E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimi sinyali sonrası Wall Street’te tahminler revize ediliyor---

Faiz indirimi sinyali sonrası Wall Street’te tahminler revize ediliyor

Faiz indirimi sinyali sonrası Wall Street’te tahminler revize ediliyor
18 Aralık 2023 - 15:28 borsagundem.com

Fed’in keskin bir dönüşle piyasaları şaşırtması, Wall Street’in gelecek tahminlerini revize etmesine neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in Fed’in para politikası ilişkin tahminleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın sürpriz sayılabilecek güvercin açıklamalarıyla revize ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed, 2024 faiz indirimlerinde keskin bir dönüş yaparak piyasaları şaşırttı. Bunun üzerine Wall Street de tahminlerini belirgin şekilde değiştiriyor.

Tahminler değişiyor

Businessinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, yatırımcıların panik içinde hisse senedi satın alması ve tahmincilerin 2024 için masada ne kadar faiz indirimi olabileceğini tahmin etmesiyle birlikte, Fed'in geçen Çarşamba günü yaklaşmakta olan güvercin eğilimine işaret etmesi, Wall Street'te büyük bir değişime yol açtı.

Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC toplantısında faiz oranlarını sabit tuttu ve bu, faiz oranlarının değişmediği üçüncü politika toplantısı oldu. Powell, mevcut enflasyon eğilimlerindeki herhangi bir geri dönüşün Fed'in faiz indirimlerine devam etmesini tetikleyebileceğini kabul ederken, konuşmanın büyük kısmı faiz indirimlerine odaklandı.

Bank of America, Perşembe günkü notunda, “Aralık FOMC'si açıkça güvercin bir görünüm sergiledi. Önde gelen piyasalar Fed'in Mart ayına kadar faiz indirimi olasılığını yaklaşık yüzde 90 olarak fiyatlıyor” diye yazdı.

Fed üyeleri arasında faiz oranlarının 2024 sonunda nerede olacağına ilişkin ortalama tahmin, Eylül ayındaki yüzde 5,1’lik seviyeden Çarşamba günü yüzde 4,6'ya düştü. Bu, Fed'in 2024'te faiz oranlarını en az üç kez 25 baz puan düşürmeyi beklediği anlamına geliyor.

Çoğunlukla piyasa bunu satın almıyor ve Fed’in önerdiğinden daha fazla gevşeme olacağını düşünüyor. CME Fed Watch Tool'a göre mevcut fikir birliği, gelecek yıl en az altı adet 25 baz puanlık faiz indirimi öngörüyor. Çarşamba günkü Fed toplantısı öncesinde piyasa 2024 yılında beş faiz indirimi bekliyordu.

Fikir birliği bozuluyor

Wall Street'teki fikir birliği de değişmeye başlıyor. Bunun temel nedeni, Fed'in, faiz oranı politikasını belirleme konusunda eğrinin gerisinde kalma eğiliminde olması. Zira yetkililerin faiz oranı kararlarını bildirmek için ağırlıklı olarak gecikmeli ekonomik verilere güvendikleri biliniyor.

2020 ve 2021'de enflasyon yükselirken Fed, ‘faiz oranlarını artırmayı düşünmediğini’ bile söylemişti. Enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi ve reel oranların çok kısıtlayıcı kalması nedeniyle yine aynı durum söz konusu olabilir. Kasım ayında Powell, Fed'in ‘faiz indirimlerinden bahsetmediğini’ söylemişti. Ancak bu düşünce, piyasaların geçmişte de gördüğü gibi bir anda değişebilir.

İşte Wall Street'in Fed'in güvercin tavrı ve bunun 2024'teki faiz oranları için ne anlama geldiği hakkında söyledikleri.

Goldman Sachs: Daha erken ve daha hızlı faiz indirimi bekliyoruz

Goldman Sachs, bu haftanın belki de en büyük haberinin Fed'in söylediklerinden ziyade enflasyondaki keskin düşüş olduğunu, çekirdek PCE'nin önceki ay verilerine yapılan aşağı yönlü revizyonların Kasım ayında yıllık bazda yüzde 3,1 arttığını gösterdiğini söylüyor.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, “Bazı ölçümlere göre enflasyondaki eğilim halihazırda yüzde 2 veya buna yakın.” Bu, Fed'in uzun vadeli yüzde 2'lik enflasyon hedefi civarında olacaktır ve Hatzius'a göre bu, faiz indirimlerinin hızlı olacağı anlamına geliyor.

Hatzius, “Hedefe daha hızlı dönüş ışığında, FOMC'nin artık daha erken ve daha hızlı faiz indirimi yapmasını bekliyoruz. Şimdi politika faizini FOMC'nin muhtemelen açıklayacağı bir seviyeden sıfırlamak için Mart, Mayıs ve Haziran aylarında art arda üç kez 25 baz puanlık indirim öngörüyoruz.” diyor.

JPMorgan: Temmuz'dan önce ilk kesintiyi bekliyoruz

JPMorgan Ekonomisti Michael Feroli, Powell'ın basın toplantısı sırasında Fed'in güvercin tutumuna karşı geri adım atmadığını belirtti ki bu da dikkat çekiciydi. Bu, Fed'in noktasal grafiği ve son enflasyon okumalarıyla birlikte Feroli'ye Fed'in başlangıçta beklediğinden daha erken faiz indirimi yapacağına dair güven veriyor.

Feroli yakın tarihli bir notunda, “Komitenin enflasyonda daha fazla ilerlemenin daha kolay politika için yeterli olacağının sinyalini vermesiyle birlikte, şimdi Haziran ayında ilk faiz indirimini ve yıl sonuna kadar 125 baz puan daha düşük bir hedef aralığını bekliyoruz” diyor.

Macquarie Group: Politika görüşümüz değişmedi

Macquarie'deki ekonomistler Fed'in geçen haftaki FOMC toplantısının ardından tahminlerini değiştirmediler, ancak bunun nedeni muhtemelen Wall Street'te halihazırda en agresif faiz indirimi tahminlerinden birine sahip olmaları.

Şirket, Fed'in gelecek yıl faiz oranlarını 225 baz puan düşürmesini bekliyor, bu da dokuz adet 25 baz puanlık faiz indirimi anlamına geliyor.

Macquarie yakın tarihli bir notunda, “Politika görüşümüz değişmedi. Faiz artırım döngüsünün tamamlandığına inanıyoruz ancak faiz indirimlerinin 2024’ün ikinci çeyreğine kadar olası olmadığını düşünüyoruz. Bununla birlikte, 2. yarıda önemli bir gevşeme ve çekirdek enflasyonda devam eden ılımlılaşmanın etkisiyle 2024'te 225 baz puanlık genel indirimler görüyoruz” diyor.

Fed enflasyon savaşını kazandı mı?

 

Emtia piyasalarında "Fed" etkisi

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic, faiz indirimi için 3. çeyreği işaret etti

 

Fed’in kendisi bile faizlerin geleceğini öngöremiyor

 

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

Boğalar Wall Street’e geri döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)