E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed toplantısı borsadaki yükselişi frenleyebilir---

Fed toplantısı borsadaki yükselişi frenleyebilir

Fed toplantısı borsadaki yükselişi frenleyebilir
11 Aralık 2023 - 11:16 borsagundem.com

Fed’in bu haftaki toplantısının ABD hisse senedi piyasalarındaki yükselişe son verebileceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Fed, yılın son faiz kararını bu hafta gerçekleştireceği toplantıyla duyuracak. Piyasaların şu ana kadar olumlu şekilde fiyatladığı kararın, borsalardaki yükselişi frenlemesinden endişe ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed'in bu haftaki toplantısında, 2024 yılında faiz indirimi beklentilerini ezmesi durumunda ABD borsalarını 2023 yılında yeni zirvelere çıkaran rallinin risk altına girme ihtimali bulunuyor.

Yatırımcılar ve Fed ayrışıyor

MarketWatch'tan Frances Yue’nun haberine göre, Axioma Kıdemli Uygulamalı Araştırma Müdürü Melissa Brown'a göre ABD merkez bankacıları ve yatırımcılar Fed'in para politikasını ne zaman gevşetmeye başlayacağı konusunda tam olarak anlaşabilmiş değil. Yatırımcılar ayrıca Fed fon vadeli işlemleri verilerine dayanarak son birkaç aydır faiz indirimi tahminlerinde de değişiklik yaşıyor.

Son zamanlardaki dalgalanma göz önüne alındığında, merkez bankasının kısa vadeli faiz oranları aralığını değiştirmesi beklenmese de yatırımcıların Çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell'dan haber beklerken gergin bir piyasa ortamı öngörmeleri zor değil. Bunda, Temmuz ayından bu yana Fed’in faiz oranlarını yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında, yani son 22 yılın en yüksek seviyesinde değişmeden bırakmasının da etkisi bulunuyor.

ABD hisse senetleri, darbe alan 2022 yılının ardından bu yıl yükseldi ve 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin son 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5'ten gerilemesiyle Kasım ayında büyük kazanımlar elde etti. Dow Jones, geçen haftayı yaklaşık iki yıl önceki rekor kapanışından yalnızca yüzde 1,5 oranında uzakta kapattı. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, S&P 500 Endeksi, Mart 2022'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Para politikasının değişmesi için bir neden yok

NorthEnd Private Wealth Baş Yatırım Yetkilisi Alex McGrath, “Ufukta Fed'in para politikası konusunda nerede olduğumuza ilişkin duruşunu değiştirmesini sağlayacak herhangi bir rapor görmüyorum” diyor ve son zamanlarda hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki yükselişleri destekleyen şeyin çoğunlukla Fed'in gelecek yıl faiz indirimine gideceği beklentisi olduğunu söylüyor.

FactSet verilerine göre, Dow Jones Cuma gününe kadar yılı yüzde 9,4, S&P 500 Endeksi yüzde 19,9 ve Nasdaq yüzde 37,6 yükselişle kapattı.

Ned Davis Research ABD Baş Stratejisti Ed Clissold, “Piyasanın gelecek yılın başındaki faiz indirimlerine ilişkin heyecanına biraz şüpheyle yaklaştık” diyor. Clissold, Fed'in para politikası sıkılaştırmasından uzaklaşmasının kademeli bir süreç gerektirdiğinin altını çiziyor. Clissold, Fed’in bu hafta büyük ihtimalle tonunu çok şahin bir tutumdan nötr bir tutuma çevireceğini, sıkılaştırma önyargısını kaldıracağını ve ardından faiz indirimlerinden bahsedeceğini belirtiyor.

Cuma günü tahvil piyasası, yatırımcıların 2024'te faiz oranlarının izleyeceği yol hakkında potansiyel olarak yeniden düşünebileceğine dair işaretleri yeniden göstermeye başladı. Piyasalar için genellikle olumsuz gidişin önemli bir göstergesi olan yüksek riskli şirket tahvilleri, sektör son haftalarda büyük miktarda fon akışından yararlanmış olsa da, gösterge borçlanma maliyetlerinin düşmesiyle Ekim ayı sonunda başlayan yükselişine son verdi. 10 yıllık ve 30 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri de Cuma günü yükseldi ve Ekim ortasındaki dalgalanmayı hatırlattı.

