E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon raporu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?---

Enflasyon raporu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?

Enflasyon raporu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?
15 Kasım 2023 - 14:10 borsagundem.com

Ekim ayı enflasyon raporu açıklandı. Rapor sonrası finansal koşulların Fed’in faiz kararını nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de merakla beklenen enflasyon raporu açıklandı. Raporu olumlu karşılayan piyasaların Fed’den beklentisi, faizlerde herhangi bir artırmaya gitmemesi yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de Ekim ayı TÜFE verileri sonrası finansal koşullar, Fed'in düşüncelerini nasıl etkileyebilir?

Koşullar faiz indirimi için olgunlaşıyor

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, finans piyasaları dün ABD tüketici fiyatlarının Ekim ayında beklenenden fazla gevşediğini gösteren veriler karşısında sevinçliydi. Rapor sonrası, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını daha da artırmaktan kaçınacağı ve hatta borçlanma maliyetlerini düşürebileceği beklentileri üzerine Hazine getirileri de düştü.

Raporun açıklanmasıyla birlikte finansal koşulların birdenbire gevşediği ve 10 yıllık tahvil getirisi, New York seansını Ekim zirvesinden yarım puan daha düşük bir yerde, yüzde 4,4 seviyesinde tamamladı. FHN Financial makro stratejisti Will Compernolle'a göre, şu anda koşullar, Fed yetkililerinin daha yüksek uzun vadeli getirilerin daha sıkı para politikasının işini yapabileceğini ve faiz artırımının yerini alabileceğini ilk kez öne sürdüğü zamana göre çok daha uyumlu.

Yine de, daha gevşek finansal koşulların devam etmesinin merkez bankası yetkilileri için ne kadar önemli olacağı konusunda kararsızlık sürüyor. 10 yıllık getiri ve politikaya duyarlı 2 yıllık tahvil faiz oranı, yatırımcıların 2024 yılında en az dört Fed faiz indirimi beklentilerini artırmasıyla dün, son sekiz aydaki en büyük günlük düşüşlerini yaşadı.

Rapor, Fed’in mücadelesini daha da zorlaştırabilir

Evercore, Ekim ayı enflasyon raporu sonrası şu görüşü paylaştı: “Rapor, Fed tarafından çok hoş karşılanacak ancak bu kaçınılmaz olarak Fed'in piyasa iyimserliğini ve finansal koşulları sınırlama mücadelesini daha da zorlaştıracak.”

Evercore'un Başkan Yardımcısı Krishna Guha ve ekibi, paylaştıkları notta, “Fed'in karşılaştığı zorluk, piyasanın bunu görmesi ve oyunun sonuna atlamaya çalışması ve finansal koşullarda Fed'in kendisinin görmek isteyeceğinden daha büyük ve daha erken bir gevşeme riskiyle karşı karşıya kalmasıdır. Bu nedenle Fed yetkililerinin çok temkinli ve nispeten şahin bir ton sergilemesini bekliyoruz” diyor.

Gerçekten de, bir rapora çok fazla anlam yükleme konusunda dikkatli olmak için pek çok neden bulunuyor. Salı günkü verilerin ardından Richmond Federal Rezerv Bankası Başkanı Thomas Barkin, fiyat baskılarını azaltmada son zamanlarda kaydedilen ilerlemeye rağmen enflasyonun yüzde 2'ye doğru net bir yolda olduğuna ikna olmadığını söyledi. Meslektaşı Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de politika yapıcıların enflasyon hedeflerine ulaşmadan önce gidecekleri uzun bir yol olduğunu yineledi.

'Bekle ve gör’ yaklaşımı teyit edildi

Bu arada bazı ekonomistler Ekim ayı TÜFE raporunun piyasaların düşündüğü gibi ezber bozan bir gelişme olmadığını belirtiyor. FHN'den Compernolle, Fed'in favori enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları endeksinin bu ayın sonlarında açıklanacak Ekim verileri üzerine ‘yatay bir momentum’ göstermesi halinde, Federal Açık Piyasa Komitesi'nde ‘bu durumu hisseden’ bazı kişilerin olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Daha düşük tahvil getirileri daha yüksek bir faiz oranını gerektiriyor.”

Hirtle Callaghan'da yatırımlardan sorumlu başkan yardımcısı olan Brad Conger, Ekim ayındaki TÜFE okumalarının Fed'in ‘bekle ve gör’ yaklaşımını doğruladığını söylüyor ve ekliyor: “Politikayı gevşetme konusunda onlara güven vermek için bu büyüklükte oldukça uzun bir seri gerekecek.”

Conger, “Finansal koşullardaki ve enerji fiyatlarındaki son gevşemenin faiz indirimi olasılığına kolaylıkla karşı koymaya başlayabileceğinden endişeleniyoruz” diyor.

Piyasalar memnun

Hazine getirilerinde görülen geniş tabanlı düşüşe ek olarak, ABD'nin üç önemli borsa endeksinin tümü dünü yükselişle tamamladı. Dow Jones, yatırımcıların Salı günkü iş gücü maliyetlerinin göstergesi olan ‘süper çekirdek' enflasyon rakamının düşük gelmesini alkışlamalarıyla birlikte, satın alma çılgınlığıyla günü neredeyse 500 puan yükselişle kapattı.

Henüz geçen hafta, Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in enflasyondan kaynaklanan ‘tuzaklara’ veya yalnızca zamanla tersine dönen geçici iyileştirmelere karşı dikkatli olduğunu söylemişti.

LPL Financial'da sabit gelirli yatırım stratejisti Lawrence Gillum, “Ekim ayına ait TÜFE verilerinin ‘aldatıcı’ olmaması durumunda, Fed durgunluğu önlemek için mali koşulların gevşemesini kabul edebilir. Eğer enflasyondaki gidişat geçici bir durumsa, o zaman Fed daha yüksek uzun vadeli getirilere olan ihtiyaçtan bahsedecektir. Bu tür bir raporun yayınlanması muhtemelen birkaç ay daha sürecektir” şeklinde konuştu.

Küresel piyasalarda enflasyon verileri sonrası pozitif hava

 

Enflasyonda düşüş noktası

 

Chicago Fed Başkanı Goolsbee: Enflasyon rekor hızla düşüyor

 

Yatırımcının umudu FED’in faiz indiriminde

 

Fed, Amerikalıların yüksek enflasyona alışmasından korkuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)