E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed piyasalardaki görünümü değiştirdi---

Fed piyasalardaki görünümü değiştirdi

Fed piyasalardaki görünümü değiştirdi
13 Nisan 2023 - 09:17 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.

Piyasalarda dün takip edilen 2 verinin etkisinde volatilitenin arttığını söyleyebiliriz. ABD’den gelen tüfe verisi manşette beklenti altında kalarak %6,00’dan %5,00 seviyesine gerilerken çekirdek tarafta beklentiler dahilinde %5,6 seviyesinde gerçekleşti. Alt kalemlere baktığımızda ithal tarım ürünlerinde küresel gıda fiyatlarında görülen yükseliş ve hizmetler tarafında enerjinin payının yüksek olması çekirdek enflasyonu beslediği görüşündeyiz. Veri, sonrasında endeksler yükselişe geçerken FOMC toplantı tutanaklarının açıklanmasından sonra endeksler kazançların büyük bir kısmını geri verdi. Tahvil getirilerinde de aynı hareketliliği gözlemledik. Kazançların geri verilmesinde tutanaklarda ılımlı resesyon ve bankacılık vurgusu kayıplarda önemli olurken ılımlı resesyon sonrası toparlanmanın 2 yıl süreceği beklentisi de bir diğer önemli nokta oldu.

ABD endeksleri FOMC sonrası kendini negatif tarafa attı. ABD vadeliler alım ağırlıklı olsa da karma bir görünümde.

Avrupa endeksleri veri öncesi %1’in üzerinde kazançlar görülürken seansın sonuna doğru kazanımlarının büyük bir kısmını vererek yataya yakın pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Alıcılı tarafta medya ve sanayi %0,75 ile pozitif tarafta yer alırken %0,80 civarında teknoloji endeksi baskılandı.

Asya endeksleri yataya yakın karışık bir görünümde. Nikkei ve Shanghay endeksleri pozitif tarafta yer alırken Hong Kong ve G.Kore Kospi endeksi negatif tarafta yer aldı. Bölgedeki endekslerde baskı yaratan unsurlara baktığımızda ise çinli emlak şirketi Sunac’ın 1 yıl sonra işlemlerine başlaması ve %60 kadar değer kaybetmesi ve Alibaba’nın Softbank’ın en büyük hissedarlarından olması neticesinde baskı görmesi oldu. Makroekonomik veri akışına baktığımızda ise Çin’den gelen ticaret verilerinde ihracatın dolar bazlı olarak %7 daralması beklenirken %14,8 büyüme gerçekleştirdi.

BIST100 Endeksi dünü 21.86 (% 0.43) puanlık yükseliş ile 5.146 seviyesinden ve 62.853 milyon TL işlem hacmiyle kapattı. Borsa İstanbul’da çıkış hareketi sürüyor. Ancak gün içinde gelen kâr satış denemelerine bağlı olarak ivme kaybı görüldü. Gösterge tahvil bono faiz oranında ve döviz kurlarında yükseliş ise devam ediyor.

Bugün ABD’den üretici enflasyonu, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Almanya’dan enflasyon ve İngiltere’den büyüme verilerini takip edeceğiz. İçeride ise menkul kıymet istatistikleri gündemimizde olacak.

BİST100 endeksinde pozitif bir açılış bekliyoruz.

12 göstergesi "al" veren hisseler (13/04/2023)

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Sağlık turizmi geliri yıllık 2.5 milyar dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)