E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in geçici enflasyon planı tutacak mı?---

FED’in geçici enflasyon planı tutacak mı?

FED’in geçici enflasyon planı tutacak mı?
11 Haziran 2021 - 13:40 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün açıklanan tüketici fiyat endeksi rakamları ABD’de beklentilerin üstünde geldi. Ancak uzmanlar enflasyondaki artışın FED’in beklentileriyle uyuştuğuna dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de mayıs ayı enflasyonu beklenenin üzerinde yükseliş gösterdi. Ancak enflasyondaki bu artış geçici olabilir ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha sıkı para politikasına geçmesini şimdilik engelleyebilir.

Geçtiğimiz gün ABD Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı raporda tüketici fiyat endeksinin mayıs ayında %5 arttığı açıklandı. Bu artış 2008 yazında petrol fiyatlarının zirve yapmasından beridir en hızlı artışı işaret ediyor. Yiyecek ve enerji fiyatlarını ayrı tutan çekirdek tüketici fiyat rakamları ise yıllık bazda %3,8 arttı. Bu yükseliş 1992’den beri görülen en hızlı artışı temsil ediyor. Fiyatlardaki üçüncü büyük artışsa %7,3’lük yükselişle ikinci el araba fiyatlarında görüldü.

FED yetkilileri mevcut yüksek enflasyon dönemini geçici olarak nitelendiriyor. Bir diğer deyişle ABD’de yüksek enflasyonun kısa ömürlü olması gerekiyor. FED açıklamaları bastırılmış talep ve tedarik zincirindeki gecikmeler nedeniyle birkaç ay boyunca fiyatlarda artış beklediklerini belirtmişlerdi. Fiyatların ekonominin büyük ölçüde kapalı olduğu geçen sene ile karşılaştırılması da bir diğer belirleyici faktör.

CNBC’nin haberine göre NatWest Markets’ın Amerika Strateji Başkanı John Briggs, “Enflasyondaki yükseliş beklentilerin üzerinde. Ancak hala geçiş dönemi kategorisinde görülüyor. FED yetkilileri muhtemelen geçiş sürecinden bahsederek tartışmalardan kurtulacaktır” ifadelerine yer verdi.

ABD Merkez Bankası para politikası toplantısı 15 ve 16 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda geçtiğimiz dönemde enflasyonun aşırı yüksek görünmesi durumunda FED’in kolay para politikasından beklenenden önce vazgeçeceğine dair bazı piyasa spekülasyonları oluşmuştu.

Ekonomistler, kolay para politikasından gevşeme yolundaki ilk adımın FED’in her ay satın aldığı 120 milyar dolarlık ABD Hazinesi ve mortgage menkul kıymetlerinde kısıntıya giden kararı kamuoyu önünde tartışmasını bekliyor.

Parasal genişleme programı olarak da adlandırılan tahvil alımları faiz oranlarının düşük tutulması için likidite yaratmak amacıyla tasarlanmıştı.

Tahvil programıyla ilgili tartışmaları başlattıktan sonra, FED’in alımları sıfıra gelene kadar kademeli olarak alımların azalması için birkaç ay beklemesi bekleniyor. FED’in planlarına göre daha sonraki süreçte ise faiz oranlarının sıfırdan yükseltmesi düşünülecek. Ancak bunun 2023'e kadar olması beklenmiyor.

Birçok ekonomist, FED’in 2021'in sonlarında veya gelecek yıl tahvil alımlarında kesintiye gitmeden önce, Ağustos ayı sonlarında Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'nda tahvil alımını azaltma konusunda konuşmasını bekliyordu.

Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, tüketici fiyat endeksi rakamlarının FED'in beklediği gibi fiyat baskılarının kısa sürebileceğinin kanıtı olduğunu söyledi.

Baş ekonomist, "Fiyatlardaki artışın çoğu oteller, kiralık arabalar ve ikinci el araçlar, spor etkinlikleri, restoranlar gibi sadece normalleşen alanlar için geçerli. Herkes normale dönüyor, bu yüzden fiyatlar sadece pandemi öncesi olduğu bölgelere geri dönüyor" dedi.

Ancak Zandi, enflasyonun FED'in beklediğinden daha kalıcı olmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu da sözlerine ekledi. Baş ekonomist "Tüm bunların geçici olduğu ve enflasyonun normalleşme sürecini nihayet atlattığımızda fiyatların ineceği sonucuna varmak için çok erken" sözlerine yer verdi. Zandi, dalgalanmalar sona erdiğinde enflasyonun salgın öncesine göre daha yüksek bir seviyede olmasını bekliyor.

ABD'de enflasyon beklentileri aştı!

 

ABD’de etkisiz FED politikaları enflasyonu getiriyor

 

Elvan: Enflasyonla mücadele bir savaş!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)