E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHavayolu hisseleri ve Bitcoin’de güçlü dönemin 3 işareti---

Havayolu hisseleri ve Bitcoin’de güçlü dönemin 3 işareti

Havayolu hisseleri ve Bitcoin’de güçlü dönemin 3 işareti
30 Kasım 2021 - 13:17 borsagundem.com

Havayolu ve nakliye hisseleri ile Bitcoin’de güçlü bir dönem yaklaşıyor. Pandemi nedeniyle durma noktasına gelen uçuşlar yeniden başlarken, nakliye şirketlerinin gelirleri rekor kırıyor. Bitcoin’de ise boğa piyasası işaretleri güçleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisinin havayolu şirketlerini vurmasının ardından aşıların yaygınlaşmasıyla, geçtiğimiz aylarda havayolu şirketlerinde istikrarlı bir toparlanma görüldü. Geçtiğimiz pazar günü ise 2020’nin şubat ayından bu yana ABD’nin havaalanlarında en yoğun gün yaşandı. Ancak korona virüsün Omikron varyantı sektördeki toparlanmayı tehdit altında bırakabilir. Yaz aylarında da Delta varyantı, belirsizliğe neden olmuştu.

Forbes’un haberine göre pandeminin bir başka etkisi de tedarik zincirlerindeki sorunlar olarak ortaya çıktı. Korona virüsün Omikron varyantının ortaya çıkmasıyla birlikte, uluslararası seyahatlerin yeniden kısıtlanmasına yönelik endişeler, nakliye şirketlerinin hisselerini yükseltti. Hızla yayılan Omikron varyantı nedeniyle Asya piyasalarında nakliye şirketlerinin hisselerinde hızlı bir yükseliş görüldü. Yeni kapanmaların tedarik zincirlerinde yaratabileceği sorunların, nakliye fiyatlarında yükselişin kalıcı olabileceği anlamına geldiği düşünülüyor.

Daiwa Capital Piyasa Analisti Kelvin Lau, bir ülkedeki karantina önlemlerinin “tüm tedarik zincirini etkileyeceğini” söyledi. Açıklamasında, “nakliye ücretlerinde tedarik sorunları nedeniyle büyük bir ralli görülebilir. Bu da nakliye şirketlerinin bilançolarına yakın zamanda yansıyacak” ifadelerini kullandı. Kripto para cephesinde ise pazartesi günü geçtiğimiz haftanın sonunda görülen satış dalgasının ardından Bitcoin ve diğer kripto paralarda yükseliş kaydedildi.

Bitcoin fiyatı 58 bin doların üzerine yeniden çıktı. Diğer dijital varlıklarda da yükseliş Ethereum’da %7, XRP’de %6 oldu. 

Kripto para borsası Luno Asya Pasifik Başkanı Vijay Ayyar Omikron varyantının daha hafif semptomlarının piyasalardaki yükselişi desteklediğini söyledi. Ayyar, “varyantın ilk analizlere göre daha zayıf semptomlara sahip olduğu haberlerini alıyoruz, bu da piyasalarda yeniden yükselişi getirdi” diyerek, geçtiğimiz hafta yaşanan satış dalgasının dipten alım fırsatı yarattığını belirtti.

İşte havayolu ve nakliye hisseleri ile Bitcoin’de güçlü boğa döneminin yaklaştığının 3 işareti.

1. ABD’de uçuşlara talep artıyor

ABD yakın zamanda ticari havayolu seyahatlerinde yeni bir pandemi rekoru kırdı. 28 Kasım günü 2,45 milyon kişi havayolu seyahati gerçekleştirdi. Bu rakam ise 2020’nin şubat ayından bu yana en yüksek rakam oldu ve 2019’un aynı tarihinden %15’lik yükseliş gösterdi. ABD’de Noel döneminde uçuşlara güçlü talep bekleyen havayolu şirketleri personel arayışına girdi. Bunun için çalışanlarına primler ve cömert bonuslar ödeyerek yeni yetenekleri çekmeye çalışıyorlar.

Avrupa’dan gelen uluslararası uçuşlar da Omikron varyantına rağmen cesaret verici oldu. Barron’s’a açıklamada bulunan Cowen Havayolu Analisti Helane Becker, “2022’nin yaz aylarında uluslararası seyahatlerde güçlü bir geri dönüş” beklendiğini söyledi. Becker’a göre bu yükseliş, 2019 yılındaki seviyelere ulaşılmasını sağlayacak. Bu tahmin, ABD’nin havayolu şirketlerinde gelirlerin 2022’nin ikinci yarısında pandemi öncesi seviyelere dönülmesini bekleyen Airlines for America (A4A) tarafından açıklanan tahminlerle de paralellik taşıyor.

2. Nakliye şirketlerinin gelirlerinde rekor artış

Bir süredir nakliye darboğazları, küresel tedarik zincirleri üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Bu durum nakliye şirketleri için büyük bir lojistik sorun haline geldi. Ancak durum değişiyor. 

Küresel nakliye sektörü bu yılın üçüncü çeyreğinde 48,1 milyar dolarlık rekor bir gelir açıkladı. Bu rakam yüksek nakliye fiyatları nedeniyle dört çeyrekte de rekor seviyelerde kar getirdi. Daha da çarpıcı olanı ise 48,1 milyar dolarlık karın, Blue Alpha Capital’dan John McCown’a göre dört büyük teknoloji şirketinin (Facebook, Amazon, Netflix, Google) toplam karının neredeyse %50 üzerinde olması.

McCown, “bilanço devleri Apple ve Microsoft’un toplamına kıyasla, nakliye şirketlerinin karı %15 daha yüksek oldu” dedi. Dev nakliye şirketleri arasında Maersk, Evergreen Marine, COSCO ve Hapag-Lloyd bulunuyor.

3. Bitcoin’de konsolidasyona rağmen boğa sinyalleri devam ediyor

Dünyanın en popüler kripto parası Bitcoin’in fiyatı geçtiğimiz hafta düşüşe geçerek, salı günü son bir ayın en düşük seviyesi olan 55,460 bin dolara geriledi. Düşüşte faiz oranlarının beklenenden daha erken ve daha hızlı yükselmesine yönelik endişeler etkili oldu. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 28 Kasım günü ise fiyat 53,48 bin dolara gerilese de hızlı bir şekilde 57 bin dolardaki destek seviyesine yükseldi.

Geri çekilmeye rağmen, CoinDesk Analisti Omkar Godbole Bitcoin’in halen bir boğa piyasasının içerisinde olduğunu söyledi. Açıklamasında kripto paranın görünümünün “yakın zamandaki düşüşe rağmen yapıcı olmaya devam ettiğini” söyledi. Kurumsal yatırımcılar ve Bitcoin balinaları yakın zamandaki yükselişin sorumlusu olarak gösterilse ve daha sonra bir durgunluk yaşansa da, durgunluğun geçici olduğu düşünülüyor.

Citigroup’un kurumsal yatırımcılara yönelik dijital varlıklar birimini güçlendirmek için 100 kişiyi işe alacağı söylendi. Aynı zamanda Commonwealth Bank of Australia’nın da kripto hizmetleri sunmaya başlayacak dört Avusturalya bankasının ilki olacağı belirtildi. Karar bankanın CEO’su Matt Comyn’in kripto paralarda fırsatları kaçırma riskinin, yatırım yapma riskinden daha büyük olduğunu açıklamasının ardından geldi.

 

Kripto paralarda rekor para girişi

 

Piyasalardaki olumlu havanın korunamadığı görülüyor

 

Piyasalarda gündem: Büyüme!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)