E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnron’un iflasını bilmişti… Tesla için şok uyarı---

Enron’un iflasını bilmişti… Tesla için şok uyarı

Enron’un iflasını bilmişti… Tesla için şok uyarı
01 Kasım 2022 - 17:35 borsagundem.com

2000’li yılların başında Enron’un iflasını tahmin eden ünlü açığa satış uzmanı Jim Chanos, Elon Musk Twitter ve Ukrayna savaşı gibi gündemlere boğulurken, Tesla’nın bir boş hayaller şirketi haline geldiğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk son dönemde Twitter’ın satın alınması süreciyle ve Rusya-Ukrayna Savaşı için barış planlarıyla uğraşırken en önemli şirketlerinden biri olan elektrikli araç devi Tesla’yı ikinci plana atmış olabilir. Insider’ın haberine göre dünyaca ünlü açığa satış yatırımcısı Jim Chanos, Tesla’nın hayranlarının büyük beklentilerine cevap veremez bir konuma geldiğini belirtiyor.

Chanos, Tesla’nın gelirlerinin büyük çoğunluğunu otomobil ve ilgili hizmetler satarak elde ettiğini, boğa piyasası yatırımcılarının ve analistlerinse şirketi “geleceğe dair umutlarını ve hayallerini boyadıkları bir tuval” olarak gördüğünü söyledi.

Chanos, Tesla'nın en sıkı takipçilerinin işletmeyi nasıl gördüğünü açıklayarak esprili bir dille, "Bu bir enerji şirketi, bir batarya şirketi, bir robotik şirketi, otonom sürüş şirketi istediğinizi söyleyebilirsiniz. Hepsinin ötesinde önümüzdeki 10 yıl boyunca otomotiv gelirlerini %40 ila %50 oranında artıracak. Her şeye sahip evrendeki en zeki adam tarafından yönetiliyor. Bu tam anlamıyla umutlar ve hayaller hissesi" ifadelerine yer verdi.

2000’li yılların başlarında Enron’un iflasını tahmin etmesiyle ve bu iflastan yüksek kârlar elde etmesiyle bilinen Chanos, Tesla’nın dot-com balonu sırasında Cisco gibi geçmişte yüksekten uçan hisse senetlerine benzediğini söyledi.

Tesla hisseleri, 2020'nin başında 30 dolardan geçen Kasım ayındaki zirvelerinde 400 doların üzerine çıktı. Şimdi ise 224 dolar civarında işlem görüyor. Ancak Chanos, otomobil üreticisinin değerlemesinin büyük ölçüde inanç üzerine kurulu olduğu ve yatırımcıların yakında bir gerçeklerle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Tesla CEO’su Elon Musk geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada Ukrayna’nın topraklarının bir kısmını Rusya’ya vermesi yoluyla barışa ulaşılabileceğini söylemişti. Musk son dönemde ise resmen satın aldığı Twitter’ın yönetimini yeniden kurgulaması üzerinden tartışılıyor

Tesla’nın yıllık birim satış hedeflerine atıfta bulunan Chanos, “Tesla'nın şu anda sahip olduğu sorun, sadece CEO'nun Twitter ile meşgul olması veya başka insanların topraklarını hibe etmek gibi şeylerle meşgul olması değil. Aynı zamanda lüks bir otomobil üreticisi olmak ve %40, %50 birim büyümeye devam etmek gerçekten çok zor” ifadelerine yer verdi.

Chanos ayrıca Tesla'nın Çin'deki kârından aslan payını kazanmış olabileceğini söyledi. Yine de şirketin arabaları bu pazar için çok pahalı, rekabet artıyor ve Tesla Çin hükümetine ters düşme riskiyle karşı karşıya. Bu da firmanın Çin'deki büyüme potansiyelinin sınırlı olabileceği anlamına geliyor.

Hatalı iş modelleri her yerde

Chanos, bugünün şirketleriyle ilgili daha geniş bir sorunun da altını çizdi. Açığa satış uzmanı birçok şirketin dot-com balonu sırasında olduğu gibi hatalı iş modellerine sahip olduğunu ve para kazanmak için olağanüstü derecede düşük faiz oranlarına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Deneyimli yatırımcı ayrıca son yıllardaki spekülatif aşırılığın nasıl değişikliklere yol açabileceğini de belirtti. Chanos yanıltıcı muhasebe uygulamalarına yönelik baskının artırılmasının yanı sıra, mali kayıp, hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarının daha fazla artmasını önlemek amacıyla kripto para birimlerinin ve NFT'lerin daha sıkı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ayı piyasasının henüz üçte ikisi tamamlandı

 

Dogecoin’e Twitter etkisi

 

Twitter’da yaprak dökümü devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)