E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed yetkililerinden teşviklere destek---

Fed yetkililerinden teşviklere destek

Fed yetkililerinden teşviklere destek
05 Kasım 2013 - 14:11 borsagundem.com

Fed'in oy hakkına sahip üç yetkilisi, ABD merkez bankasının varlık alımlarına devam edebileceğini işaret etti

Bu yıl politika konusunda oy hakkına sahip üç Fed yetkilisi, işsizlik oranını düşürmek ve enflasyonu merkez bankasının yüzde 2 olan hedefine yükseltebilmek için, Fed'in gevşek para politikasına bir süre daha devam edebileceğini işaret etti.

Fed Guvernörü Jerome Powell, dün San Francisco'da yaptığı konuşmada, "Birleşik Devletler'de para politikası muhtemelen bir süre daha aşırı genişlemeci durumunu koruyacak," dedi. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, "makul bir tahmin ufkunda tam istihdamı sağlayabilmek için" ilave gevşemeyi desteklediğini belirtirken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, Fed'in, enflasyonu işaret ederek,  "hedeflerine ulaşmasını" istediğini söyledi.

Fed'in politika belirleme organı Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Eylül toplantısında aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını sürpriz bir şekilde azaltmaktan kaçınmasının ardından, geçen haftaki toplantısında da bu programı devam ettirme kararı aldı. Komite, iki günlük toplantısının ardından, 30 Ekim'de yaptığı açıklamada, süregelen ekonomik büyüme için daha fazla işaret görmek istediğini kaydetti.

Bloomberg'in 17-18 Ekim'de düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Fed, federal hükümetin kapanmasının dördüncü çeyrek büyümesini yavaşlatması ve resmi ekonomik veri akışını aksatmasının ardından, tahvil alımlarını Mart ayına kadar azaltmayacak. Ekonomistler, Eylül ayındaki önceki tahminlerinde, Fed'in parasal genişleme olarak bilinen varlık alımlarını azaltmasını bekliyordu.

Bloomberg'in geçen hafta düzenlediği ankete katılan ekonomistler, üçüncü çeyrekte yüzde 2.5 büyüyen ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 2 genişleyeceği tahmininde bulundu. ABD'de Ticaret Bakanlığı, 7 Kasım'da, üçüncü çeyrek büyüme rakamının ilk hesaplamasını açıklamayı planlıyor.

Çifte Yetki

Merkez bankası, çifte yetkisinin her ikisini de karşılamakta geri kalıyor. İşsizlik oranı Eylül ayında, istihdam artışının yavaşlaması ile birlikte yüzde 7.2 seviyesine gerçekleşirken, Fed'in enflasyonu izlemek için tercih ettiği gösterge olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1.2 arttı.

Bullard, dün yaptığı açıklamada, merkez bankasının içinde bulunduğumuz dönemde, varlık alımlarını "çok fazla hızlı" gerçekleştirdiğini kaydetti ve "Varlık alımlarından, eğer yapabiliyorsak, çıkmayı tercih ederim, ancak hedeflerimizi yakalamak istiyorum" dedi.

Boston'da konuşan Rosengren, "Para politikasının muhtemelen bir süre daha genişlemeci kalmasına ihtiyaç var, böylelikle, makul bir tahmin ufkunda, tam istihdama ulaşabiliriz" dedi.

ABD'de hisse senetleri dün, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin dört hafta üst üste yükseliş göstermesinin ardından değer kazandı. Gösterge endeks yüzde 0.4 yükselerek 1,767.93 puandan kapandı. Tahviller de değer kazandı ve 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi 2 baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek yüzde 2.60'a indi.

"Muhakkak ki Belirsiz"

Powell, "Varlık alımlarının hızının ılımlı hale getirilmesinin zamanlaması, ekonominin evrimine bağlı olmasından dolayı, muhakkak ki belirsiz," dedi ve "Bizden yapmamız beklenen makul şey şeffaf olmak ve genişlemeden çekilme zamanı geldiğinde kademeli hareket etmek ve hatta varlık alımlarının hızını düşürmeye genişlemeye ekleme yaptığımız oranda başlamak" şeklinde görüş bildirdi.

FOMC geçen haftaki açıklamasında, önceki toplantıdaki 'sıkılaşan finansal koşullar dört yıldır süren genişlemeyi bozabilir' uyarısına yer vermeyerek, yüksek borçlanma maliyetlerine ilişkin endişelerin azaldığını işaret etti. Komite, maliye politikasının ekonomik büyümeyi kısıtladığını kaydetti.

FOMC'un 17-18 eylül toplantısının tutanakları, Komite'nin varlık alımlarını azaltmaktan kaçınmaya yönelik kararının, bazı üyeler için, "göreceli olarak çok zor bir karar" olduğunu gösterdi.

Rosengren, konuşmasında, "Fed nihayetinde parasal genişleme programını mevcut hızı olan 85 milyar dolardan azalttığı zaman, ekonomiyi dizginlemeyecek. Aslında  halen ekonomiye teşvik sağlamaya devam edeceğiz, ancak öncekine göre daha küçük çaplı dilimlerde" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)