E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri sallantıda, yatırımcılar tedirgin---

Hisse senetleri sallantıda, yatırımcılar tedirgin

Hisse senetleri sallantıda, yatırımcılar tedirgin
30 Ekim 2023 - 11:03 borsagundem.com

ABD borsalarındaki belirsizlik ve Ağustos ayından bu yana devam eden düşüş eğilimi yatırımcıları tedirgin ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında eğilim düşüş yönünde. Ağustos ayından bu yana çalkantılı seyreden hisse senedi piyasalarında Ekim ayında da benzer bir seyir görüldü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de sallantılı seyreden hisse senedi piyasası Amerikalıları tedirgin ediyor.

Yüksek getirili tüketiciler ve büyük yatırımcılar

Cnn’den Bryan Mena’nın haberine göre, bu ay Amerikalıların morali bozuk. Bunun nedeni ise büyük ölçüde borsanın çalkantılı olması. Michigan Üniversitesi'nin son tüketici anketi, duyarlılığın bu ay yüzde 6 oranında düştüğünü ancak duyarlılığın bir yıl öncesine göre yüzde 6,5 oranında daha iyi olduğunu gösteriyor. Anket ayrıca Amerikalıların gelecek yıl için ekonominin görünümü konusunda daha kötümser hale geldiğini de bulguluyor.

Üniversitenin Tüketici Araştırmaları Direktörü Joanne Hsu, yaptığı açıklamada, “Bu düşüş büyük ölçüde yüksek gelirli tüketicilerden ve hisse senedi piyasalarındaki son zayıflıkla tutarlı olarak büyük hisse senedi sahibi olanlardan kaynaklandı” diyor.

S&P 500 Endeksi hâlâ Temmuz ayındaki en son zirvesinin altında seyrediyor. Yatırımcılar, ekonominin şaşırtıcı direnci ve Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı korkusu karşısında ürkmüş gözüküyor ve bu da Hazine getirilerinin artmasına neden oluyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi yüzde 5 civarında seyrediyor. Tüm bunların dışında, Ağustos ve Eylül aylarının genellikle hisse senedi piyasaları için zorlu aylar olduğu biliniyor.

Kazanç sezonunun etkisi

Üçüncü çeyrek kazanç sezonu yaklaşırken şirketlerin, özellikle de çok büyük etkiye sahip büyük teknoloji şirketlerinin sonuçlarının borsayı iyi de kötü de etkileyebileceği düşünülüyor.

Şimdiye kadar Amazon, Meta, Microsoft ve Google'ın ana şirketi Alphabet gibi teknoloji devlerinin tümü, birkaç endişe verici alanla birlikte sağlam sonuçlar bildirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise bazı büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinin düşmesiyle düzeltme bölgesine yöneldi. Apple, Amazon, Nvidia, Microsoft ve Alphabet, S&P 500'ün değerinin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Bu nedenle yatırım yapan Amerikalılar bu şirketlerin performansına oldukça dikkat ediyor.

Enflasyon beklentileri kötüleşiyor

Bu arada Amerikalıların önümüzdeki yıla ilişkin enflasyon beklentileri Ekim ayında kötüleşerek Eylül ayındaki yüzde 3,2 seviyesinden yüzde 4,2'ye yükseldi. Bu, Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye karşılık geliyor. Fed, enflasyon beklentilerine, özellikle de uzun vadeli beklentilere çok dikkat ediyor.

Ayrıca gelecek 5 ila 10 yıla ilişkin enflasyon oranlarına ilişkin beklentilerin de Eylül ayındaki yüzde 2,8’lik seviyesinden Ekim ayında yüzde 3'e yükseldiği görülüyor. Eğer Amerikalılar enflasyonun eninde sonunda düşeceğini beklemiyorsa, bu durumun fiyatların kalıcı olarak yükseldiği bir dönemi başlatabileceğinden ve Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmesini son derece zorlaştırabileceğinden endişe ediliyor.

Küresel borsalarda yorgunluk emareleri

 

Borsa yatırımlarında sadelik kazandırıyor

 

Borsada düşüş ne kadar derinleşebilir?

 

Borsalarda risk ve volatilite neden artıyor?

 

Morgan Stanley: Yıl sonu rallisi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak

 

ABD hisselerinde yıl sonu rallisi ihtimali azalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)