E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Yapay zeka rallisi 'balon' değil---

Fundstrat: Yapay zeka rallisi 'balon' değil

Fundstrat: Yapay zeka rallisi 'balon' değil
14 Şubat 2024 - 16:08 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, borsalardaki yapay zeka güdümlü rallinin 'balon' olmadığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçen yıldan bu yana ABD borsalarına hakim olan yapay zeka güdümlü rallinin bir balon olup olmadığı tartışması devam ediyor. Fundstrat’tan Tom Lee, iyimser tarafta yer alıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street’in en yükseliş yanlısı ve başarılı analistlerinden Tom Lee, yapay zeka çılgınlığının bir balon olmadığını iddia ediyor.

İşçi kıtlığına çözüm

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Fundstrat'tan Tom Lee, borsanın yapay zeka çılgınlığının bir balon olmadığını çünkü işçi kıtlığının ortasında teknolojiye büyük talep olduğunu söylüyor.

Wall Street'in en iyimser tahmincilerinden biri olan ve 2023 borsa rallisini öngören sayılı isimlerden Fundstrat'tan Tom Lee, teknolojinin mevcut işçi kıtlığı sorununun bir anlamda çözümü olduğunu öne sürüyor. Diğer Wall Street stratejistleri yapay zeka çılgınlığının abartıldığı konusunda uyarıda bulunurken Lee, mevcut çalışanların azlığı göz önüne alındığında, ekonomide yapay zekaya olan somut ihtiyaca dikkat çekiyor.

Bu, Rusya, Çin ve ABD de dahil olmak üzere tüm dünyadaki ekonomileri rahatsız eden bir sorun. ABD'de işsizlik oranı Aralık ayında yüzde 3,7 ile rekor düşük seviyeye yakın seyrediyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre bu, o ay açılan her açık iş başına bir işsizden daha azına karşılık geliyor.

Lee, “Dünyada işçi sıkıntısı var. Küresel bir iş gücü sıkıntısı var, yapay zeka ve otomasyona talep var ve bu çözümleri sağlayanlar bu yedi veya sekiz veya dokuz şirket. Dolayısıyla piyasa kapitalizasyonları sadece ABD ekonomisi büyüdüğü için değil, aynı zamanda küresel bir sorunu çözüyor oldukları için de artıyor” şeklinde konuşuyor.

Muhteşem Yedili’ye yatırım yapmak tehlikeli mi?

Piyasa emektarları ise, yatırımcıları nakitlerini aşırı yüksek hisse senetlerine yatırmanın tehlikeleri konusunda uyarıyor. Buna, geçen yıl Wall Street'in yapay zekaya olan ilgisinden hızla yükselen bir grup mega sermayeli şirket olan ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri de dahil.

S&P Global'e göre 2023 sonu itibarıyla ‘Muhteşem Yedili’ hisseleri, S&P 500 Endeksi’nin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor. Bu hakimiyet, bu hisselerin aşırı değerli olduğunun ve piyasada bir fiyat düzeltmesini tetikleme potansiyeline sahip olduğunun olası bir işareti olarak kabul ediliyor.

Lee ise, “Bize balon gibi görünmüyor. Orada gerçek bir talep var. Bunun bir balon olduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar ufukta olası bir durgunluğu izlerken bile Lee şu anda Wall Street'teki en iyimser tahminciler arasında yer alıyor. Onun görüşüne göre, özellikle Fed'in bu yılın sonlarında faiz oranlarını düşürmeye hazır görünmesi nedeniyle hisse senetleri genel olarak hala olumlu bir seyir izliyor. Lee, S&P 500'ün yıl sonuna kadar rekor 5.200 puana sıçrayabileceğini tahmin ediyor ve bu, 2024 yılı için yaklaşık yüzde 9'luk bir kazanç anlamına geliyor.

‘Muhteşem Yedili’ borsalar için küresel tehdit

 

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?

 

‘Muhteşem Yedili’den ‘Fantastik Dörtlü’ye

 

Yapay zekanın ABD ekonomisine katkısı yıllık 1 trilyon doları bulabilir

 

UBS: Gelecek 10 yılın teknoloji teması 'yapay zeka' olacak

 

2024 yapay zeka odaklı hisse senetlerinin yılı mı olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)