E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti---

Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti

Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti
15 Kasım 2023 - 16:46 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, enflasyonun duvara çarptığını ve bunun borsa rallisi için yeni yakıt anlamına gelebileceğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyon verisi sonrası ABD hisse senedi piyasalarında ralli kaldığı yerden yoluna devam ediyor. Fundstrat’tan Tom Lee, bu yükselişin hızını artırarak devam edebileceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de merakla beklenen enflasyon raporunun olumlu gelmesi, piyasaların da yüzünü güldürdü. Wall Street’in en bilinen yükseliş yanlısı analistlerinden Tom Lee, enflasyonun duvara çarpmış olabileceğini söyleyerek bunun borsalar için oldukça iyi bir haber olduğunu belirtti.

Enflasyon artık ‘yapışkan’ değil

Marketsinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Fundstrat'tan Tom Lee, paylaştığı notta, S&P 500 ve Nasdaq 100'ün yüzde 2, küçük ölçekli Russell 2000 endeksinin de yüzde 5 oranında artış göstermesinin Ekim ayı TÜFE raporundan kaynaklandığını söyledi ve enflasyon raporunu "Enflasyon duvara çarptı” şeklinde tarif etti.

Tüketici fiyat endeksi Ekim ayında ekonomistlerin yüzde 0,1 artış beklentisinin altında yatay seyretti. Bu arada yıllık TÜFE, yüzde 3,3'lük artış tahminlerinin ve Eylül ayında görülen yüzde 3,7'lik artışın oldukça altında kalarak yüzde 3,2 geldi. Son olarak çekirdek TÜFE Ekim ayında ekonomistlerin yüzde 0,3'lük tahminlerinin altında kalarak yüzde 0,2 oranında arttı.

Lee, “Daha büyük hikaye, enflasyonun 'duvara çarpması' gibi görünüyor. Ekim ayında 31 Çekirdek TÜFE bileşeninden yalnızca yedisinde artış görüldü. Bu, hem Fed'in enflasyonun ‘yapışkanlığı’ konusundaki görüşünde hem de piyasa anlatısında bir değişikliğe yol açmalı” dedi.

Fiyatlarda düşüş görülen TÜFE raporunun bileşenleri arasında hem kullanılmış hem de yeni otomobillerin yanı sıra benzin de yer aldı. Barınma fiyatları ise Ekim ayında hafif bir artış gösterse de, Eylül ayına göre çok daha küçük bir artış kaydetti. Fed'in gecikmeli konut veri girişinin ise gelecek aylarda taban fiyatlarına yansımaya başlamasıyla barınma fiyatlarının istikrarlı bir düşüş göstermesi bekleniyor.

Ralli yıl sonuna kadar devam edebilir

Beklentilere kıyasla görece soğuk gelen enflasyon raporu, Fed'in enflasyonu uzun vadeli yüzde 2 hedefine döndürme hedefinde istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini gösteriyor ve Fed'in ekonomik zayıflık nedeniyle değil, mevcut durumdan memnun olduğu için faiz oranlarını düşürmesinin de kapısını açıyor. Enflasyon en son Haziran 2022'de yüzde 9'un üzerine çıkarak son 22 yılın rekorunu kırmıştı.

Bu, ekonomik anlamda da, hisse senetleri gibi riskli varlık fiyatları için yükseliş anlamına gelebilecek ‘yumuşak iniş’ ve hatta ‘iniş yok' senaryolarının yeniden masada olduğu anlamına geliyor. Yatırımcılar cesaret verici ekonomik verilere rağmen şüpheci olmaya devam ederken Lee, hisse senetlerinde Ekim sonundan bu yana görülen gücün, yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyor.

Hisse senetleri yatırımcıları şaşırtma eğiliminde

Lee, “Kurumsal yatırımcıların ve perakendenin bu yükselişte payı olduğunu düşünüyorum. Bunu, alım ve satım opsiyonlarında da görebilirsiniz. Bugün alım-satım oranı 1,26'ya ulaştı. Bu son derece yüksek bir rakam ve son iki haftadır artıyor” şeklinde konuştu.

Lee, “Dışarıda oldukça aşağı yönlü bir gidişat var. İnsanlar sert iniş ve enflasyonun yapışkan olmasından endişe ediyor. Sanırım insanlar, genel kanaate rağmen hisse senetlerinin bizi şaşırtma eğiliminde olduğunu unutuyor” diyerek borsalara yönelik iyimser tutumunu koruduğunu ifade etti ve ekledi: “Tüm bu düşüş eğilimli yatırımcılar, birer birer havluyu atarak hisse senetlerinin daha da yükselmesi için yakıt görevi görmeli ve Fed'in bir resesyona yol açmadan enflasyonu kontrol altına alabileceği ekonomik gerçeğini kabul etmeli.”

Piyasada yükselişin devam etmesi için Lee, yatırımcılara Nasdaq 100'e yatırım yapmalarını ve Russell 2000 aracılığıyla küçük ölçekli hisselerin yanı sıra büyük ölçekli teknoloji hisselerine de erişim sağlamalarını öneriyor. Lee'nin yıl sonu S&P 500 Endeksi fiyat hedefi 4.825 puan olarak belirlendi ve bu, mevcut seviyeden yüzde 8'lik potansiyel bir yükseliş anlamına geliyor.

Enflasyon raporu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?

 

Küresel piyasalarda enflasyon verileri sonrası pozitif hava

 

FED faizleri indirmek zorunda kalacak

 

Chicago Fed Başkanı Goolsbee: Enflasyon rekor hızla düşüyor

 

ABD borsaları rekora mı koşuyor?

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)