E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed faiz artırımına giderse yatırımcıların oyun planı ne olmalı?---

Fed faiz artırımına giderse yatırımcıların oyun planı ne olmalı?

Fed faiz artırımına giderse yatırımcıların oyun planı ne olmalı?
14 Nisan 2023 - 12:16 borsagundem.com

Fed’in son kez de olsa faiz artırımına gitme ihtimali yatırımcıları endişelendiriyor. Peki bu senaryoda nasıl bir yol izlenmeli?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasaların gündemi Fed’in Mayıs ayında yapacağı hamle. Olasılıklar arasında en kötü ihtimal şimdilik ABD Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi. Peki bu durumda yatırımcıların oyun planı ne olmalı?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, iş gücü piyasası, istihdam ve enflasyon verilerindeki umut verici hava, piyasalarda kendini gösteriyor. Çoğunlukla yatırımcılar bir boğa piyasasının yaklaşmakta olduğunu düşünüyor. Ancak bunun için son bir engelin daha aşılması gerekiyor: Fed’in faiz hamlesi.

Tarihsel veriler kafa karıştırıcı

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Fed'in Mayıs ayında son kez faiz artırımına gitmesi durumunda yatırımcıların izlemesi gereken oyun planının güçlü olması gerekiyor. Ekonomi zayıflama belirtileri gösterirken ve enflasyon azalmaya devam ederken, giderek daha fazla yatırımcı Fed'in Mayıs ayında yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında son kez faiz oranlarını artırmasını bekliyor. Bu hamlenin, hisse senedi piyasaları üzerinde büyük etkileri olabileceği düşünülüyor.

Ned Davis Research'ten paylaşılan nota göre, S&P 500'ün 1929 yılından bu yana son faiz artırımından bir yıl sonra ortalama sadece yüzde 2'lik bir kazanç elde ettiği görülüyor. Bu tarihsel veri, Fed'in döngünün son faiz artırımını takiben hisse senetlerinin karışık bir performans geçmişine sahip olduğunu gösteriyor ve yatırımcıların kafasını karıştırıyor.

Yakın tarihli veriler orantısız

Ancak, sonraki 6 ve 12 ay boyunca muazzam kazançlar sağlayan ve daha yakın tarihte sona eren faiz artırım döngüleri de bulunuyor. Örneğin, S&P 500 Endeksi’nin, Fed'in 1995 yılındaki son faiz artırımından sonraki yılda yüzde 35 ve Fed'in 2018 yılındaki son faiz artırımından sonra ise yılda yüzde 28 oranında arttığı görülüyor. Genel istatistik ile bu iki örneğin oldukça orantısız olması da yatırımcıların nasıl bir hareket tarzı izlemesi gerektiği noktasında net veriler sunmuyor.

Ned Davis Research, “1994’ten 1995'e kadar olan sıkılaştırma döngüsü, Fed'in enflasyonu soğutmasıyla ancak ekonomiyi kırmadan önce durmasıyla en ideal döngülerden biriydi” diyor.

Öte yandan, 1960’lı yıllarda faiz oranlarındaki artışların sona ermesinin, ertesi yıl hisse senetleri için sürekli olarak negatif getiri sağladığı görülüyor. Ned Davis Research, “Çoğu zaman Fed bir durgunluğa neden olur. 1981 ve 2000 yılları gibi bazı durumlarda ekonomi birkaç ay içinde resesyona girdi. 1989 ve 2006 gibi diğer durumlarda ise bu süre bir yıldan uzun sürdü” diyerek faiz artırımı resesyon ilişkisinin de epey çarpık olabileceğinin altını çiziyor.

Fed'in son faiz artırımının ardından karışık bir performans gösteren hisse senedi piyasasıyla ilgili olarak Ned Davis Research, yatırımcılara, borsa hangi yöne giderse gitsin, Fed'in faiz artırımlarının sona ermesinden fayda sağlamak için iyi konumlanmayı ön planda tutan bir oyun planı sunuyor.

Küçük sermaye yerine büyük sermayeli hisse senetlerine yatırım yapın

Ned Davis Research, “Genel veriler, büyük sermayeli hisse senetlerinden küçük sermayeli hisse senetlerine geçildikçe küçükten düşüş eğiliminin arttığını gösteriyor. 1929 yılına kadar uzanan aylık veriler kullanıldığında, küçük sermayeli Hisse senetlerindeki kazanç oranının büyük sermayeli hisse senetlerindeki kazanç oranına kıyasla 14 örneğin 7’sinde düşük kaldığı görülüyor. Bu süre bir yıla uzatıldığında ise, oran 14 vakanın 8’ine yükseliyor ve ortalama getiri kaybının yüzde 3,3 oranında olduğu görülüyor. Son sıkılaştırma döngülerinin sona ermesinden sonra ise bu oranın giderek açıldığı görülüyor” diyerek yatırımcıların büyük sermayeli hisse senetlerine yatırım yapmalarının görece güvenli bir liman anlamına gelebileceğini belirtiyor.

Kaliteye odaklanın

Ned Davis Research, kazançlara, temettü büyümesine ve genel istikrara dayalı olarak yüksek ve düşük kaliteli bir hisse senedi sepeti oluşturmanızı tavsiye ediyor.

Yüksek kaliteli hisse senetlerinin düşük kaliteli hisse senetlerine göre performansına bakıldığında, ortalama olarak, daha istikrarlı şirketlerin son Fed faiz artırımının ardından daha az istikrarlı emsallerine göre daha iyi performans gösterdiği görülüyor.

Ned Davis Research, “Son faiz zammından sonra, yüksek kaliteli hisse senetlerine yönelik bir önyargı oluştu. Düşük kalite diye nitelendirilebilecek hisse senetlerinin daha iyi performans gösterdiği iki durum, Fed'in yumuşak bir iniş elde ettiği 1995 yılı ve uçuştan emniyete geçişin 2007 sonlarına hatta 2008 yılına kadar ertelendiği 2006 yılı oldu” diyor.

Temettü ödeyen şirketleri tercih edin

Ned Davis Research, “Temettü ödemeyen şirketlerin, son faiz artışından yaklaşık iki ay önce başlayan ve sonraki bir yıl boyunca devam eden şekilde, temettü ödeyen şirketlerden daha düşük performans gösterdiği görülüyor. Yatırımcılar, genellikle son faiz oranı artışından sonra gelen stres dönemlerinde temettü ödemeye devam edebilecek şirketlere odaklanarak kazanç elde edebiliyor” diyor.

Fed piyasalardaki görünümü değiştirdi

 

Fed'den piyasada oluşan belirsizliği aşmak için omuz omuza bir mücadele

 

Wall Street yanılıyor: FED faiz artırmayacak

 

Goolsbee: Fed, faiz artırım konusunda ihtiyatlı olmalı

 

Küresel piyasalarda pozitif hava

 

Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)