E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'in politikaları konusunda kafalar karıştı---

Fed'in politikaları konusunda kafalar karıştı

Fed'in politikaları konusunda kafalar karıştı
22 Şubat 2024 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Fed’in son toplantısındaki üyelerin büyük bir kısmı, faiz oranlarının çok erken düşürülmesinin risklerinden endişe ederken, borçlanma maliyetlerinin ne kadar süre mevcut seviyesinde kalacağına ilişkin geniş belirsizlikten endişe duymuşlar. Katılımcıların çoğu politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkat çekerken” yalnızca birkaçı aşırı kısıtlayıcı bir duruşu çok uzun süre sürdürmenin ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerine işaret etmiş.

Sonuç olarak tutanaklar, Fed politika yapıcılarının, yetkililerin bu yıl içinde başlamasını beklediği faiz indirimlerini gerçekleştirmek için acele etmeyecekleri yönündeki son mesajını güçlendiriyor gibi göründü. O zamandan bu yana tablo da karışık: Hazine getirileri çeyrek puandan fazla arttı, tüketici ve kurumsal borçlanma maliyetlerindeki düşüşe şimdilik son verildi, ancak hisse senetleri rekor seviyelere doğru ilerlemeye devam etti.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in, hizmet sektörleri ve konutlarda kalıcı enflasyona ilişkin endişelere değinip, Merkez Bankasının son toplantısından bu yana açıklanan, güçlü istihdam büyümesi ve beklenenden daha güçlü enflasyon göstergelerinin işlerini zorlaştırdığını ifade etmesi de üyelerin çekincelerine destek vermiş durumda.

Tutanaklarda ayrıca, Fed’in bilançosunun küçültülmesinin ne zaman ve nasıl durdurulacağına ilişkin yaklaşan kararlar da yer aldı; “birçok katılımcı”, Mart ayı politika toplantısında bilanço politikasına ilişkin “derinlemesine” tartışmalara başlanmasını önermiş. CME FedWatch Tool’a göre piyasalar şu anda Fed’in Mayıs ayında faiz indirimine başlayabileceği ihtimalini yaklaşık %30 olarak fiyatlıyor; bu oran, bir ay öncesi %80’in üzerindeydi.

Ucuz değerlemeler ve kurumsal reformların, hırpalanmış Çin piyasalarına alternatif arayan yabancı yatırımcıyı cezbetmesiyle Japon hisse senetleri bu sabah yaklaşık %2 artışla 39.000 puana yükseldi; bu, 1989’un ( balon ekonomisi) son işlem gününde ulaşılan önceki gün içi rekor olan 38.957,44 puanın üzerine çıktı.

Nıkeı, Asya’nın en iyi performans gösteren büyük borsası olduğu 2023’te % 28 yükseldikten sonra bu yıl neredeyse % 17 arttı. Güçlü kazanç sezonu ve dolar başına 150 seviyesine yakın düşen yen ile Japonya Merkez Bankası’nın bir süre ultra gevşek para politikasını sürdüreceğine ilişkin beklentiler, ancak 2024’ün başında piyasayı güçlendirdi. Yabancı yatırımcılar geçen yıl hisse senedi piyasasına 6,3 trilyon yen (42 milyar dolar)  ve Ocak ayında Japon hisse senetlerine net 1,16 trilyon yen yatırdılar.

Yatırımcıların büyük ekonomilerin sağlığını ve bunun küresel faiz oranı görünümü açısından ne anlama gelebileceğini ölçmek için;  ABD, İngiltere ve euro bölgesi genelindeki Flaş Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) rakamlarını beklemesiyle dolar bu sabah genel olarak yatay seyirde.

Dolar endeksi yüzde 0,06 düşüşle 103,92’ye gerileyince Euro’da  %0,11 artışla 1,0831 dolara yükseldi.

Bugünün gündemi TCMB faiz kararı. Merkezin faiz %45,00 seviyesinde tutacağı genel beklenti. Zaten TCMB Enfllasyon raporunda;  son toplantısında para politikasında gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını,  faiz artırımlarının sonlandırıldığını ve de enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş olana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar politika faizinin sabit bırakılacağını söylemişti.

Piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı

 

Fed tutanakları, yetkililerin hızlı faiz indirimi konusunda endişeleri olduğunu gösterdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)