E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFundstrat: Enflasyon hızla düşecek---

Fundstrat: Enflasyon hızla düşecek

Fundstrat: Enflasyon hızla düşecek
03 Nisan 2024 - 12:10 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, enflasyonun hızla düşeceğini ve Fed’in Haziran ayında faiz indirimlerine başlayacağını iddia ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yavaş yavaş duraklama sinyalleri veren ralliyi geçen yıldan öngören isimlerin başında gelen Tom Lee, enflasyonun belirgin şekilde düşeceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fundstrat'tan Tom Lee, enflasyonun ‘kaya gibi’ düşmesiyle birlikte Fed'in ilk faiz indiriminin Haziran ayında geleceğini söylüyor.

3 güvercin işaret

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Fundstrat Araştırma Başkanı Tom Lee'ye göre Fed, enflasyon hızı yavaşlamaya devam ederken Haziran ayında ilk faiz indirimini yapmaya hazır.

Hisse senedi piyasasının geçen yılki yüzde 20'lik artışını doğru bir şekilde tahmin eden Lee, Fed'in bundan iki aydan kısa bir süre sonra faiz indirimine başlamasını beklediğini ifade ediyor. Fundstrat müşterilerine yönelik paylaştığı videoda, ekonomideki fiyatların soğuduğunun kanıtı olarak en son enflasyon göstergelerini gösteriyor ve üç güvercin işarete dikkat çekiyor.

Bunlardan birincisi, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan PCE endeksi. Lee, endeksin, Şubat ayında yıllık yüzde 2,8 artış göstererek üç yılın en düşük fiyat artış hızını kaydettiğini belirtiyor.

Lee, Michigan Üniversitesi'nin son anketine göre tüketici enflasyon beklentilerinin de düştüğünü, 1 yıllık ortalama enflasyon beklentilerinin Şubat ayı için yüzde 3 civarında kaldığını söylüyor.

Lee ayrıca, küresel ekonomide Mart ayı için açıklanan ilk enflasyon rakamları olan Fransa'daki çekirdek enflasyon rakamlarına da dikkat çekiyor. Lee, Fransa'da enflasyonun geçen ay yüzde 0,9'dan yüzde 0,2'ye düştüğünü ve bunun, özellikle Ocak ve Şubat enflasyon rakamlarının ‘istatistiksel sapmalar' yaşıyor olabileceği göz önüne alındığında, çoğu ekonomide enflasyonun daha soğuk gelebileceğinin bir işareti olduğunu iddia ediyor.

Haziran’da faz indirimi olasılığı yüzde 57

Bütün bunlar Fed'in piyasaların beklediğinden daha erken faiz indirimine başlayabileceğine işaret ediyor ki bu da hisse senetleri için iyi bir haber anlamına geliyor. Yatırımcılar geçen yıl boyunca Fed'in faiz oranlarını düşürmesini bekliyordu ancak piyasalar, CME FedWatch aracına göre, Fed'in bu yıl 75 baz puan veya daha fazla faiz indirimi yapma ihtimalini bir ay önceki yüzde 85’lik seviyeden bugün yalnızca yüzde 55 oranında fiyatlıyor. Bu arada yatırımcıların sadece yüzde 57'si Fed'in Haziran ayında ilk faiz indirimini yapmasını bekliyor.

Bunun nedeni, piyasaların imalat fiyatlarına odaklanmış olması ve ISM Fiyat Endeksi'nin Mart ayında yüzde 55,8'e yükselmesi. Lee, son iki işlem gününde açıklanan tek şahin enflasyon göstergesinin bu olduğunu kaydediyor.

Lee, Mart ayı tüketici fiyat endeksi raporunun yayınlanmasına atıfta bulunarak, “Bunun aldatıcı bir sinyal olduğunu düşünüyorum. Aslında 10 Nisan'da daha fazla doğrulama yapacağız. Temel senaryomuz enflasyonun kaya gibi düşmesi” diyor.

Ancak bazı ekonomistler, ekonomide süregelen fiyat baskıları nedeniyle enflasyon riskinin daha uzun süre yüksek kalacağı konusunda uyarıyor. Ekonomistler, Fed'in faiz indirimine başlamadan önce ‘birkaç yıl’ beklemesi gerekebileceği konusunda uyarıyor çünkü güçlü bir ekonomiye duyarlı temel enflasyon oranının son yıllarda bugünkü seviyesinden daha da yükselmiş olabileceğini öne sürüyor.

ABD’de enflasyonla mücadele deflasyonu mu çağırıyor?

 

S&P'den ABD için büyüme ve enflasyon tahmini

 

Fundstrat: Hisse senetleri 3 nedenle rekor kırmaya devam edecek

 

Fundstrat: Yapay zeka rallisi 'balon' değil

 

Fundstrat: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Borsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)