E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizlerde zirve sonrası borsalarda çift haneli kazanç---

Faizlerde zirve sonrası borsalarda çift haneli kazanç

Faizlerde zirve sonrası borsalarda çift haneli kazanç
23 Kasım 2023 - 10:53 borsagundem.com

Tarihsel veriler, Fed’in faiz artırım kampanyasının sona ermesinin ardından borsaların çift haneleri kazanç getirdiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, Fed’in faiz artırım kampanyasını sona erdirmesiyle birlikte yükselişe geçiyor. Tarihsel veriler, bu yükselişin çift haneli kazançlara karşılık geldiğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar Fed'in faiz artırım kampanyasının sona erdiğine dair bahis oynuyor. Durum böyleyse bu, S&P 500 Endeksi’nin gelecek yıl çift haneli rakamlara çıkabileceği anlamına geliyor.

Ortalama yüzde 17 kazanç

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, DataTrek analisti Jessica Rabe, dün paylaştığı notta bunun nedeninin faiz oranlarının zirve seviyeleri görmesinin ardından hisse senetleri için güçlü kazançlar gelmesi olduğunu yazıyor.

Rabe, “ABD hisse senetleri çift haneli yükseliş eğilimi gösteriyor ve bu, Fed’in kısa vadeli faiz artırımlarını durdurmasının ardından yıl içinde yüzde 9-10'luk uzun vadeli ortalama fiyat getirisi anlamına geliyor. Bunun tek istisnası ise ‘dot-com balonu’nun patlaması sırasında Fed'in 15 Mart 2000'deki son faiz artırımından sonraki yıldı” diyor.

Faiz artırım döngülerindeki diğer son zirveler ise borsalarda yükselişe işaret ediyor. Ocak 1995'teki faiz artırım döngüsünün sona ermesiyle S&P 500 Endeksi’nin bir sonraki yıl yüzde 35,2 oranında artış gösterdiği gözleniyor. Haziran 2006'daki zirve faiz oranlarını takip eden yılda ise endeksin yüzde 20,7'lik bir oranda değer kazandığı görülüyor. Aralık 2018'de ise faiz artırım döngüsünün sona ermesinin ardından endeksin bir sonraki yıl yüzde 27,9 oranında artış gösterdiği gözleniyor.

Bu veriler bir araya getirildiğinde, faizlerde zirve seviyelerin görülmesinin ardından gelen yılda, S&P 500 Endeksi ortalama yüzde 17,4 oranında artıyor.

Rabe, “S&P 500 Endeksi, piyasaların artık bu döngünün ‘son’ artışı olarak düşündüğü tarih olan 26 Temmuz'dan bu yana esasen değişmedi. Bu nedenle tarih, endeksin 2024'ün ilk yarısına kadar yüzde 17 oranında toparlanabileceğini gösteriyor” diye yazıyor.

Faiz indirimleri sonrası tablo karışık

Gösterge endeks, geçen haftaki olumlu TÜFE raporunun ardından, Fed'in faiz artırımı kampanyasında sona geldiğine dair artan kanaat üzerine toparlandı ve dünü yüzde 0,41 oranında artışla 4.556,62 puanda tamamladı. Jeremy Siegal gibi uzmanlar, faiz indirimlerinin gelecek yılın Mart ayı başlarında gerçekleşmesini bekliyor.

Merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesinin ardından hisse senetlerine ne olacağı konusunda ise Rabe, takip eden aylarda getirilerin ‘karışık' olduğunu yazıyor. Tarihsel veriler, piyasaların genellikle faiz indirimini takip eden ayda toparlandığını gösteriyor. Ancak daha ileriye bakıldığında, faiz indirimlerinin başladığı 2001 ve 2007'den sonraki yılda S&P 500 Endeksi’nin sırasıyla yüzde 9,6 ve yüzde 17,8 oranında düşüş yaşadığı görülüyor.

Temmuz ayındaki faiz indiriminden sonra endeksin yüzde 8,9 arttığı 2019'da ise durum farklılık gösteriyor. Bu fark, büyük ölçüde, Orta Doğu'da savaşa yol açan 2001 yılındaki 11 Eylül terör saldırıları veya 2008'deki finans krizinin uzun süreli hasarları gibi benzersiz faktörlerden kaynaklanıyor.

Rabe, “Buna karşılık, pandemi krizinde verilen hızlı para ve maliye politikası, ABD hisse senetlerinin çok daha hızlı toparlanmasına yardımcı oldu” diye yazıyor.

Yatırımcılar Fed’in olası faiz indirim kararından memnun olmayabilir

 

Faiz indirimi borsalar için kötü haber olabilir

 

Faizler ne zaman düşecek?

 

IMF: Faiz oranları bir süre daha yüksek kalabilir

 

FED’in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak

 

San Francisco Fed Başkanı Daly: Faiz artırım döngüsüne dikkat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)