E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de etkisiz FED politikaları enflasyonu getiriyor---

ABD’de etkisiz FED politikaları enflasyonu getiriyor

ABD’de etkisiz FED politikaları enflasyonu getiriyor
10 Haziran 2021 - 11:41 borsagundem.com

ABD’de enflasyon endişeleri gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Ünlü borsa uzmanı Peter Boockvar enflasyonun bir kez ekonominin bütün köşelerinde hissedilmesi halinde geri dönüşün uzun süreceğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de birçok insan 1970’lerdeki enflasyon krizini unutmak istese de enflasyon ABD ekonomisine geri dönüyor. Yatırım danışmanlığı firması Bleakley Advisory Group’In Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar CNBC’ye yaptığı açıklamalarında ABD enflasyonunun onlarca yıldır görülen en kapsamlı artışı yapacağını tahmin ediyor.

Ünlü yatırımcı röportajında, “Parasal politikalar şu anda ekonomik aktiviteyi destekleme gücü açısından etkisiz” açıklamasında bulundu. Boockvar, konunun özellikle kurlardaki değişikliklere karşı en hassas alan olan konut piyasasında belirgin bir şekilde görüldüğü uyarısında bulunuyor.

Boockvar açıklamasında, “Çok düşük faiz oranlarının artık konut piyasasında teşvik yaratmadığı bir noktadayız. Satın alma tarafında ise stok kıtlığının ve aşırı fiyat artışları nedeniyle işlem hızının yavaşladığını biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ünlü yatırımcı ayrıca refinansman oranlarına da dikkat çekiyor. Mortgage Bankers Associatoin’ın en son raporuna göre ABD’de daha az kişi borç ödemeleri için yeni finansman sağlıyor. Raporda geçtiğimiz hafta toplam morgage başvuruları hacmi %3,1 düşüş gösterdiği belirtiliyor.

Bookcvar’a göre hikayenin daha büyük bir kısmı ise refinansman endeksinin uzun vadeli trendleriyle ilgili. Boockvar, “Refinansman seviyesi Kovid öncesindeki Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyelerde. Bu nedenle artık teşvik paketlerinin sağladığı düşük faiz oranlarının etkisini göremiyoruz” dedi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyona karşı alabileceği önlemler hakkında da konuşan Bookcvar “FED bunu nasıl durdurabileceğini biliyor. Asıl sorun bunu yapmak için gereken cesarete sahip olup olmadıkları” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre enflasyon için FED’in görüşü Wall Street’in büyük bir kısmının görüşleriyle çelişiyor. Enflasyondaki artışın geçici olduğunu düşünen FED yöneticileri istihdam verileri düzelmeden teşvik politikalarını geri çekmemeyi savunuyor. Piyasalarda ise FED’in yoğun enflasyon baskılarına dayanamayıp para politikası önlemlerini beklenenden erken azaltacağı seslendiriliyor.

Boockvar FED’in parasal genişleme politikalarını yakın zamanda sonlandıracağını ya da faiz oranlarını Wall Street’in beklediğinden daha erken artıracağını düşünmüyor. Enflasyonun kalıcı olduğunu savunan ünlü yatırımcı, yüksek fiyatların ekonominin her alanını etkileyeceğini öngörüyor. Boockvar açıklamasında işletmelerin fiyatları bir kez yükseltmesi halinde bir anda geri çekmelerinin mümkün olmayacağı konusunda uyardı.

Borsalarda düşüşe engel olan güç sinyali

 

Kripto paraya endeksli borsa yatırım fonu ısrarı

 

Dolar, ABD enflasyonunu bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)