E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arzda Ankara rüzgarı---

Halka arzda Ankara rüzgarı

Halka arzda Ankara rüzgarı
21 Ocak 2023 - 09:38 borsagundem.com

Ankara merkezli hisseler halka arz piyasasında şu sıralar endeksin dalgalı seyriyle pek de ilgilenmeden yükselişini sürdürüyor.

Borsada sert düzeltmeler, dalgalı seansların ardından sular endeks bazında durulmuş görünüyor ancak kayıplarını kapatabilmiş bir borsadan bahsetmek mümkün değilken, yeni halka arzlarda baş döndüren bir yükseliş sürüyor. Son halka arzların ortak özelliği ise Ankara şirketleri olması. Uzmanlar, halka arz sarhoşluğu konusunda yatırımcıları uyardı. İşte Barış Erkaya'nın Ekonomim'deki konuyla ilgili haberi şöyle:

Borsa İstanbul’da sert düzeltmeler, dalgalı seansların ardından sular endeks bazında şimdilik durulmuş görünüyor. Niye endeks bazında diyoruz? Çünkü Perşembe günü bile BİST-100 endeksi artıda kapatmış olmasına rağmen endekse dahil hisse senetlerinin sadece yarısı artıda kapanmıştı. Yani genele yayılan ve düzeltme sırasındaki kayıplarını kapatabilmiş bir borsadan bahsetmek mümkün değil.

Yükseliş hala genele yayılmadı

Hele ki mesele BİST-100 dışındaki hisse senetlerine geldiğinde zirveden bugüne, kayıplar halen yüzde 30’ların üzerinde. Bu ne demek? Artık seçici alımlar başladı demek. Bilanço beklentileri artık öne çıkıyor. Beklentisi yüksek hisselerde daha güçlü alımlar, daha zayıf beklentisi olan hisselerde ise hacimsiz seyir başladı demek.

Yeni hisselerin şovu

Fakat konu borsanın yenileri olduğunda süren bir şov var. Yani yeni halka arzlarda baş döndüren bir yükseliş sürüyor. Hatta bu hisse senetleri borsanın çok sert düştüğü, gün içinde yukarı, aşağı, tekrar yukarı yüzde 15’lere varan dalgalanmalar yaşandığı günlerde bile istifini hiç bozmadan tavan çekmeye devam etti. Oncosem ve SDT Uzay ve Savunma hisse senetleri ardarda 13 seans tavan gördü. Şimdi son halka arz olan Astor Enerji de bu kervana katıldı. Son halka arzların ortak özelliği ise Ankara şirketleri olması. Yani Ankara merkezli hisseler halka arz piyasasında şu sıralar endeksin seyriyle pek de ilgilenmeden şov yapıyor. Bir de tabii bu Ankara şirketlerinin yanında 7 seanstır tavan çeken Söke Değirmencilik var.

En çok kazandıran halka arzlar hangileri?

Peki son 6 ay içerisinde halka arzlar nasıl bir seyir izledi. Bazı hisseler son geldikleri fiyat itibariyle hayal kırıklığı yaratırken, bazıları ise akıl almaz yükselişler sergiledi. Burada son 6 ayın lideri Hidropar. Hidropar, 18 Ağustos’ta 12.10 TL ilk işlem fiyatıyla Borsa İstanbul’a “merhaba” dedikten sonra Cuma günü saat 11:00 itibariyle 65.05 TL’lik fiyatıyla halka arzda hisse alan yatırımcısına yüzde 438’lik bir getiri sağladı. Fakat bundan daha ötesi Hidropar’ın ilk halka arzından itibaren bu getirisini Kasım ayında yüzde 883’lere kadar ulaştırmış olması. Sonrasında gelen satışlara rağmen yüzde 438’lik getirisiyle Hidropar halen zirvedeki yerini koruyor.

Hidropar’ı 16 Kasım’dan bu yana yüzde 297 getiriyle Alfa Solar Enerji izledi. Oncosem 13 işlem gününde yüzde 212 getiriyle şimdiden üçüncülüğe, yine aynı sürede SDT Uzay Savunma yüzde 209 getiriyle dördüncülüğe yerleşti. Elbette arada yaşanan daha fazla yükselişler olsa da ilk halka arza katılan ve o günden bu yana hisse senedini elinde tutan yatırımcılar açısından en büyük hayal kırıklığı EYG Gayrimenkul’de oldu. Onu Ahlatçı Doğalgaz, Sanica Isı ve Platform Turizm izledi.

