E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHimmet Karadağ, ‘geri alım’ı yorumladı---

Himmet Karadağ, ‘geri alım’ı yorumladı

Himmet Karadağ, ‘geri alım’ı yorumladı
18 Ağustos 2016 - 16:00 borsagundem.com

Borsa yatırımcılarının mağduriyeti önlendi. SPK'nın hisse geri alımını kolaylaştırmasının ardından çok sayıda şirket geri alım yapacağını açıkladı, şirketlerin hisselerine sahip çıkması borsada satışlar, frenleyip piyasaya güveni tazeledi...

15 Temmuz tarihinde yaşadığımız darbe girişiminin finansal piyasalara olabilecek olumsuz etkisinin bertaraf edilebilmesi amacıyla bir dizi kurum hemen önlem aldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılacak ikinci bir duyuruya kadar yürürlükte kalacak olan bir düzenleme ile şirketler, herhangi bir limite tabi olmaksızın borsada kendi paylarını geri alabilme imkanına kavuştu. Ayrıca, yeni düzenleme ile "Geri Alınan Paylar Tebliği'nde bir takım kolaylıklar getirildi. Örneğin, tebliğe göre ortaklıkların geri alım yapabilmesi için genel kurul tarafından onaylanan bir geri alım programının bulunması gerekiyorken, yeni düzenleme ile yönetim kurulu kararı alması ve konuya ilişkin özel durum açıklaması yaparak genel kurul yapmaksızın geri alım yapma imkanı tanındı.

Sektör temsilcileri de bu düzenlemenin duyurulması sonrasında birçok şirketin, KAP'ta (Kamuoyunu Aydınlatma Platformu) hisse geri alımı yapacağını açıkladığını bunun da yatırımcıların piyasaya olan güveninin tazelenmesine katkıda bulunduğunu belirtiyor.

"KARAR TÜM PİYASA KATILIMCILARINI MOTİVE ETTİ”

Himmet Karadağ / Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

SPK tarafından yapılacak ikinci bir duyuruya kadar yürürlükte kalacak olan bu düzenleme ile şirketler, herhangi bir limite tabi olmaksızın Borsada kendi paylarını geri alabilme imkanına kavuştu. Ancak bu düzenleme son günlerde yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurularak yapılmış olup, sınırlı bir süre için geçerli. Bu düzenlemenin duyurulması sonrasında birçok şirket, KAP'ta (Kamuoyunu Aydınlatma Platformu) hisse geri alımı yapacağını açıkladı; bu da yatırımcıların piyasaya olan güveninin tazelenmesine katkıda bulundu. Olağanüstü durumlar bazen bu tip olağanüstü düzenlemeleri gerekli kılıyor. Nitekim piyasamız bu karardan olumlu etkilendi. Bu düzenlemenin piyasaya olan net katkısının sayısal olarak ölçülmesinin ve ifade edilmesi zor. Ancak yaşanan olağanüstü durumun olumsuz etkilerinin giderilmesine yönelik olarak piyasaya somut bir destek mesajı verildi ve yatırımcıların piyasaya olan güvenini yeniden kazanmasına yardımcı olundu. Özellikle SPK'nın bu kararı duyurmasının ardından, ilk etapta 47 şirketin bu düzenleme doğrultusunda harekete geçeceğini açıklaması ve halihazırda bu şirketlerden 27'sinin 25.6 milyon TL nominal değerli pay alımı gerçekleştirmesi toplumsal dayanışmanın bir göstergesi olarak tüm piyasa katılımcılarını motive etti ve ileriye dönük endişelerin giderilmesine yardımcı oldu. Borsa İstanbul olarak, şu aşamada piyasa için ilave tedbirlerin alınmasını gerektirecek bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyoruz. Bununla birlikte piyasalarımız yakından takip edilmekte olup, ihtiyaç halinde gerekli tedbirler hem SPK, hem de Borsamız tarafından alınabilir.

"ALIM KOLAYLAŞTIRILMALI"

"SPK'nın almış olduğu kararı çok olumlu ve yerinde görüyoruz" diyen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, Kurul'un bu müdahalesi ile şirketlere ve şirket hakim ortaklarına, piyasa gerçeklerinin ötesinde bir değer düşüklüğü olduğunu düşünüyorlarsa, hızla alım yaparak gerek pay değerlerini destekleme, gerekse orta vadede gerçek değerine ulaşması durumunda kâr elde etme olanağı sağladığım hatırlatıyor.

Düzenlemenin sonuçlarının en somut göstergesinin piyasa değerlerindeki değişim olduğuna da dikkat çekiyor. Olağanüstü durumlarda yurtdışı uygulamalarda açığa satışın yasaklanması ya da sınırlanması gibi tedbirlerin de alındığını belirten Koç, ancak bu tür tedbirlerin pek işe yaramadığını, satışı sınırlandırıcı negatif tedbirler yerine alışı kolaylaştıran pozitif tedbirlerin çok daha etkili olacağını düşünüyor.

Bu kapsamda daha orta vadede düşünülebilecek diğer bir yöntemin Hükümetin Meclis'e göndermiş olduğu "Varlık Fonu" benzeri uygulamalar olduğunu belirten Koç, "Bu fonlar, ellerinde bulunan kaynaklar yoluyla sıra dışı gelişmelerin bulunduğu dönemlerde dengeleyici işlemler yapabiliyor. Yanı sıra, kamu kesiminin elinde bulunan çeşitli fonların hisse senedi piyasasına yatırım yapabilmesinin önünün açılması, bu tip şoklarda piyasaları dengeleyici rol oynayacaktır. Mevcut durumda İşsizlik Fonu, DASK, Yatırımcıları Tazmin Fonu gibi oldukça yüksek meblağlarda kaynak biriktirmiş olan fonlarımız bulunuyor. Bu fonlar, temel olarak mevduat türevi ürünler ile devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yapıyor. Dolayısıyla, söz konusu fonların kaynaklarının bir kısmını halka açık şirketlerin sermaye piyasası araçlarında değerlendirmesi yönünde yapılacak düzenlemeler de satış baskısının olduğu dönemlerde piyasaların dengelenmesine katkı sağlayacaktır" diyor.

"SPK YATIRIMCI MAĞDURİYETİNİ ÖNLEDİ"

"Bu uygulamanın temel amacı, yatırımcının korunması, borsadaki aşırı dalgalanmaların önüne geçebilmek, olası panik satışlarına karşı borsadaki kayıpları sınırlandırmak" diyen Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç da, bu nedenle SPK'nın çok önemli ve radikal bir kararla yatırımcıların mağduriyetinin önlenmesini sağladığını söylüyor. Bir şirketin kendi paylarını satın alacağını açıklamasının o hisse senedi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu hatırlatarak, "Bu hareketin büyüklüğü şirketin alım programına, hisse senedinin derinliğine bağlı olarak değişmekte. Hisse senedinin günlük işlem miktarında oluşacak artış ve şirketin açıkladığı fiyatlar ve süre boyunca alım yapacak olması, Hisse senedinin talebini ciddi oranda artıracaktır. Bu durum yatırımcılar üzerinde olumlu bir hava yaratmakta ve o şirkete güven sağlamaktadır" diyor. Topaç, kararın bu zorlu önemde yatırımcılara çok önemli bir moral olup pay senetlerinde değerinin altında satışları da önlediğini hatırlatarak, borsadaki düşüşün sınırlı kalması ve akabinde yaşanan olumlu seyrin yanı sıra sadece o hisseleri değil, borsayı da etkilediğinin altını çiziyor.  (İDİL TARAKLI/PARA DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)