E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında akıllı risk alma zamanı---

Wall Street borsalarında akıllı risk alma zamanı

Wall Street borsalarında akıllı risk alma zamanı
25 Nisan 2024 - 11:34 borsagundem.com

Son bir ayda borsalarda görülen geri çekilme sürecinin ardından 2024’e ilişkin yatırımcı beklentileri değişti. Ünlü hedge fonu yöneticisi Doug Kass piyasaların az sayıdaki doğru hisseyi seçenin kazanacağı bir yöne gittiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar yılın ilk çeyreğinde oldukça etkileyici bir performans gösterdi. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 2024’ün ilk üç ayı boyunca %10 yükseldi. Yükselişin ardındaki en önemli sebeplerden birisi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini düşüreceğine yönelik beklentilerdi. 2024 başında yatırımcıların önemli bir bölümü FED’in altı kez faiz indirimi gerçekleştireceğine inanıyordu.

Ancak beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyonu ve güçlü ekonomik veriler Wall Street’in beklentilerini başka bir bahara bıraktırdı. ABD’de mart ayı enflasyonu %3,5 dördüncü çeyrek büyüme rakamı ise %3,4 geldi. Şimdiyse yatırımcılar sadece iki faiz artırımı bekliyor. Yine de piyasaların boğaları bilanço sezonuna işaret ederek şirketlerin net gelirlerinin daha da yükseldiğini savunuyor.

Yatırımcıların yapay zeka alanındaki gelişmeleri fiyatlandırması da bu yıl hisse senetlerini yükselten önemli değişkenlerden biriydi. Özellikle yapay zeka ile yoğun bir biçimde ilgilenen büyük teknoloji şirketleri güçlü hisse performanslarıyla öne çıktı. Hisse senetlerinin bu denli yükselmesiyle birlikte birçok stratejistin 2024 beklentileri de yükseldi.

Bu ayın başında Wells Fargo Hisse Senedi Analisti Christopher Harvey S&P 500 için yıl sonu hedefini 4.625 puandan 5.535 puana yükseltti. S&P 500 çarşamba günü itibariyle 5.060 puandan kapandı. Harvey’in hedefine ulaşması için endeksin yıl sonuna kadar %9 civarında yükselmesi gerekiyor. Wells Fargo analistinin beklentileri diğer Wall Street tahmincileriyle karşılaştırıldığında en yüksek beklenti olarak da dikkat çekiyor.

Wall Street hisse senetleri mart sonunda ise sert bir duvara tosladı. S&P 500 Endeksi nisan ayı itibariyle yaklaşık %3,7 geriledi. Düşüşün sebebinin tam olarak ne olduğu bilinmiyor. Ancak The Street’in haberine göre ünlü borsa uzmanı Doug Kass’in konuyla ilgili birkaç tahmini var.

Kass 1970’lerde Leon Cooperman’ın yatırım firması Omega Advisors’ın da araştırma direktörlüğünü yapmıştı. Yıldız hedge fonu yöneticisi şimdilerde ise Seabreeze Partners’ın yöneticiliğini yapıyor.

Kass yakın zamanda hisse senetlerinin düşmesine neden olabilecek riskler konusunda da uyarılarda bulunmuştu. Hedge fonu yöneticisi The Street’teki yazısında borsalar için sorun yaratabilecek bazı önemli başlıkları tekrarladı:

- Orta Doğu’daki çatışmalar ve Ukrayna’daki savaş gibi artan jeopolitik riskler
- Yüksek faiz oranlarının daha uzun süre kalması. FED önümüzdeki aylarda da faiz stratejisinin bu olacağını tahmin ediyor.
- Yüksek enflasyon ve yavaşlayan ekonomik büyüme
- Her zamankinden daha büyük bir bütçe açığına ve kümülatif ABD borç yüküne yol açan pervasız maliye politikası.
- Baş döndürücü hisse senedi değerlemeler. S&P 500 için ileriye dönük fiyat-bilanço çarpanı 19 Nisan'da 19,9 seviyesindeydi. FactSet verilerine göre bu F/K oranları, beş yıllık ortalama olan 19,1 ve 10 yıllık ortalama olan 17,8'in üzerinde.

Kass “Nisan ayı boyunca hisse senetlerinin zayıflayan performansının da gösterdiği üzere risk hızlı bir şekilde gerçeğe dönüşüyor” dedi. Kass akrobatik motosiklet efsanesi Evel Knievel’ın felsefesinden alıntı yaptı.

Riskli motosiklet atlayışlarıyla bir Amerikan efsanesi haline gelen Kneivel, “Risk almak iyidir. Ancak risklerinizi düzgün bir şekilde değerlendirmezseniz bu tehlikeli bir atlayıştır” sözleriyle de tanınıyor.

Hisse senetleri şimdi ne durumda?

Kass, “Son zamanlarda hisse senetlerinin gözden düşmesi dikkate alındığında hisse senetleri eskisine göre daha az aşırı değerli görünüyor. Ancak yine de nispeten pahalı kalmayı sürdürüyor. Bu özellikle faiz oranlarıyla karşılaştırıldığında küçük bir kağıda benzeyen Hisse senedi risk primi ile karşılaştırıldığında geçerlidir” dedi.

Beş yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4,64 seviyesinde. Bu oran S&P 500’ün temettü getirisi olan %1,4’ün üç katından daha fazla. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hisse senedi risk primi, hisse senetlerinin tahmini getirisinden ABD Hazinesi tahvil getirilerinin çıkarılmasıyla bulunur.

Ünlü hedge fonu yöneticisi borsalardaki son geri çekilmelerin bazı fırsatlar yarattığını ancak yatırımcıların seçici olması gerektiğini söyledi.

Kass, “Piyasa düzeltmesinin devam etmesini bekliyor olsam da birkaç hisse senedi cazip hale gelmeye başlıyor. Son birkaç gündeki piyasa düşüşü sırasında mütevazı bir açığa satış konumundan mütevazı bir uzun vadeli pozisyona geçtim. Daha fazla değer yatırımı ortaya çıkarsa bu uzun vadeli yatırımların daha da artacağını tahmin ediyorum” açıklamasında bulundu.

Ancak borsa uzmanı her hisseyi satın almayacağının da altını çizdi: "Yatırım sürecimizde duygusuz, disiplinli ve analitik olacağız."

Borsada karamsarlık yükseliyor

 

Meta'nın geliri yılın ilk çeyreğinde arttı

 

Goldman Sachs'tan petrol fiyatları yorumu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)