E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüçlü borsa rotasyonunun kaybedeni teknoloji hisseleri---

Güçlü borsa rotasyonunun kaybedeni teknoloji hisseleri

Güçlü borsa rotasyonunun kaybedeni teknoloji hisseleri
06 Ocak 2022 - 11:55 borsagundem.com

Borsalarda meydana gelen güçlü rotasyon teknoloji hisselerini vurdu. Nasdaq endeksi 2021’in şubat ayından bu yana %3,3’lük düşüşle en kötü gününü geçirdi. Faiz oranında artış endişeleri tahvillerde satış dalgasını beraberinde getirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar pandemi döneminde hisse fiyatları sert yükselişler gösteren teknoloji şirketlerinden çıkış yapıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırmaya başlayacağı yönündeki endişeler yatırımcıları ekonomik toparlanmayla ilişkilendirilen hisselere yöneltiyor. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite endeksi çarşamba günü %3,3 düşüşle kapandı. Endeksi 2021’in şubat ayından bu yana en kötü gününü geçirdi.

ABD’nin 22 trilyon dolarlık Hazine tahvili piyasasındaki satış dalgası ise güç kazandı. ABD’nin hükümet borçlarının getirileri yükselirken, yakın zamanda halka arzını gerçekleştirenler de dahil olmak üzere birçok kar etmeyen şirketin yatırımcılar için çekiciliği sona erdi. Financial Times’ın haberine göre bu şirketlerin değerlemeleri, gelecekteki potansiyel gelirlerine dayanıyor ve bu nedenle faiz oranlarındaki artışa karşı oldukça hassas.

Borsalarda gerçekleşen sert rotasyon, yıl başından bu yana teknoloji hisselerini ağır bir şekilde etkiliyor. Bunun karşısında bankalar ve büyük sanayi gruplarının hisseleri rotasyondan fayda görüyor. Borsalarda gerçekleşen rotasyonun nedenleri arasında ise korona virüsün Omikron varyantının büyük küresel ekonomiler için, önceki varyantlara kıyasla daha hafif etkilerinin olacağı düşüncesi yer alıyor.

PineBridge Investments Portföy Yöneticisi Hani Redha, “spekülatif teknoloji hisseleri hızla düşüyor” diyerek kar etmeyen ve yüksek değerlemelere sahip teknoloji şirketlerinin hisselerinin en büyük darbeyi aldığını dile getirdi. Goldman Sachs tarafından derlenen ve zarar eden teknoloji şirketlerinin getirilerini takip eden bir endeks bu yıl %9,8 düşüş gösterdi. Endeks, ölçüt niteliğindeki S&P 500’ün %1,4’lük düşüşünün üzerinde geriledi. Berkshire Hathaway’in de desteklediği yazılım şirketi Snowflake hisseleri 2022 yılının ilk günlerinde %12 düşüş gösterirken, e-ticaret grubu Farfetch’in hisseleri %13 düştü.

Aynı zamanda siber güvenlik şirketi Cloudflare hisselerinde %19’luk düşüş görüldü. İlaç üreticisi Moderna ve korona virüs testi üreticisi Quest Diagnostics geçtiğimiz yıl gösterdiği yüksek performansa rağmen 2022 yılında sırasıyla %15 ve %9 değer kaybetti. Bunun karşısında yatırımcılar otomobil üreticileri Ford ve General Motors’a ilgi gösterirken, Bank of America ve Citigroup gibi bankaların hisseleri yükseldi. KBW Bank Index bu yıl yaklaşık %5’lik yükseliş gösterdi ve rekor bir kapanış gerçekleştirdi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre seyahat ve hizmet sektöründeki şirketler, pandemi döneminde en büyük darbeyi almalarına rağmen yükselişe geçti. American Airlines ve United Airlines gibi havayolu şirketlerinin hisseleri ile cruise operatörü Carnival’ın hisseleri yükseldi. Goldman Sachs’ın 2021 yılında ABD ekonomisinin yeniden açılmasına yönelik derlediği, Simon, Marriott ve Boeing gibi şirketlerin de yer aldığı endeks bu yıl %2,5 yükseliş gösterdi.

Borsalardaki rotasyon ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarında daha hızlı bir artışın enflasyondaki yükselişi kontrol altına almak için gerekli olabileceği yönündeki uyarısının ardından hız kazandı. ABD borsalarındaki kapsamlı düşüşün ardından, yatırımcılar son dönemde banka hisselerine yönelik ilgilerini sürdürdü. Aynı zamanda sanayi ve enerji şirketlerinin hisseleri de ekonomik toparlanmadan fayda görecekleri beklentisiyle yükseldi.

Her üç sektörde de yılbaşından bu yana yükseliş görüldü. Yılın ilk dönemlerindeki dalgalanmalar da göz önünde bulundurulduğunda bankacılar ve yatırımcılar, ilk çeyrekte zorlu bir sürece hazırlandıkları yönünde uyarıda bulundu. Birçok kişi FED’e odaklanıyor. FED ise pandemi döneminde borsaların yükselmesini sağlayan desteğini geri çekiyor. Son günlerde tahvil getirilerindeki sert yükseliş, JPMorgan Varlık Yönetimi Stratejisti David Lebovitz’e göre yatırımcıları harekete geçirdi.

Lebovitz, borsalarda meydana gelen rotasyonun büyüme ve teknoloji hisseleri için olumsuz sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirileri 2022’nin başından bu yana %0,19 yükseldi. Bu yükseliş son bir yılda görülen en büyük üç günlük yükseliş oldu. Lebovitz, “yüksek büyüme gösteren şirketlere değil, gelir elde edebilecek şirketlere yöneliyoruz” dedi.

Korona virüs pandemisinde yeni varyantların ortaya çıkma ihtimali de ekonomik toparlanmanın sağlığına bağlı hisselere yönelik ilginin kısıtlı kalmasına neden oluyor.

Invesco Baş Küresel Piyasa Stratejisti Kristina Hooper, “halen büyük miktarda belirsizlik var. Yeni bir varyant oldukça büyük sorunlar yaratabilir” dedi. Devamında, “aynı zamanda FED’in normalleşmesi de volatiliteye neden olabilir” ifadesini kullandı.

Cramer: Enflasyon beklenenden daha hızlı düşecek

 

Borsa İstanbul'da Fed etkisi

 

Yabancı yatırımcı Aralık'ta satışa geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)