E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed, Haziran’da faiz artışına gidebilir---

Fed, Haziran’da faiz artışına gidebilir

Fed, Haziran’da faiz artışına gidebilir
09 Haziran 2023 - 16:16 borsagundem.com

Bazı ekonomistler Fed’in Haziran ayında bir duraklamaya gitmek yerine faiz artırma yolunu seçebileceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarının yüksek performansının altında, Fed’in Haziran ayında faiz artırımına gitmeyeceği ve duraklama yolunu seçeceği beklentisinin büyük katkısı bulunuyor. Ancak bu tahmini paylaşmayan ekonomistler de bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı ekonomistler, Fed'in faiz oranlarını 'atlamak' yerine Haziran'da tekrar artırabileceğini düşünüyor.

25 baz puanlık artış ihtimali

MarketWatch’tan Greg Robb’ın haberine göre, güçlü enflasyon ve iş verileri, daha yüksek faiz oranı öngörülerini haklı çıkarma riski taşıyor.

Finans piyasaları, Fed'in Haziran toplantısında faiz artırımını ‘atlayacağına' ve dikkatini Temmuz'da yeniden faiz artırımına odaklayacağına inanıyor. Ancak tüm ekonomistler aynı fikirde değil. Bazıları önümüzdeki hafta Fed'in politika faizinde 25 baz puanlık bir artış bekliyor. Bu da gösterge faiz oranının yüzde 5,25 - 5,5 aralığına geleceği anlamına geliyor.

Citi’den ABD baş ekonomisti Andrew Hollenhorst, “Verilerin dengesi hala başka bir artışa işaret ediyor” diyor. Ancak Hollenhorst, bunun kıl payı bir tahmin olduğunu defalarca vurgulamayı da ihmal etmiyor. Hollenhorst, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin Nisan okumasındaki yüzde 0,4'lük ‘güçlü’ artışa işaret ediyor. Hollenhorst’a göre, güçlü bir enflasyon okumasına ek olarak, iş gücü piyasası da Mayıs ayında 339.000 iş ekleyerek bir miktar güç gösteriyor ve bu tahmini kuvvetlendiriyor.

Veriler ve duraklama fikri arasında gerilim

Barclays kıdemli ABD ekonomisti Jonathan Millar da, “Mayıs toplantısından bu yana elde ettiğimiz veriler ile Fed'in rahat bir şekilde ara vereceği fikri arasında gerçek bir gerilim bulunduğunu kabul etmek gerekiyor” diyor. Millar, temel görüşünün Fed'in önümüzdeki hafta bir faiz artırımına gitmeyeceği yönünde olduğunu ancak faiz artırımı ihtimalinin çok çok yüksek olduğunu düşündüğünü de sözlerine ekliyor.

Millar, Haziran'da ne olursa olsun, Fed'in eninde sonunda iki tane daha 25 baz puanlık faiz artışına gideceğini ve gösterge faizi yıl sonuna kadar yüzde 5,5 - 5,75 aralığına çıkaracağını düşünüyor.

Fed yetkilileri 13-14 Haziran tarihlerinde toplanacak ve saat 14.00'te kararını açıklayacak. Ardından Fed Başkanı Jerome Powell tarafından saat 14:30'da bir basın toplantısı yapılacak.

Piyasalar Fed’i yanlış yorumluyor

Fed'in Haziran ayında başka bir faiz artırımına gitmeyeceği hissiyatı, iki yetkilinin, Fed Valisi Philip Jefferson ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın 31 Mayıs'ta arka arkaya yaptıkları konuşmalarda bu olasılıktan bahsetmelerinin ardından ortaya çıkmıştı. Harker, Haziran ayında yaşanması olası bir duraklamayı, Fed'in her toplantıda adım atmadığı normal uygulamaya dönüş olarak tasvir etmişti. Bu arada Jefferson ise, Haziran ayındaki bir duraklamanın, Fed'in faiz artırımını bitirdiği anlamına gelecek şekilde yorumlanmaması gerektiğini söylemişti.

Hollenhorst, piyasaların Fed rehberliğini yanlış yorumladığını söylüyor. Hollenhorst, “Fed'in bu toplantı döneminde yapmaya çalıştığı şeyin bize herhangi bir rehberlik vermediğini düşünüyorum” diyor ve ekliyor: “Ancak elini gizli tutan bir Fed'in niyetini açıkça belirtmesiyle şartlandırılan piyasalar için bu kabullenilmesi zor bir gerçek durum.”

Bu toplantıdaki görünümü karmaşıklaştıran, Çalışma Bakanlığı'nın Mayıs ayı tüketici fiyat enflasyonu verilerini 13 Haziran'da, tam da Fed toplantısı başlarken yayınlayacak olması. Millar, güçlü bir TÜFE okumasının Federal Açık Piyasa Komitesini oranları artırmaya teşvik edebileceğini söylüyor. Millar, “Kararlarını piyasanın belirlemesine izin vermeyerek aslında güvenilirliklerinin artmasını sağlayabilirler” diyor.

Artış ihtimali sadece yüzde 33

Piyasa şu anda önümüzdeki hafta bir faiz artırımı için yalnızca yaklaşık yüzde 33'lük bir ihtimali fiyatlıyor. Hem Kanada Merkez Bankası hem de Avustralya Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde faizleri sabit tutmak yerine artırıma giderek yatırımcıları şaşırtmıştı. Bu durumun, Fed’in de benzer bir yola başvurma ihtimalini artırdığı da düşünülüyor.

Bankacılık stresi hortlayabilir

Eski bir Fed çalışanı olan ve şu anda Wilmington Trust Investment Advisors'ın baş ekonomisti olan Luke Tilley, Fed'in başka bir faiz artışıyla piyasaları şaşırtması durumunda bankacılık sektöründeki stresin yeniden ortaya çıkabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Bir röportajda, “Şu anda piyasaları şaşırtacak olsalar, bu bölgesel bankacılık stresini artırır ve Fed'in işini çok daha zorlaştırır” diyor. Tilley, Fed'in faiz oranlarını yükseltmeyi bitirdiğini ve merkez bankasının yıl sonundan önce faiz oranlarını düşüreceğini düşündüğünü de sözlerine ekliyor. Tilley, “Enflasyon çok daha düşük olacak, ekonomi çok daha yavaş olacak ve uzun vadeli enflasyon beklentileri hala kontrol altında” şeklinde konuşuyor.

Hollenhorst, piyasanın Temmuz ayında bir oran artışı beklediğini, bu nedenle Haziran ayında faiz oranlarındaki olası bir hareketin piyasa için o kadar da büyük bir sürpriz olmayacağının belirtiyor.

Bu arada, 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, Fed’in Mayıs ayındaki son toplantısından önceki yüzde 3,3'lük düşük seviyeden yüzde 3,72'ye yükseldiği görülüyor.

Fed faiz beklentileri tekrar gündemde

 

Piyasalarda 'Fed' belirsizliği sürüyor

 

Borsalar FED beklentisiyle yükseliyor

 

FED freni Wall Street’e yetmeyecek

 

Piyasalar Fed'in "şahin" politikalarını sonlandıracağını fiyatlıyor

 

Wall Street’in yıldızları FED’den ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)