E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman'dan TCMB değerlendirmesi: Rezervleri pozitife dönebilir---

Goldman'dan TCMB değerlendirmesi: Rezervleri pozitife dönebilir

Goldman'dan TCMB değerlendirmesi: Rezervleri pozitife dönebilir
23 Şubat 2024 - 14:06 borsagundem.com

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB'nin son faiz kararını değerlendirirken, Türk Lirası'ndaki değerlenmenin 2024 yılında da süreceğini ve Merkez Bankası rezervlerinin pozitife dönebileceğini öngördü.


ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, TCMB'nin son faiz kararına ilişkin yorumunda "Rezervler pozitife dönebilir" dedi.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 22 Şubat tarihli notta TCMB'nin dezenflasyon için TL'de reel değerlemenin temel faktör olduğuna vurgu yapmasının altı çizildi.

Bloomberg'te yer alan habere göre, ekonomistler daha önce ifade ettikleri gevşeme öngörüsünü korudu. Buna göre banka Türkiye'de gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayacağını tahmin ediyor.

Banka ekonomistleri, son faiz kararı ve karar metninde verilen mesajların ardından TCMB'nin politika faizindeki mevcut seviyeyi yeterli gördüğünü düşündüklerini belirtti. Goldman Sachs ekonomistlerine göre banka likidite fazlası ve yükselen kredi kartlarına daha çok odaklanıyor.

Goldman Sachs ekonomistlerine göre TCMB acil bir yeni önlem/araç sinyali vermezken, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik bir gevşeme karşısında parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacağını bir kez daha ifade etti.

Raporda "Bununla birlikte, TCMB'nin son dönemde kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için yeni tedbirler almasını beklemeye devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Raporda Türk lirası ve rezervlerle ilgili pozitif beklentiler de yer aldı. Goldman Sachs ekonomistleri yabancı portföy girişi ve daralan cari açık dolayısıyla TL'de değer kaybının çekilmesini öngördü.

TCMB rezervlerinde gerileme

 

8 ay sonra bir ilk: TCMB faizi sabit bıraktı

 

 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi25 Şubat 2024 11:03

    Verin gazı , sonrada yüksek kur oluşsun , bozdurup borsaya girin , sonra da satıp dövize çevirip tüyün. Yatırım mı , o ne ki

  • acacu24 Şubat 2024 00:39

    Yılın kalan 10 ayında 50 milyar dolardan fazla para girişi olması lazım ki rezervler artıya dönsün. Şaka mı yapıyorlar, hayal mi görüyorlar bilemedim.