E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor---

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor
24 Ekim 2023 - 10:55 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsalarında yılın ilk yarısında yaşanan rallinin yıl sonuna kadar sürmeyeceği konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, 2023 yılında yapay zeka güdümlü ralliyle yatırımcıların yüzünü güldürmüş olsa da, hisse senetlerinin yönünü aşağıya çevirmesi, endişenin artmasına neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ilk yarıda hisse senedi yükselişi çağrısında bulunan Stifel hisse senedi stratejisti Barry Bannister, S&P 500 Endeksi’nin 2024 baharına kadar yükselişe devam etmeyeceğini öngörüyor.

Hisse senetleri yıl sonuna kadar yatay seyredecek

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Bannister, S&P 500 Endeksi için 4.400 puan hedefini 2023 yıl sonundan itibaren Nisan 2024'e kadar erteledi.

ABD borsalarının yılın ilk yarısındaki rallisini öngören Wall Street stratejisti Barry Bannister, hisse senetlerinin 2023 yılının sonuna kadar kazanç getirmeyeceğini ve önceki yükseliş ivmesini en az Nisan 2024'e kadar sürdürmesinin pek mümkün olmadığını öngörüyor.

Bannister, S&P 500 Endeksi için 4.400 puan hedefini bu yılın sonundan itibaren Nisan 2024'e kadar uzattığını, çünkü yüksek faiz oranlarının kurumsal kazançları baskılayarak hisse senedi fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceğini söylüyor. Bannister, paylaştığı notta, “Ekim 2022'deki en düşük seviyelerden yükselişin sona erdiğine inanıyoruz ve 2023 yazından bu yana görüşümüz yatay bir alım satım aralığı olacağı yönünde. Güncellenmiş görüşe göre 2023 yıl sonu hedefimiz olan 4.400 puanın 30 Nisan 2024'e kadar geçerli olduğuna inanıyoruz” diye yazıyor.

Bannister, 2023'ün ilk yarısında ABD hisse senedi piyasasındaki yükselişi doğru bir şekilde tahmin eden birkaç Wall Street stratejistinden biriydi. Bannister ayrıca, hisse senedi kazançlarının yılın ikinci yarısında duracağını ve Hisse senetlerine yönelik ekonomik riskin 2023 yılı sonlarında artacağını da belirtmişti. Bannister, Mayıs ayında endeks için 4.400 puan yıl sonu hedefi belirlemişti. Bu, endeksin dünlü kapanış seviyesi olan 4.217,04 puandan yaklaşık yüzde 4,3 oranında yükseğe işaret ediyor.

Yükselişin cesareti kırıldı

Bannister, “2023'ün başlarında rahatlama rallisini satın aldık, 2023 yazında nötr hale geldik ve 2023'ün üçüncü çeyreğinden önce yükselişin cesaretini kırdık” diyor. Bannister, Wall Street'teki en iyimser stratejistlerden bazılarının öngördüğü gibi, S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılı sonuna kadar yeni bir rekor seviyeye ulaşmasının ‘istisnai olarak olası olmadığını' düşündüğünü ifade ediyor.

Bu arada Bannister, 10 yıllık ABD Hazine getirisinin mevcut döngüde yüzde 5 civarında zirve yapacağını düşünüyor ve kurumsal kazançlar üzerinde baskı yaratan tahvillerin yüzde 5 veya yüzde 6'da ‘normalleşeceğini’ öngörüyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi dün 2007 yılından bu yana ilk kez yüzde 5 ile flört etti ve sabah seansında gün içi en yüksek seviyesi olan yüzde 5,02'ye ulaştıktan sonra geri çekilerek seansı yüzde 4,836 seviyesinde tamamladı.

Bannister, “Bu, 'Fed'in faizlerde daha uzun süre yüksek kalması değil. Fed, 'normalleştirilmiş oranlarda politika modülasyonuna yani değişimine geri döndü” diye yazıyor.

Fiyat/kazanç oranı yarıya düşecek

Bannister ayrıca ABD iş gücü piyasasının sağlığının, ekonomik dayanıklılığın kaynağı ve finansal koşulları sıkılaştırabilecek ve hisse senetleri için fiyat-kazanç oranları üzerinde baskı yaratabilecek ‘Fed faiz normalleşmesinin’ de bir nedeni olduğuna işaret ediyor.

Bazen fiyat çarpanı olarak da bilinen fiyat-kazanç oranı, hisse senedi fiyatının halka açık bir şirketin hisse başına yıllık kazancına bölünmesiyle elde edilen oran olarak biliniyor ve Hisse senedi değerlemesini belirlemenin bir yolu olarak kabul ediliyor.

Stratejist, bu nedenle S&P 500 Endeksi’nin 2020'li yılların geri kalan on yılı boyunca ‘sabit' veya ‘belli bir aralığa bağlı’ kalacağını, ABD şirketleri arasındaki fiyat-kazanç oranlarının sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle yarıya düşeceğini ancak bunun kazançlardaki büyümeyi dengeleyebileceğini düşünüyor. Bannister, S&P 500 hisse başına kazancının 2019'daki 156 dolardan 2030'da 300-325 dolar aralığına çıkarak, en az ikiye katlanacağını tahmin ediyor.

Hisse başına kazanç, bir şirketin net kârının, sahip olduğu hisse senedi sayısına bölünmesiyle elde edilen değer olarak biliniyor ve genellikle bir şirketin her bir hissesi için ne kadar para kazandığını gösteriyor.

Piper Sandler: ABD borsaları yüzde 14’lük yükselişe hazırlanıyor

 

Wall Street borsalarında tahvil krizi

 

Borsalarda çöküş ne kadar muhtemel?

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı

 

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)