E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişmekte olan piyasalar için yatırım zamanı---

Gelişmekte olan piyasalar için yatırım zamanı

Gelişmekte olan piyasalar için yatırım zamanı
01 Eylül 2021 - 17:12 borsagundem.com

Gelişmekte olan piyasalar birçok borsa yatırımcısına göre ABD borsaları karşısında kayıp bir on yıl geçirdi. Ancak aşırı değerlenen gelişmiş ülke piyasaları karşısında cazip hale gelen borsalar yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı


BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin hisse senetlerinde son dönemde görülen bocalamalar sonucu gelişmekte olan piyasalardaki dalgalanmalar bazı piyasa yatırımcılarının ve analistlerin on yıla yakın bir süredir zayıf bir performans gösteren gelişmekte olan ülkelerin borsalarında yeni fırsatlar görmesine neden oldu.

Financial Times’ın haberine göre, Brezilya, Hindistan, Türkiye veya Güney Afrika gibi gelişmekte olan borsalar, özellikle hızlı bir yükseliş gösteren ABD hisse senetlerine kıyasla son on yılın büyük bölümünde geride kaldı.

Borsa araştırmaları şirketi Refinitiv verilerine göre, dev sermayeli ABD hisse senetleri son 10 yılda toplam yüzde 356 oranında değer kazandı ve Avrupa hisse senetleri ise aynı dönemde yüzde 188'lik getiri sağladı. Ancak MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi sadece yüzde 66 oranında yükseldi. Bazı analistler bu durumu gelişmekte olan piyasalar için "kayıp on yıl" olarak nitelendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı yatırımcılar ve analistler, güçlü bir küresel ekonomik toparlanma, birçok doğal kaynağa olan yüksek talep ve diğer ülkelerin borsalarındaki aşırı değerlemeler sayesinde gelişmekte olan piyasaların gücünü geri kazanabileceğini düşünüyor.

Goldman Sachs'ın Küresel Sermaye Baş Stratejisti Peter Oppenheimer, "Şu anda fırsat cepleri mevcut. Delta varyantı hakkındaki endişelerin biraz daha ılımlı hale gelmesiyle ve Çin'de daha ciddi bir piyasa müdahalesi olmaması halinde gelişmekte olan piyasaların nasıl darmadağın olduğunu da göz önüne alırsak makul bir toparlanma olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Borsa araştırmaları şirketi EPFR’ye göre gelişmekte olan piyasalardaki karışık performansa rağmen söz konusu piyasalara yönelen fonlar bu yıl 81 milyar dolar yatırım aldı. Eğer bu performans yıl boyunca devam ederse gelişmekte olan piyasalar 2010’dan bu yana en güçlü yatırım performansını ve 2000 yılından bu yana da en güçlü ikinci yatırım performansını gösterecek.

Standard Chartered Bank'ın Küresel Araştırma Başkanı ve Baş Stratejisti Eric Robertsen, gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senetlerinin Kovid-19'un Delta varyantının ve Çin borsalarının çöküşünün neden olduğu küresel ekonomik toparlanma endişeleri nedeniyle ABD hisse senetlerinden yaklaşık yüzde 40 oranında daha ucuza işlem yaptığını tahmin ediyor.

Robertsen, “Büyüme konusundaki kötümserliğin aşırıya kaçtığına ve gelişmekte olan ülkelerin varlıklarının cazip göründüğüne inanıyoruz. Zamanlama halen erken ancak giriş noktası arıyoruz” açıklamasında bulundu.

Hedge fonlar için güçlü bir çeyrek kapıda

 

Borsalarda eylül ayı korkusu

 

Wall Street rallisi ışıltısını kaybediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ02 Eylül 2021 00:39

    bence dünya borsalarına eylül veya ekim ayında % 25-30 lık bir düzeltme gelecek ondan sonra yavaş yavaş yükselecektir.

  • Mucize Reis : )01 Eylül 2021 17:43

    ya 1920 kurulduk ee yıl 2021 ...neyse savaştan çıktık felan.. 20 yıldır x hukumet gonetıyor... 950 lerde guney kore garıbıne el uzattık fakırlere.. derken 10 yıl once çılgın milyoncu çin vardı... derken biz ne oldu ? hala geşilmekte olan ulkeyız. ne zaman gelişece yahu ? iha yaptık, sıha yaptık, uzaya uydu attık. utanmadan gelişen ulke demıyorlarda, gelişmekte olan ulke diyorlar bizlere :D neden gelişmekte olanız hala. 20 yılda uçaklar, yollar, koprular, otobanlar, hava alanları, dev hastaneler, okullar, vb. yaptık. neden gelişmekte olan ulkeyız hala ? sınıf neden atlayamıyoruz ? burdan  ekonomıstlere ve sıyasılere sorarım. ama guney kore, çin tayland sınıf atladı bizden geriden gelip geçti gitti son 20 yılda... ne iş ??