E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon vurgusu piyasaları baskılıyor---

Enflasyon vurgusu piyasaları baskılıyor

Enflasyon vurgusu piyasaları baskılıyor
01 Ekim 2021 - 08:18 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, BİST 100 endeksi ve VIOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 29.104 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 216 kişi olarak açıklandı.

Türk Lirası mevduatları için stopaj indirimi 31 Aralık’a uzatıldı.

10 ABD’li senatör, Biden’a mektup yazarak Türkiye’de demokrasiye yönelik tehditten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorumlu tutulmasını talep etti.

BOTAŞ Ekim ayına ilişkin doğalgaz satış tarifesini yayımladı. Tarifeye göre konut aboneleri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan tarife değişmezken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim santralleri tarifesine %15 zam geldi.

EPDK tarafından 1 Ekim itibariyle nihai elektrik satış fiyatlarında herhangi bir değişikliğe gidilmediği açıklandı.

ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onayladı.

ABD Temsilciler Meclsi, Senato'dan Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin işbirliği ile geçmiş olan altyapı yatırım paketinin dün yapılması öngörülen oylamasını erteledi.

Hazine, Aralık'ta döviz cinsi iç borçlanma yapmayacak.

Deutsche Bank, İngiltere ekonomisi için büyüme tahminini 3. çeyrek için %2,3'ten %1,8'e, 4. çeyrek için %1,1'den %0,7'ye, 2022 için %5'ten %3,6'ya, 2023 için %2'den %1,5'e indirirken, 2021 tahmini ise %6,7'den %7,17'e yükseltildi.

AB üyesi 27 ülke liderleri, Brüksel'de gerçekleştirecekleri zirvede Avrupa'da artan enerji fiyatlarını ele alacak.

Ne Olacak?

Çin’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacakken, Türkiye ve yurtdışı piyasalarda İmalat PMI verileri açıklanacak.

TCMB, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle 7 Ekim'de toplantı düzenleyecek.

AB Liderler Zirvesi Brüksel'de 21-22 Ekim'de gerçekleştirilecek.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Biden yönetiminin uzun süredir beklenen Çin ile ticaret stratejisini Pazartesi günü açıklayacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Çin'de geçtiğimiz gün açıklanan İmalat PMI verisi daralmaya işaret etti. Eşik değer olan 50,0'nin altında 49,6 açıklanan veri beklentilerin altında kaldı. Elektrik krizinin bu daralmada etkisi büyük oldu. Asya piyasaları geçtiğimiz günü karışık seyirde tamamladı.

Küresel piyasalarda enflasyon endişeleri sürüyor. Fed Başkanı Powell her açıklamasında yaptığı 'geçici enflasyon' vurgusunu Salı günü yapmadı ve yüksek enflasyonun devam edebileceğini ancak enflasyon rejimine dönüşmeyeceğini söyledi. ECB Başkanı Lagarde ise arz darboğazının, artan enerji fiyatlarının ve yeni bir olası Covid-19 dalgasının ekonomide belirsizliklere sebep olan riskler arasında olduğunu belirtti. Bu açıklamalar piyasayı baskılarken, dün akşam konuşan Powell, önceki gün yaptığı açıklamanın tersine 'enflasyon geçici' dedi.

BİST100 endeksi tarafında ise yön arayışı devam etti. Endeks yatay başladığı işlem gününe önce negatife sonra pozitife yöneldi. Günü ise tepki alımları ile pozitif tamamladı. Yurtiçinde kur tarafı yakından takip edildi.1.420 kısa vadeli hedef olarak yakından takip edilecek.

Yurt dışı yerleşikler geçtiğimiz hafta 35,8 milyon dolar hisse alımı yaparken, Merkez Bankası'nın 100 baz puan faiz indirimi yaptığı haftada 415 milyon dolar tutarında tahvil sattı.

ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 25 Eylül ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla 11.000 artarak 362.000’e yükseldi. Artışı 3. haftaya taşındı. Ayrıca ABD Ticaret Bakanlığı, Nisan - Haziran dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisine ilişkin nihai tahminleri açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH, yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %6,7 büyüdü.
 
VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Perşembe günü 1.491 - 1.526 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.517 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 1.562 azalarak 619.698 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.502 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.540’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.570 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.500 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.530 ve 1,540 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.510 ve 1.500 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsaları Avustralya ile düşüşte

TL mevduatlarında stopaj indirimi için süre uzatıldı

ABD borsaları düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)