E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED yarınki toplantısında ne karar alacak?---

FED yarınki toplantısında ne karar alacak?

FED yarınki toplantısında ne karar alacak?
19 Mart 2019 - 10:32 borsagundem.com

Enflasyon ve ücret artışları FED’in takibinde…

ABD Merkez Bankası(FED) Başkanı Jerome Powell; geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yaptığı açıklamada, küresel ekonominin yavaşlama eğilimine girdiği bir ortamda, faizleri değiştirmekte aceleci davranmayacaklarını belirtmişti. Ocak ayındaki, politika toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, faiz arttırımı konusunda ‘’sabırlı’’ bir yaklaşım izleyeceklerini, faiz kararında makro ekonomik verilere bağlı kalınmaya devam edileceğini ve enflasyonu ise baz alınacak en önemli veri olarak gördüklerini vurguladı. Powell’ın bu açıklamaları, FED’in faiz arttırımı konusunda güvercin bir tutum izleyeceği şeklinde yorumlandı. 

ABD tüketici enflasyonu; Şubat ayında beklentilerin altında kalarak yıllık bazda %1.5 artış gösterdi. Gıda ve enerji maliyetlerinin hesaplamaya dahil edilmediği çekirdek tüketici enflasyonu ise yıllık bazda  %2.1 arttı. Enflasyondaki görünüm, FED’in Mart ayında faiz arttırımı konusundaki sabırlı duruşunu koruyacağının ve faizleri değiştirmeyeceğinin net bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. FED’in dikkatle izlediği bir diğer veri olan ücretler; Şubat’ta aylık bazda %0.4, yıllık bazda ise %3.4 artış gösterdi. Ortalama kazançlardaki yukarı yönlü bir hareket, enflasyona momentum kazandıracağı için önemli bir öncü gösterge olma işlevi görüyor.

Enflasyon, işsizlik ve büyüme verilerini yanyana koyduğumuzda Amerikan ekonomisi güçlü bir görüntü sergiliyor. FED’in politika faiz oranı, büyümeyi pozitif veya negatif etkilemeyecek nötr bir seviyede seyrediyor. Küresel ekonomik konjonktür ve Avrupa büyüme oranlarındaki yavaşlamanın resesyona dönüşebilme ihtimali, FED’in faiz kararını beklemeye almasındaki en önemli nedenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan; The Economist dergisinin Intelligence Unit raporuna göre 2018’de %4’e düşen dünya ticaret büyüme hızının, 2019 yılında %3.4’e gerilemesi bekleniliyor. Davos’ta gerçekleştirilen 49. Dünya Ekonomik Forumu’nda da dikkat çekildiği üzere ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının küresel piyasalar açısından en büyük risk olduğuna dikkat çekiliyor.

FED’in faiz kararının piyasaya yansımalarının nasıl olacağına ilişkin beklentilerimiz için tıklayınız…

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)