E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon raporu borsa rallisine güç verebilir---

Enflasyon raporu borsa rallisine güç verebilir

Enflasyon raporu borsa rallisine güç verebilir
12 Temmuz 2023 - 12:41 borsagundem.com

Uzmanlar, enflasyon raporunun hisse senetlerini daha da yukarı çekebileceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, bugün açıklanacak enflasyon raporuna odaklanmış durumda. Genel kanaat enflasyonda belirgin bir düşüş yaşanacağı ve bunun da hisse senedi piyasalarında yükselişe neden olacağı yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bugün açıklanacak olan enflasyon raporunun, Fed’in faiz artırım patikasında kırılmalara ve borsalarda belirgin bir sıçramaya neden olabileceği düşünülüyor.

Rallinin seyri değişebilir

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını bu yıl daha da yükseltme beklentileri, ABD hisse senetlerinin 2023'teki toparlanma rallisini sınırladı ancak faiz oranları ve hisse senetleriyle birlikte görünümün, bugün açıklanacak tüketici fiyat endeksinde bir düşüş yaşandığı takdirde, bir kez daha değişebileceği öngörülüyor. Haziran ayı, enflasyonun ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı düştüğünü gösteriyor.

Bu, özellikle Salı günkü Manheim Kullanılmış Araba Endeksi aracılığıyla kullanılmış araba fiyatları okumasının geçen yıl boyunca yüzde 10,3 oranında düşmesinin ardından bazı analistlerin benimsediği bir fikir olarak öne çıkıyor. Bunda, düşüşün art arda 10. ayda da sürmesinin ve Haziran ayında rekor seviyeye yükselmesinin etkisi bulunuyor.

Enflasyon beklentilerden hızlı düşebilir

Bu durum, FactSet’in raporladığı gibi, sorunlu kullanılmış araba satış platformu Carvana’nın hisselerinin Pazartesi günü yüzde 16 ve Salı günü yaklaşık yüzde 3 artışla 36 dolara çıkarak piyasalarda bir sıçrama yapmasıyla da kendini gösteriyor. Analistler, TÜFE raporuna ilişkin parlak beklentilerin dün de ABD hisse senetlerini yükseltmeye yardımcı olduğunu söylüyor.

Enflasyonun beklenenden daha hızlı düşeceği beklentisi, bu hafta Fundstrat'tan Tom Lee tarafından enflasyon verilerinin S&P 500'ün bu hafta 100 puan veya yüzde 2,3 oranında yükselmesine yardımcı olacağına dair beklentisiyle gündeme oturmuştu. Lee'nin mantığı yeterince basitti: “Azalan enflasyon, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etme baskısını ortadan kaldırıyor ve potansiyel olarak ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını daha hızlı düşürmeye veya en azından oranları o kadar yüksek tutmamasına imkan tanıyor.”

UBS Global Wealth Management Amerika kıtası varlık tahsisi başkanı Jason Draho da yorumunda, enflasyondaki ani bir düşüşün piyasalar için ne anlama gelebileceğini açıklıyor. Draho, “Haziran ayı için hem manşet hem de çekirdek TÜFE'nin biraz düşmesi bekleniyor ve yıllık bazda 3 aylık temel değerler yüzde 2'ye düşebilir” diyor ve ekliyor: “Bu seviye, yeterli sayıda yatırımcıyı enflasyonun ‘çözüldüğüne’ ikna edebilir. Bu gerçekleşirse, Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak için daha az nedeni olacak ve böylece durgunluk riski azalacaktır.”

The Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler de, manşet enflasyonun yıllık bazda yüzde 4'ten yüzde 3,1'e düşmesini ve yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 5,3'ten yüzde 5’e gerilemesini bekliyor.

Kullanılmış araba endeksi

Neler olabileceğini tahmin etmeye çalışan analistler, güvenilir bir enflasyon tahmincisi olarak Wall Street'te giderek daha popüler hale gelen Manheim Kullanılmış Araba Endeksi gibi bir avuç öncü göstergeye odaklanıyor. Deutsche Bank'tan Jim Reid, Manheim Endeksi ile TÜFE'nin kullanılmış araba ve kamyon bileşeni arasındaki ilişkide ikincisinin birinciyi yakından takip ettiğini bulguluyor ve bu ilişkinin sürmesi, temel mal fiyatlarının yılın ikinci yarısında daha geniş enflasyon ölçütlerini aşağı doğru sürükleyebileceği anlamına gelebileceğini söylüyor.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, paylaştığı bir notta, çekirdek TÜFE'nin aylık yüzde 0,2 gelerek konsensüsün altında kalabileceğine inandığını ifade ediyor ve tahminini düşürmesinin nedenlerinden biri olarak kullanılmış araba fiyatlarındaki düşüşü gösteriyor. Hatzius, “İleriye dönük olarak, aylık çekirdek TÜFE enflasyonunun gelecek birkaç ayda ortalama yüzde 0,2-0,3 aralığında kalmasını bekliyoruz. Bu, konut enflasyonundaki devam eden ılımlılığı, düşük kullanılmış araba fiyatlarını ve iş gücü talebi devam ederken konut dışı hizmet enflasyonunun yavaşlamasını yansıtıyor” diyor.

Koşullar değişti

Elbette, bazıları Manheim endeksinin faydasının şimdiden azaldığına inanıyor. Spectra Markets'ten Brent Donnelly, Manheim'ın 2020 ile 2022 arasındaki çekirdek enflasyonun güvenilir bir tahmincisi olduğunu belirtiyor ve “ABD'de neredeyse sıfır enflasyonun olduğu on yıldan sonra o dönemde fiyat baskıları artmaya başlamıştı” diyor.

Ancak Donnelly, enflasyonun geçen yazdan bu yana soğuyor olmasından dolayı Manheim endeksinin güvenilirliğinin de zayıflamaya başladığını düşünüyor. Donnelly, ekonomistlerin ortalama tahminlerinin yılbaşından bu yana enflasyon açısından oldukça doğru olduğunu ve bunun önemli bir aşağı yönlü sürpriz olasılığını azalttığını da ekliyor.

Piyasalar türbülansta

Yatırımcılar bugün TÜFE'ye göre Haziran ayı enflasyon rakamlarının tam olarak ne olduğunu öğrenecek. Bu arada, Fed'in tercih ettiği PCE Fiyat Endeksi bu ayın sonlarında açıklanacak.

Piyasaların ise son zamanlarda biraz türbülans yaşadığı görülüyor. FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi, 2021'in sonlarından bu yana en uzun galibiyet serisine işaret eden beş haftalık ardışık kazanç serisinin ardından son üç haftanın ikisinde düşüş yaşadı.

Enflasyon FED’in kararını değiştirmeyecek

 

Avrupa borsaları ABD enflasyonu öncesi yükselişle açıldı

 

ABD enflasyonu piyasaların gündemine oturdu

 

Fundstrat: Borsa, enflasyon verisiyle birlikte yükselişe geçebilir

 

Boğa piyasası için kritik enflasyon haftası

 

Bank of America: Sert düşüş senaryosu ekonomiye değil enflasyona uyuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)