HALKA ARZ SARHOŞLUĞUNA DİKKAT!

Elbette bu getiri farklılıklarında piyasaların halka arz sırasındaki trendinin de etkisi var. Fakat en azından borsanın iki yıldan uzun süren sert yükseliş trendinde yaşadığı en sert düzeltmelerden birini gerçekleştirdiği Ocak ayı düzeltmesinde performansını aynı şekilde devam ettiren son halka arzları da gözden uzak tutmamakta fayda var. Burada dikkat edilmesi gerekenler konusunda uzmanların görüşü, halka arzda her hisse senedinin sonsuza kadar tavan çekmeyeceğinin bilinmesi yönünde. Ayrıca 2021 sonu ve 2022 başlarında neredeyse halka arz edilen hisse senetlerinin birçoğunun hayal kırıklığı yarattığı dönemlerin de yaşandığını unutmamak gerekiyor. Borsa İstanbul’da bu türden dönemlerin bundan sonra da yaşanabileceğini düşünüyorlar. 

Bu nedenle de her halka arza şirketi incelemeden, gözü kapalı bir şekilde katılmanın doğru olmadığı uyarısında bulunuyorlar.

SPK'dan ilk halka arzlara ilişkin yeni düzenleme

Astor Enerji halka arzına 90,5 milyar TL tutarında rekor talep

2022'de şirketler halka arzlardan 19.3 milyar TL kazandı

Üç yılda 42,5 milyar liralık halka arz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Varyemez amca23 Ocak 2023 09:55

    Çakallarla bak milletti arzlardan soğutup kendileri alacak

  • Servergazi22 Ocak 2023 11:19

    Seçimden önce halka arzlar be hisseler alanın elinde kalacak.Bilinmeyen garip bir döngü var.Bizim yeni giren yatırımcılar borsadan soğuyacak.Böyle bir kazanç sistemi yatırımcıları pişman edecek.Nakit bekleyin.Ytf

  • Medet Özüyılmaz21 Ocak 2023 22:13

    Oncosem sadece tek bir aracı kurumdan infodan halka arz oldu.Böyle şey olabilir mi.17.5 TL den halka arz olmuş kimseye vermemişler.İnfo da bile bunu belli bir kitleye vermişlerdir. Hatta infonun sahipleri almıştır.Kağıdı 100 tl üstünde belki daha yukarıdan millete satarlar.Kağıdı almak isteyen sadece infodan alabilsin o zaman.K.y bu kağıtta şimdiden söylüyorum,magdur edilecek.

  • ibrahim fg21 Ocak 2023 21:53

    SUNT TEKSTİL halka arz olalı 10 ay oldu daha bi tavan yüzü bile gürmedi

  • Adam21 Ocak 2023 18:47

    Burası BIST KATOSTRAFİK BİR YER ÖLCERSEN DUNYANİN EN SERT BİR YERİ O YUZDEN HİC KİMSA İNANMİYOR..HİRSİZİ BOL BİR YER ...

  • Göksu21 Ocak 2023 13:31

    kemal gelse ne olur bu sefer onun borusu otecek bizde ahlak kalmamis yeter ki elimize firsat gecmesin

  • Suat21 Ocak 2023 12:42

    Saçma sapan hareketler, hepsi aynı hareketleri yapıyor, ihlaslar 10 yıldır 1 lira, sebebi nedir ? spk onlarda niye hareket yok ?

  • Ali21 Ocak 2023 12:14

    Trışkadan hikâye oransal Halka arz kaldırılmalı her kese eşit dağıtılmalı..

  • borsacı21 Ocak 2023 11:22

    halka arzları çok abartılı ve astronomik rakamlarda buluyorum.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM21 Ocak 2023 10:24

    Bizim kemal iktidara gelince hepsinin eline verecek.Süpekülasyon yapanların hesapları dondurlup hapse sokucaktır.

  • bh21 Ocak 2023 23:30

    inleyen nameler ruhumu sardi tiriskadan hikayeler supukulosyonun kiralini yapar chp gecmiste baykal koalisyon artagi idi bir gun ayriliyorum diyordu barsa taban ikinci tekrar destek veriyorum diyordu borsa tavan resmen chp o donem borsa oynadilar hatirlatiyim dedim