E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetleri kazanç sezonunu umursamıyor---

Hisse senetleri kazanç sezonunu umursamıyor

Hisse senetleri kazanç sezonunu umursamıyor
03 Ağustos 2023 - 11:14 borsagundem.com

ABD şirketleri, kazanç sezonunda beklentileri yine aşıyor ancak hisse senetleri bunu umursuyor gözükmüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li şirketler kazanç sezonunda Wall Street’in beklentilerini yine aşıyor. Son iki yılın en yüksek oranında beklentilerin üzerinde kazanç bildiren ABD’li şirketlerin hisse fiyatlarının ise bu gelişmeyi pek umursadığı söylenemez.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de şirketler, Haziran ayında sona eren çeyrek için Wall Street'in kar beklentilerini aştı. Ancak yatırımcılar bu gelişmeyi dikkate almamış gözüküyor.

Kazançlar hisse fiyatlarına yansımıyor

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Refinitiv verileri, Haziran'da sona eren çeyrek için kazanç bildiren 334 S&P 500 şirketinden yüzde 79,7'sinin Wall Street'in beklentilerini aşmış olduğunu gösteriyor. Refinitiv, bunun ABD şirketlerinin 2021'in üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek ‘aşım' oranını kaydetme yolunda olduğu anlamına geldiğini söylüyor.

Ancak beklenenden daha iyi olan kazanç rakamları, şirketlerin hisseleri için kazanç anlamına gelmiyor. Morgan Stanley'den Mike Wilson liderliğindeki hisse senedi analistleri ekibi, bu hafta başlarında paylaştıkları araştırma notunda, "Fiyat tepkileri, 2. çeyrek kazançlarının raporlanmasının ardından, ortalamanın üzerinde bir hisse başı kazanç (Earnings per Share - EPS) aşım oranına rağmen sessiz görünmeye devam ediyor” diyor.

Morgan Stanley analistleri, kazançları bildirdikten sonraki bir gün içinde hisse senetlerinin kazançlarının tarihsel ortalamanın çok altında seyrettiğini not ediyor. Buna göre, S&P 500 şirketleri için 31 Temmuz'a kadar ortalama kazanç sonrası hareket eksi yüzde 0,8 olarak gerçekleşiyor. Dahası, kazançları bildirdikten sonraki bir gün içinde tırmanan S&P 500 hisselerinin yüzdesi, en azından 2021'in başından bu yana en düşük seviye olan yüzde 42'ye düşmüş durumda.

Bu hafta, 170'ten fazla S&P 500 firmasının hafta bitmeden rapor verecek olması nedeniyle 2023 ikinci çeyrek kazanç raporlama sezonunun en yoğun haftası olarak öne çıkıyor. Yatırımcılar bugün geç saatlerde ‘Muhteşem Yedili’ (Magnificent Seven) olarak da bilinen teknoloji hisselerinin iki üyesi olan Apple ve Amazon’un kazanç raporlarını açıklamasını bekliyor.

İki neden

Analistler, kazançlara yönelik görünüşte cansız tepki için birkaç neden öne sürüyor. Bunlardan birincisi, beklentiler aşılmasına rağmen, S&P 500 firmalarının toplamda, 2022'nin ikinci çeyreğine kıyasla kazançların yüzde 7 oranında azaldığını görme yolunda olması. Ayrıca, kazanç aşımlarının büyüklüğünün de son yıllara göre daha küçük olması, cansız tepkinin diğer nedeni olarak öne çıkıyor.

ABD hisse senetleri, dünkü kapanışa kadar S&P 500 Endeksi’nde yüzde 17,5 ve Nasdaq’ta yüzde 33,5 artışla 2023'ün başından bu yana keskin bir şekilde yükselmiş durumda. UBS Global Wealth Management'ın kıdemli ABD hisse senedi analisti Nadia Lovell da, kazanç sezonunun başında yaptığı açıklamada, açıklanacak kazançların şirketlerin aşması zor olabilecek yüksek bir çıta oluşturduğunu söylemişti.

FactSet verilerine göre, ABD hisse senetleri dünü düşüşle tamamladı. S&P 500 Endeksi yüzde 1,4 oranında düşerek 4.513,39 puana geriledi ve 23 Mayıs'tan bu yana ilk kez yüzde 1'den fazla günlük düşüş yaşadı. Nasdaq da yüzde 2,2 oranında düşerek 13.973,45 puana geriledi. Dow Jones da yüzde 1 oranında düşerek 35.282,52 puana geriledi.

Piyasalardaki bilanço etkisi devam ediyor

 

Bilanço sezonu zayıf hisseleri tehdit ediyor

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ TEL03 Ağustos 2023 11:45

    ENFLASYON TÜM DÜNYA DA İNSANLARIN EBESİNİ BELLEDİ CANINA OKUDU O YÜZDEN İNSANLARA ÇOK PARA LAZIM OLUP, HERKES 10-20-100 KAT PARA KAZANMA DERDİNDE.GELECEKTE GÜZEL BİR YAŞAMLARI OLMASI İÇİN.BORSAMIZA DA NAZAR ĞEMEZ İSE 10 000 DEVİRİP EYLÜL AYINDA YILSONUNDA RAHAT 15 000 OLACAKTIR.