E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch’in kararı borsaları ne kadar etkiler?---

Fitch’in kararı borsaları ne kadar etkiler?

Fitch’in kararı borsaları ne kadar etkiler?
03 Ağustos 2023 - 13:48 borsagundem.com

Küresel borsalar çarşamba günü Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle sarsıldı. Ancak ekonomistler bu kararın borsalarda uzun vadede ciddi etkiler yaratmayacağını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesinin ardından geçtiğimiz gün küresel borsalarda düşüş hakimdi. Ancak dünyaca ünlü ekonomistler karardan dolayı endişelenecek bir şey olmadığını belirtiyor.

Fitch salı günü ABD’nin uzun vadeli yabancı para birimi temerrüt notunu AAA’dan AA+’a indirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kredi derecelendirme kuruluşu bu kararın gerekçesi olarak “önümüzdeki üç yıl için beklenen mali bozulmalarını”, tekrar tekrar gerçekleşen ‘borç limiti’ konulu siyasi açmazları ve genel olarak ülkenin borç yükünü gösterdi.

ABD borsalarında Dow Jones Endeksi çarşamba günü kararın ardından açılışta 300 puan birden düştü. Avrupa endeksi STOXX 600 %1,6 geriledi ve endeksteki tüm sektörler kırmızıyı gösterdi. Asya-Pasifik borsalarında da düşüş hakimdi.

CNBC’nin haberine bir dönem ABD Hazinesi’nde bakanlık da yapan Larry Summers ve Allianz’ın Baş Ekonomik Danışmanı Mohamed El-Erian gibi yüksek profilli isimler Fitch’in bu kararını eleştirdi. Summers kararın “tuhaf ve beceriksizce” olduğunu söylerken, El-Erian ise Fitch’in zamanlama ve akıl yürütme konusunda ‘kafasının karışık’ göründüğünü ifade etti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise not düşürme kararını “modası geçmiş” olarak nitelendirdi.

Goldman Sachs Baş Politika Ekonomisti Alec Phillips kararın mali politikalardaki yeni verilere dayanmadığını ve bu nedenle çarşamba günü borsalarda görülen şok satışların ötesinde piyasalarda kalıcı bir etki yaratmayacağını söyledi:

“Fitch’in projeksiyonları bizimkilere benziyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık %6’sının federal açık olacağı sinyali veriliyor. Bununla birlikte Fitch orta vadeli görünümündeki teminatlı tahvil yükümlülüğü (CBO) projeksiyonlarının altını çiziyor. Dolayısıyla kredi notu düşürme kararı yeni bilgileri veya mali görünüm hakkındaki büyük bir görüş ayrılığını yansıtmamaktadır.”

Fitch bu kararıyla 1994’ten bu yana ilk kez ABD’nin kredi notunu düşürdü. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P ise 2011 yılında ABD’nin notunu düşürmüştü. Goldman’dan Phillips 2011’deki kararın piyasa duyarlılığında “anlamlı bir negatif etki” oluşturduğunu ancak söz konusu dönemde “belirgin bir zorunlu satış” atmosferi yaratmadığını söyledi. S&P 500 Endeksi S&P’nin kararından 12 ay sonra %15 yükseldi.

Phillips, “ABD Hazinesi tahvilleri çok önemli bir varlık sınıfı olduğundan, yatırımların büyük çoğunluğu bu varlık sınıfına ve mevzuat rejimleri AAA sınıfı devlet tahvillerinden çok özellikle bu alanı tercih eder” dedi. Goldman yetkilisi ayrıca ABD’nin ülke tavan notunu AAA’da tuttuğunu da hatırlattı.

Goldman ekonomisti, “Eğer Fitch ülke tavan notunu da düşürmüş olsaydı, ABD kuruluşları tarafından ihraç edilen diğer AAA- dereceli menkul kıymetler için olumsuz etkiler doğabilirdi” dedi.

Bu görüş Wells Fargo Menkul Kıymetler Hisse Senedi Stratejileri Başkanı Chris Harvey tarafından da yinelendi. Harvey Fitch’in not düşürmesinin “S&P’nin 2011’deki not düşürmesiyle benzer bir etkiye sahip olmaması gerektiğiniz” söyledi. Baş stratejist makro ortamın ve diğer sebeplerin 2011’e göre çok farklı olduğuna da dikkat çekti:

“Wells Fargo, hisse senetlerindeki herhangi bir geri çekilmenin nispeten kısa süreli ve sığ olacağına inanıyor.”

Harvey, 2011 S&P not düşürülmesi öncesinde hisse senetlerinin düzeltme bölgesinde olduğunu, kredi marjlarının genişlediğini, faizlerin düştüğünü ve küresel finansal krizin "hâlâ piyasanın kolektif algısında" olduğunu, bugünkü koşullarınsa "neredeyse tam tersi" olduğunu belirtti.

Fitch'ten doların hakimiyetine darbe

 

Piyasalarda Fitch etkisi sürüyor

 

Fitch kararı konuşulmaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)