E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizlerin sabit kalması mı inmesi mi hisse senetleri için daha iyi?---

Faizlerin sabit kalması mı inmesi mi hisse senetleri için daha iyi?

Faizlerin sabit kalması mı inmesi mi hisse senetleri için daha iyi?
13 Aralık 2023 - 14:52 borsagundem.com

Fed kritik faiz kararını bugün açıklayacak. Merak edilen ise kararın hisse senedi piyasalarına nasıl etki edeceği?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genel kanaat, Fed’in faizleri sabit bırakmasının, faiz indirimine kıyasla hisse senetleri için daha iyi olacağı görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed'in duraklamaya devam etmesinin hisse senetleri için faiz indirimlerinden daha iyi olabileceği düşünülüyor. Peki bunun nedenleri neler?

Nakitten çıkmak için iyi bir zaman

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, yüksek faiz oranlarının ortasında yatırımcılar, nakitlerinin yaklaşık yüzde 5'ini kazanç olarak elde etmeye çalışırken 2023 yılında para piyasası fonlarına 1,4 trilyon dolar seviyesinde rekor bir meblağ aktardı. Ancak BlackRock'a göre, bunun sona erme zamanı gelmiş olabilir.

Fed'in bugün bir sonraki para politikası hamlesini açıkladığında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Piyasalar büyük ölçüde Fed'in faiz oranlarıyla ilgili bir sonraki adımında bunun muhtemelen bir indirim olacağına dair bahse giriyor.

Bu senaryo, Fed'in faiz artırımı ve faiz indirimi döngüleri arasında meydana gelen ‘duraklamasının’ halihazırda devam ettiği anlamına gelecek. BlackRock Americas iShares Yatırım Stratejisi Başkanı Gargi Chaudhuri'nin araştırmasına göre, duraklama dönemi, yatırımcıların para piyasası fonlarındaki nakit paralarından faiz toplamak yerine hisse senedi sahibi olmaları gereken süreye karşılık geliyor. Chaudhuri, “Bu, yatırımcıların nakitten çekilmeleri için iyi bir zaman olabilir” diyor.

‘Duraklama’ döneminde en yüksek getiri

Chaudhuri, 1995'e kadar uzanan her Fed faiz artırım döngüsü için son artıştan önceki altı ay, duraklama dönemi ve ilk faiz indiriminden sonraki altı ay boyunca S&P 500 Endeksi’nin getirilerini analiz ediyor. Analiz şunu gösteriyor: “Üçünde de hisse senetleri duraklama döneminde en yüksek ortalama yıllık getirisini elde etti."

Chaudhuri, “İster tahvil piyasalarında olun ister hisse senedi piyasalarında olun, bu duraklama dönemine yatırım yapmak gerçekten önemlidir. Ve bu konuda biraz aciliyet var çünkü eninde sonunda 2024'ün ikinci yarısına kadar Fed'in faiz indirimine başlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Chaudhuri, hisse senetlerinin yanı sıra piyasalardaki ‘inanılmaz’ tahvil getirilerinden yararlanmak için sabit gelirde de fırsatlar görüyor; hisse senetlerinde ise düşük kaldıraçlı, istikrarlı kazanç büyümesine ve sağlıklı bilançolara sahip ‘kaliteli’ Hisse senetleri öneriyor.

Paranızı sonsuza kadar yastığınızın altında saklayamazsınız

Kasım ayında yayınlanan bir blog yazısında, eToro ABD Yatırım Analisti Callie Cox, faiz oranları yükseldikçe ve çoğu kişi ekonominin ilerleyişi konusunda tedirginlik yaşadıkça, para piyasası fonlarına 2023 akışının anlamlı olduğunu belirtiyor. Ancak Cox, önemli bir uyarıyı akılda tutmanın önemli olduğunun altını çiziyor: “Paranın sonsuza kadar yastığınızın altında kalması gerekmiyor.”

Daha az riskli olsa da uzun vadede nakit, borsadaki potansiyel fırsatların kaçmasına neden olabiliyor. Cox'un araştırması, son sekiz ekonomik döngünün beşinde hisse senetlerinin nakitten önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Araştırmaya göre her döngü, resmi bir durgunluk ilan edildiğinde sona eriyor ve bunun 2020'den bu yana yaşanmadığı gözleniyor.

Kritik FED toplantısı öncesinde bilinmesi gereken her şey

 

Fed kararı öncesi dolarda son durum

 

Fed'den bir aksiyon beklenmiyor

 

Küresel piyasalar Fed'e dikkat kesildi

 

Michael Milken: FED erken davranmayacak

 

Ekonomistler Temmuz ayına kadar faiz indirimi beklemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)