPENK KAPATAN MAĞDURLAR DESEK..OLMAZMI? SENİN DAHA SERMAYE PİYASANDAN HABERİN YOK..SEN DİKKAT ETDE SON GELİŞMELER SİZLERE KADAR GELMESİN

  • naci21 Aralık 2013 17:04

    emir iptali, alıcı satıcı kapama gibi işler hep speklere yaradı.. karanlık odada kim kime dum duma...

  • ali veli21 Aralık 2013 16:56

    finansal bilgileri birilerine peşkeş çekilirse, kimin hangi hisseyi ne kadar, kaç paradan aldığı birilerine peşkeş çekilirse olacak olan budur. Aileler perişan olur, intiharlar olur, iflaslar olur...

  • hacı21 Aralık 2013 16:55

    arkadaş yabancıya gel yatırım yap demişsin ekonominin % 70 ini kaptırmışsın sonra da spekülatörlük var diyorsun. adam olaydınız üretim yapıp, çalmayıp ekonomiyi kaptırmayaydınız. şimdi yine kendi ayarlarını verecekler. cemaat şirketlerine, koç şirketlerine, menfaatine uymayan kim varsa onun şirketlerine denetim, savaş, manipülatörlerine de izin. gene adil, dürüst düzen değil tayyip ayarı geliyor

  • metin21 Aralık 2013 16:53

    Kor tuttugunu topal kosturup yakaladigini opuyor burasi turkiye originaly noyle degilde anlayan anlamistir

  • ass21 Aralık 2013 16:24

    işlem şöyle işliyor bazı hisselerde 1 patron 2 spek 3 aracı kurumla mal pazarlama ve denetimsiz bir yapı borsa iş işden gecti

  • Aratiyor21 Aralık 2013 16:16

    Gelen gideni aratiyor eskiden , kucuk spekilatorler vardi, simdi mega spekulatorler ve patronlar ve yandaslar borsada tas ustunde tas birakmiyir artik kendi borsa sirketleri falan var siz dusunun arsizligi

  • Broker21 Aralık 2013 16:04

    Tahsisli sermaye artışında hisse fiatının ve şirket birleşimlerinde çağrı fiatının belirlenmesi son ayların ortalama fiatına göre belirlenmesi patronlara mutiş bir legal manipulasyon fırsatı tanıyor. İşlemden önce kendi lehlerine istedikleri gibi son ayların hisse fiatınılirliyorlar. kervansaray tek operasyon değil. ayrıca yenileride sırada.

  • mehmet21 Aralık 2013 15:48

    En buyuk tezgah karsan oto biride karsan oto speginde.polisinde bu islemleri arastirmssi gerekli.bu baskiyi kuran su ustjne cikarilmali.

  • Expert21 Aralık 2013 15:45

    Yatırımcılar eski Spk dan çok şikayetciydi ama yeni spk döneminde çok uç operasyonlar olmakta. En son kervansaray holding operasyonu çok çarpıcı. yatırımcnın varlığını değersizleştirme pul etme operasyonu. Şirket birleşimlerinde, tahsisli sermaye artışlarınd, diğer nitelikli işlemlerde cağrı fiatları hissenin son aylardaki ağırlıklı ortalamasına göre belirlenmesi çok komik. Eğer bu ortalama şirketinin varlıklarının reel değerlendirme raporunun altındaysa uygulanmamalı. Zaten para patronlarda yapacakları bu tur nitelikli işlemlerden önce tahtaya istedikleri gbi hukmedip son ayların hisse fiatını kendi lehlerine istedikleri gibi belirliyorlar. Sanki bu patron eelerindei malını topluca satınca hissenin piyasa değerini mi baz alıyor? SPK Kervansaray holdingin Sis textille birleşimden ve birleşmeden sonraki bilançolarına baksın ve yapılan son işlemlere doğruluğunu bir incelesin. Birleşim öncesi hisse defter değeri 1.50 kuruşken, birleşim sonrası 0.40 kuruşa düşmüş. Rezalet düzeyde bir düşüş. Buna karşın 0.90 kuruşluk çağrı fiatı çok doğru? veya Sis textilin sahiplerine 528 milyon kadar abartılı oranda lot ihrac edilmesi doğru mu? Yatırımcı fena soyulmamış mı? Birleşme öncesi 60 milyon lotluk Kervansaray holdiningin varlıklarının değerinden butun borcları çıkarıldığında varlıkları 90 milyon ediyordu , buna göre hisse defter değeri 1.50 lira cvarında. Buna karşın kervansaray holdingin varlıklarının değerinden borclar çıkınca 170 milyon kalıyor. Tabi şirkete 528 milyon lot hak tanınıyor bu durumda hisse değeri 0.40 kuruş. Yani borsadaki şirkein 60 milyon lotuyla borsada olmayanın 528 milyon lotu birleşince hissenin defter değeri 0.50 kuruşa düşmüş. Spk nın belirlediği çağrı fiatı çok daha yukarıda olmalıydı veya kervansaray holdinin 60 milyon lotuna karşılık sis ipliğin patronlarına en fazla 120 milyon lot ihrac edilmeliydi. Ve şuan toplam şirketin işlem gören lotu 180 milyon olamlıydı. Yatırımcının abartılı sekilde hakkı yenmiş. Ayrıca bu birleşmeden önce kervansaray holdingin finansman durumu çok iyiydi,alacakları ve nakiti borcun iki katı ve buna ek olarakta yuklu duran varlıkları vardı, şirket finansman olarak çok ferahtı. Ama bu birleşme ile karşı şirketten buyuk borc yuku alınmış, sadece kısa dönemli 400 milyon borc, ve çoğunun ödeme zamanı gecmiş. ve kasadada hiç nakit yok. Devralınan borcla şirketin özsermayesi bayağı eksilmiş. SPK bu birleşmeye bu koşullarda nasıl izin verir? veya finans durumu bukadar kötü olan borsadaki şirket sahiplerine ortaklıkta 528 milyon gibi yuksek oranda lot almalarına nasıl uygun görebilir? ve yatırımcının varlığını bu batak durumdaki bir şirketin borçlar içinde eritilmesine nasıl onaylıyor?

  • klgyozede21 Aralık 2013 15:43

    Yani yuh diyorum.tövbe est. klgyo zarar eden şeker gayrimenkul hisslerini kler holdingten fahiş fiyata aldı. siz de onayladınız.kar transferi yapıldı. kim spekülatör acaba