E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizde duraklama ralli habercisi mi?---

Faizde duraklama ralli habercisi mi?

Faizde duraklama ralli habercisi mi?
14 Haziran 2023 - 10:45 borsagundem.com

Fed’in faiz artırım patikasında bir duraklamaya gitmesi, borsalar için ne ifade ediyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki beklenmeyen direnç hala sürüyor. Yılbaşından bu yana yüksek seyreden borsalarda teknoloji güdümlü rallinin büyük katkısı bulunuyor. Şimdi bu katkıya, geçen yıldan bu yana devam eden faiz artırım sürecinde duraklama evresine geçilmesi de dahil oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında rekor faiz artırımlarına giden ABD Merkez Bankası (Fed), bu süreçte yolun sonuna gelmiş görünüyor. Bunda bankacılık krizi başta olmak üzere yavaşlayan enflasyonun da etkisi bulunuyor. Peki Fed’in faizlerde duraklamaya gitmesi hisse senedi piyasaları için ne anlam ifade ediyor?

Resesyon olasılığı 14’te 11

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, Fed’in faiz artırımlarını durdurmasının, tarihsel veriler ışığında, hisse senetleri için ‘kesinlikle’ yükseliş anlamına gelmediği görülüyor.

Yatırımcılar, uzun bir faiz artırım dizisinin ardından bugün sona erecek toplantısında Fed'in faiz oranlarını sabit bırakmasını bekliyor. Ancak Wall Street’in kıdemli yatırım uzmanlarından David Rosenberg'e göre tarih, böyle bir değişikliğin borsada bir ralliyi garanti etmediğini gösteriyor.

Merrill Lynch'in eski baş ekonomisti ve şu anda Toronto merkezli Rosenberg Research'ün başkanı olan Rosenberg, 1950'den bu yana 14 faiz artırım döngüsünden 11'inin resesyonla sonuçlandığını kaydediyor.

Geçmiş verilere göre, S&P 500 Endeksi zirvesi ile resesyonun başlangıcı arasındaki ortalama süre yaklaşık 6,5 ay iken, S&P 500'ün zirveden dip seviyeye gerilemesi ise ortalama 12,5 ay sürüyor ve Rosenberg'in raporuna göre, bu, genellikle resesyon sona ermeden önce gerçekleşen bir düşüş oluyor.

Fed vadeli işlem yatırımcıları, Fed'in bu haftaki toplantısında ana faiz oranını değiştirmemesini yüzde 93'lük bir olasılıkla ve Merkez Bankası'nın Temmuz toplantısında faiz oranını yeniden artırmasını ise yüzde 60'ın üzerinde bir olasılıkla fiyatlıyor.

Endeks rekor seviyede

Hisse senetleri, Fed'in Çarşamba günü ara vermesine ilişkin beklentileri güçlendiren, tahminlerle eşleşen Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi okumasının ardından Salı günü yükselişini sürdürdü. S&P 500 Endeksi yüzde 0,6 oranında yükselirken, Dow Jones 127 puan artışla yüzde 0,4 ve Nasdaq da yüzde 0,7 oranında arttı.

Bazı Fed yetkilileri, gelecekteki faiz oranı artışlarını göz ardı etmeden, Haziran ayında bir oran artışını atlamayı düşünebileceklerini ifade ediyor. Bunun da, duraklama ihtimalini artırdığı kabul ediliyor.

S&P 500, 3 Ocak'taki rekor kapanışından 12 Ekim'de yılın en düşük seviyesine inerek 2022'de zirveden dibe yüzde 25'ten fazla bir oranda düştü. Geçen hafta ise endeks, 1948’den beri görülen en uzun süreli ayı piyasasından çıktı. Çarşamba günü S&P 500 Endeksi, Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Bugün piyasaların gündemi Fed tarafından geçiyor

 

FED kararı öncesi TÜFE nasıl bir politika izleneceğinin sinyalini verdi

 

Asya borsalarında Fed öncesi pozitif seyir

 

Fed'in tüketici beklentileri anketi sonuçları yayımlandı

 

Yatırımcılara göre Fed faizleri yüksek tutacak

 

Fed Başkanı Powell şahinleri ikna edebilecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden14 Haziran 2023 11:02

    arkadaşlarrrrrrrr goşuunnnnn yet,şinnnnn hasannn diil basann alıyo .ralliiii geliyoooooooo ralliiii geliyooooooo gaçççcıınnnn endeks yüzde bin artarmı acaba açıklama bekliyoz teknikçilerden 

  • yourtçu parçala behçet14 Haziran 2023 12:07

    borsaya bakmırsunuz galiba.kimse mücize ekonomi yönetimini benimsemedi.borsa fena çakılıyor.yandaş medya iiyi gaz veriyorda para piyasa yön vericiler gerçek olaylara bakıyo.sponuç itibarıyla büyük hayal kırıklığı .tuik daha ilk günden bütün havayı söndürdü.tuik ben ne dersem o diyor.yeni yönetimin eski ekonomi yönetimlerinden farkı kalmadı .son mücizede bitti .

  • AHMET ÖZBİLEN14 Haziran 2023 11:01

    Eğer öyle olur ise altın ın Gr/TL 2000 TL yaklaşır.