E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGöstergelere göre borsa rallisi yıl sonuna kadar sürecek---

Göstergelere göre borsa rallisi yıl sonuna kadar sürecek

Göstergelere göre borsa rallisi yıl sonuna kadar sürecek
22 Kasım 2023 - 10:51 borsagundem.com

Güvenilir bir borsa göstergesi, ABD hisse senedi piyasalarındaki rallinin yıl sonuna kadar devam edeceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana süren ralli, yaz aylarıyla birlikte düzeltme bölgesine girmiş olsa da, hızla bu bölgeden çıktı ve yeniden yükseliş trendine başladı. Yatırımcılar ise rallinin ne kadar süreceğini merak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yakından izlenen bir borsa göstergesi, ABD hisse senedi piyasalarındaki mevcut yükselişin yıl sonuna kadar devam edeceğini gösteriyor.

Korelasyon göstergesi

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, ABD borsalarında son haftalarda yaşanan ışık hızında toparlanma, S&P 500 Endeksi’nin son üç yılın en büyük üç haftalık yüzdesel artışını kaydetmesine yol açtı. DataTrek Research, yükselişin yıl sonuna kadar devam etmesi için hâlâ yer olduğunu düşünüyor.

S&P 500 Endeksi’ndeki bazı sektörler ile majör endeks arasındaki korelasyonlar sürekli olarak beş yıllık ortalama seviyeleri civarında seyrediyor. DataTrek Research'ün kurucu ortağı Nicholas Colas’a göre, bu durumda da, yatırımcıların önlerinde açık bir gökyüzü oluşmasını sağlayan bazı olumlu sinyaller gönderiyor ve yatırımcılara bazı bireysel sektörler ve hisse senetleri arasından dilediklerini seçmeleri gibi bir lüks sağlıyor.

DataTrek Research tarafından derlenen verilere göre, son 5 yılda, S&P 500 Endeksi’ndeki en büyük beş sektörün endeksin tamamıyla ortalama korelasyonu 0,83 oldu ve bu, daha sonra iyi ve kötü hisse senedi piyasaları arasında bir sınır çizgisi haline geldi.

Korelasyonlar bu seviyenin üzerine çıktığında hisse senetleri baskı altında olma eğiliminde oldu çünkü yatırımcılar bir varlık sınıfı olarak hisse senedi sahibi olmayı büyük bir risk olarak gördü. Colas, sonuç olarak böyle bir ortamda her şeyin satılmaya başladığını ifade ediyor ve ekliyor: “Ancak tersine, korelasyonlar sürekli olarak bu seviyenin altında olduğunda Hisse senetleri yükselme eğilimi gösteriyor."

Hisse senetlerinde toparlanma devam edecek

Ancak şimdilik korelasyon, uzun vadeli ortalama olan 0,83'ün biraz üzerinde. Bu da hisse senetlerinin hala zirveye ulaştığı Temmuz 2023'teki anormal derecede düşük korelasyon seviyelerinin yakınında olmadığı anlamına geliyor. Colas, “S&P 500, korelasyonlar ortalamanın oldukça altına düşene kadar yakın vadede bir zirve görme eğiliminde değil ve biz şu anda bu seviyelerden çok uzaktayız” şeklinde konuşuyor.

Boğa piyasalarında korelasyonların geçici olarak ortalamanın biraz üzerinde hareket ettiğini görmek de alışılmadık bir durum değil. Bu durum 2020 ve 2021 boğa piyasasında üç kez, 2019 yılında ise yine üç kez gerçekleşti. Colas, “Burada sonuç olarak ABD hisse senetlerinin gelecek haftalarda toparlanmaya devam edeceğine inanıyoruz” diye ekliyor.

FactSet verilerine göre ABD borsaları dünü düşüşle kapattı. S&P 500 Endeksi yüzde 0,2 kayıp yaşarken, Dow Jones yüzde 0,18 ve Nasdaq yüzde 0,59 oranında değer kaybetti.

Fed sonrası başlayan kısa gizli ralli sona eriyor

 

ABD borsalarında üç haftalık ralli risk altında

 

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Tahvil getirileri geri çekildi, borsalar düzeltme bölgesinden çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)