E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed gelecek sene faiz indirecek---

Fed gelecek sene faiz indirecek

Fed gelecek sene faiz indirecek
27 Temmuz 2022 - 15:00 borsagundem.com

Bank of America stratejistleri Fed’den gelecek sene resesyonla mücadele için faiz indirimi bekliyor.

ABD'de rekor seviyelere ulaşan enflasyon sonrası, Fed para politikasında sıkılaşmaya gideceğini duyurmuştu.

Pandemi döneminde ekonomiyi desteklemek amacıyla faizleri 0-0,25 aralığına çeken Fed, enflasyonun rekor düzeye ulaşmasıyla birlikte bu yılın mart ayında 25 baz puan faiz artırımına gitmişti.

Haziran ayında 28 yılın ardından ilk kez 75 baz puan faiz artıran Fed, böylelikle politika faizini 1,75 seviyesine çıkarmış oldu.

Bu akşam açıklanması beklenen faiz kararıyla ise bu seviyenin 2,50'ye yükselmesi bekleniyor.

Ancak piyasalar parasal sıkılaşmadan dolayı bazı endişelere sahip. Ülkede makroekonomik verilerin durgunluğa işaret etmesi resesyon endişelerini artırırken, Fed'in temmuz sonrasında atacağı adımlardaki belirsizlik piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Özellikle tahvil piyasalarında ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu arasındaki fark kapanmaya devam ederek 30 baz puana kadar inerken, söz konusu fiyatlama ABD ekonomisinin resesyona gireceği beklentisinin güçlenmeyi sürdürdüğüne işaret ediyor.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, enflasyon henüz zirveyi görmeden piyasalarda gelecek sene faiz indirimi fiyatlanmaya başladı.

Bank of America Döviz ve faiz stratejistleri Meghan Swiber ve Mark Cabana “ekonomistlerimiz resesyonla mücadele için Eylül 2023’te Fed’den faiz indirimi bekliyor” değerlendirmesini yaptı.

Fed faiz indirirse likiditeyi çekmek için varlık satışı anlamına gelen parasal sıkılaştırmayı da sonlandırması gerekecek.

Stratejistler notta “Fed faiz indirimiyle beraber iletişimini de sadeleştirmek için muhtemelen parasal sıkılaşmayı da sonlandıracak.” ifadesini kullandı.

Fed'in faiz kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

 

FED kaynaklı bir resesyon, enflasyon hastalığından daha kötü bir ilaç olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçkar KAPLANI27 Temmuz 2022 15:45

    Demek ki neymiş? İllada enflasyon oranında faiz olmaya da biliyormuş. ABD de enflasyon % 8 in üzerinde ama faiz % 1.75. Tabi bu durum doların gücüne de biraz bağlı. Bizim hedef de bu ama bir türlü bu oyunu öğrenemedik. Sonuç ortada. Rusya bile her ay faiz indiriyor. Yüksek faiz para kazandırmaz, sigara gibidir, öldürmez ama süründürür, israr edersen de öldürür.

  • Pala27 Temmuz 2022 17:32

    Faizler Türkiye'de hiç düşmediki, ne zaman düştü? Akp sadece bankalarin merkez bankasından %14 oranından borç almasına izin verdi, onlarda %20-30 arasında millete kredi verip kâr rekorları kırdı.faiz lobisine diz çökmüş bir yönetim var Türkiye'de.