E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGetiri arayışı riskli kurumsal borçlara yöneltti---

Getiri arayışı riskli kurumsal borçlara yöneltti

Getiri arayışı riskli kurumsal borçlara yöneltti
01 Eylül 2021 - 18:02 borsagundem.com

Getiri arayışındaki yatırımcılar, riskli şirket borçlarının satışlarını artırdı. Yeni borç arzı ağustos ayında 10 yılın zirvesine ulaştı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Riskli kurumsal borçlardan oluşan menkul kıymet satışları ağustos ayında rekor seviyeye ulaştı. Bu duruma ise yükselen kurumsal gelirler ve yatırımcıların yüksek getiri arayışı oldu. Düşük kredi notlu kurumsal borçları satın alarak bunları menkul kıymetler haline getiren arzlar ağustos ayında 18,7 milyar doların üzerine çıktı. S&P Global Market Intelligence’a göre bu rakam son 10 yılın en yüksek seviyesi oldu.

Wall Street Journal’ın haberine göre bu ayın satışları geçtiğimiz yıla kıyasla dikkat çekici bir farklılık gösterdi. Geçtiğimiz yıl pandemi korkusu riskli borçların fiyatlarını düşürmüş ve bu menkul kıymetlerin arzını durdurmuştu. ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasalara verdiği kapsamlı destekle likidite sağlaması ve tahvil alımı gerçekleştirmesi, o dönemden bu yana yatırımcı talebinin büyümesine neden oldu.

Bu yıl kurumsal borçlar için en iyi yıllardan bir tanesi oldu. Küresel piyasaların boyutu JPMorgan’a göre 1 trilyon doların üzerine çıktı. Bank of America analistleri 2021 yılının tamamında ABD’de satışların 140 milyar doları bulacağını tahmin ediyor. Kurumsal gelirlerde güçlü toparlanma bu menkul kıymetlere yönelik yatırımcı talebini tetikliyor. İkinci çeyrekte gelirler S&P 500 endeksinde yer alan şirketler için bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 artış gösterdi.

Kurumsal borçlanıcıların gelişen verileri de kaldıraçlı borç performansını destekleyecek. Neuberger Berman Küresel Yatırım Dışı Kredi Başkanı Joe Lynch, bu durumun ABD’nin ekonomik büyümesinin zirve noktasına ulaşmış olma ihtimaline rağmen gerçekleşeceğini söyledi. Lynch, “pik büyüme noktasını geçmiş olsak bile görünüm oldukça güçlü” dedi. Borçlanıcıların gelirlerindeki artış, yatırım alanının kilit ölçeklerinden olan kaldıraç oranının da toparlanmasını sağlıyor.

Borsalarda yer alan şirketlerin kaldıraç oranı ikinci çeyrekte 4,92 kat düşüş göstererek, 2019’un haziran ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Varlık yöneticileri ve diğer yatırımcılar son yıllarda düşük kaliteli borçlardan oluşan menkul kıymetlere yöneliyor ve bu şekilde yüksek getiri elde etmeye hedefliyor.

 borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu tahvillerde getiriler ikinci çeyrekte %4,44 olarak gerçekleşti.

Bu rakam ise çürük tahvillerdeki getirilerden yüksek oldu. Analistler kaldıraçlı borçların en büyük alıcılarının şirketlerin ödeyebileceğinden çok daha büyük borç içine girmesine imkan tanıdığını söyledi. Bu durum ise yatırımcıların büyük kayıplar yaşama ihtimalini yükseltiyor. Kredi notlarında düşüş dalgası geçtiğimiz yıl bu tür tahvilleri vurmuştu. Bu ayın ilk günlerinde S&P Global Ratings iki düşük notlu borç için iflas notu verdi. Bu da 2008 finansal krizinden sonra ilk iflaslar oldu. Kredi derecelendirme kurumu geçtiğimiz yıl yaşanan dalganın bu yıl görülmeyeceğini tahmin ediyor.

Hedge fonlar için güçlü bir çeyrek kapıda

 

Gelişmekte olan piyasalar için yatırım zamanı

 

Bitcoin konsolidasyonu sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)