Piyasalar faiz indirimi olasılığı için fazla agresif

Madison Investments Sabit Gelir Sorumlusu Mike Sanders da benzer şekilde temkinli davranıyor. Sanders, “Mart ayında faiz indirimlerinin gerçekleşeceğini düşünme noktasında piyasanın biraz fazla agresif olduğunu düşünüyorum” diyor ve Fed'in gelecek yılın ikinci yarısında faiz indirimine başlamasının daha muhtemel olduğunu düşündüğünü ifade ediyor.

Sanders, “Bence en önemli şey, iş gücü piyasasında süregelen güçlülüğün hizmet enflasyonunu daha da istikrarlı hale getirmeye devam etmesi. Şu anda bunu ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyduğumuz zayıflığı göremiyoruz” şeklinde konuşuyor.

Cuma günkü ABD istihdam raporu, Sanders’ın endişelerini artırıyor. Hükümet, Cuma günü yaptığı açıklamada, Kasım ayında yaklaşık 199.000 yeni iş yaratıldığını söyledi. Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler 190.000 iş öngörüyordu. Rapor ayrıca ücretlerin arttığını ve işsizlik oranının yüzde 3,9'dan yüzde 3,7 ile dört ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Sanders, ABD Merkez Bankası’nın bu hafta muhtemelen ‘faiz indirimlerinin çok yakında geleceği söylemini geri itmek için elinden geleni yapacağını’ ifade ediyor. Bu, yine Çarşamba günü yayınlanacak güncellenmiş ‘nokta grafiği’ faiz oranı tahmininde gerçekleştirilebilir ve bu, Fed'in para politikasının muhtemel yolu hakkında en güncel fikirlerini ortaya koyabilir. Fed'in Eylül ayındaki güncellemesi, merkez bankasının yüksek faiz duruşunu daha uzun süre desteklemesi nedeniyle piyasada bazılarını şaşırtmıştı.

Sanders, enflasyonun yeniden hızlanma ihtimalinin hâlâ bulunduğunu da ekliyor ve şöyle diyor: “Fed her şeyden çok enflasyon noktasında endişeleniyor. Frenden bir an önce ayağını çekmenin onlara hiçbir faydasının olmayacağını biliyorlar” diyor. Fed kararı öncesinde Salı günü Kasım ayı tüketici fiyatları endeksinde enflasyon güncellemesi, Çarşamba günü ise üretici fiyatları endeksi açıklanacak.

Mevsimler faktörler borsaları destekleyebilir

Yine de mevsimsel faktörler Aralık ayında borsaya yardımcı olabilir. Tarihsel verilere göre, tüm Aralık ayları arasında Dow Jones, boğa veya ayı piyasasında olmasına bakılmaksızın yaklaşık yüzde 70 oranında artış gösteriyor.

Clissold, “Genel piyasa görünümü olumlu olmaya devam ediyor. Yumuşak bir iniş senaryosu boğa piyasasının devam etmesini destekleyebilir” diyor.

Bu aşkın katili TDİ kurtarıcısı Fed olur mu?

 

Piyasalarda 'güvercin Fed' etkisi

 

Goldman Sachs açıkladı: Yatırımcıların FED hevesi nasıl fırsata çevrilir?

 

Barclays: Ekonomi dirençli kalacak, Fed faiz indirimlerinde temkinli davranacak

 

Paul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli

 

Morgan Stanley: Faiz indirimleri borsalar için yakıt olmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gani zafer12 Aralık 2023 06:37

    🤩🤩🤩🤩🤮🤮🤮🤮🤮🤫🤫🤫🤫😛😛😛🦾🦾🦾👌👌👌👌⛄⛄⛄⛄⛄⛄⛄🤩