E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa balonu ne zaman patlayacak?---

Borsa balonu ne zaman patlayacak?

Borsa balonu ne zaman patlayacak?
09 Şubat 2021 - 10:04 borsagundem.com

Serbest fon yöneticisi Mark Yusko, ABD hisselerinin balon alanında bulunduğunu ancak balonun ne zaman patlayacağını tahmin etmenin imkansız olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki V şeklinde toparlanma ciddi anlamda momentum kazanıyor. S&P 500 şimdi geçtiğimiz yıl mart ayında gördüğü düşüşün ardından %75 yükselişte. Nasdaq endeksi ise pandemi nedeniyle gördüğü düşük seviyelerin neredeyse iki katına yükseldi. Bu süre içinde Tesla hisseleri %900 arttı. Sosyal medya platformu Reddit’te bir araya gelen amatör yatırımcılar ise, birkaç günlüğüne GameStop hisselerini zirveye taşıdı.

Ekonominin durumu ve pandeminin gidişatıyla ilgili iyimser olmak için nedenler bulunsa da, bazıları borsalardaki aşırı iyimserliğin kontrolden çıktığını düşünüyor. Yine de balonun ne zaman patlayacağını tahmin etmek imkansız. U

zman serbest fon yöneticisi Mark Yusko, “2000 yılında olduğumuz gibi bir balonun içinde olduğumuza inanıyorum” dedi. Açıklamasının devamında, “bu yarın piyasaların çökeceği anlamına gelmiyor” ifadesini kullandı. Morgan Creek Capital Management’ın CEO’su Yusko, aşırı borsa spekülasyonuna dikkat çekerek, ocak ayında GameStop hisselerindeki %1,625 yükselişi örnek gösterdi.

Yusko CNN’e yaptığı açıklamada, “borsalar genel olarak balon alanında. Tesla gibi birkaç şirketin parabolik hareketlerine bakın” dedi. Tesla hisseleri pazartesi günü şirketin 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı yaptığı ve ödeme olarak kripto para kabul edeceğini açıklamasının ardından %2’lik bir artış daha gördü. Yusko aynı zamanda, Apple’ın yıllık net gelirinin, son beş yılda artmadığına da dikkat çekti. Ancak hisse fiyatlarına yön veren hisse başı kazançlar, iPhone üreticisi kendi hisselerini agresif bir şekilde satın aldığı için sert yükseldi. Yusko’ya göre bu, “sadece finansal mühendislik.”

Zamanını tahmin etmek imkansız

Yusko’nun balon tartışması için verdiği örneklerden bir diğeri de Snowflake oldu. Zarar eren bulut bilişim şirketi, eylül ayında halka arzını gerçekleştirdi. Refinitiv’in verilerine göre ise şirket hisseleri, şirket gelirlerinin 327 katı seviyesinde işlem görüyor. Zoom ve DocuSign için ise bu rakam çok daha yüksek. Yusko’nun balon uyarısı, geçtiğimiz haftalarda diğer ünlü yatırımcıların yaptığı uyarıların bir benzeri.

Geçtiğimiz ay, ünlü yatırımcı Jeremy Grantham, 2009 yılında başlayan boğa piyasasının, “olgunlaşarak tam teşekküllü bir balona dönüştüğünü” söyledi. Grantham’a göre bu balonun göstergeleri, “aşırı yüksek değerlemeler, sert fiyat yükselişleri, çılgın ihraçlar ve histerik bir şekilde spekülatif yatırımcı davranışı.”

Elbette hiç kimse bir balonun ne zaman patlayacağını tahmin edemez. Aynı zamanda aşırı yükselen piyasaların düzeltme görmesi için çok daha fazla yükselmesi gerekebilir. Yusko, “aşırı değerlemelerin zorluğu, düşündüğünüzden daha fazla yükselebilecek olması” dedi. Ancak Yusko daha önce de oldukça ateşli bir ayı piyasası savunucusuydu. İki yıl önce, borsaların aşırı değerlenmiş olduğu ve özellikle teknoloji hisselerinin sert bir şekilde düşeceği yönünde uyarıda bulunmuştu. Bu uyarıya ve pandemiye rağmen, S&P 500 o dönemden bu yana %400 yükseliş gösterdi.

SPAC çılgınlığı

Morgan Creek CEO’su Yusko bile, borsa spekülasyonunun bir alanına yaklaşıyor: SPAC çılgınlığı. Özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) operasyonda olan varlıkları bulunmayan ve yalnızca şirketlerin halka arzını gerçekleştirmek için varlığını sürdüren şirketler. Virgin Galactic, DraftKings ve Nikola gibi dev şirketler, geleneksel halka arzların yerine bu yöntemi tercih etti. Eski basketbol oyuncusu Alex Rodriguez bile, Slam Corp. adında SPAC aracılığıyla 500 milyon dolar elde etmeye çalıştı.

Geçtiğimiz ay, Yusko Morgan Creek Exos SPAC temelli ETF’yi kurdu (borsa yatırım fonu). Fon birleşme öncesi ve sonrası SPAC şirketlerini hedef alacak. Ancak bazı SPAC şirketleri, Wall Street’te bulunan balon davranışının kanıtları. SPAC’lar Grantham’ın açıklamasına göre, yatırımcının parasını alan ve bir gün bulu kullanma sözü veren şirketler.

2021 yılının il üç haftasında bile, Goldman Sachs’a göre SPAC şirketleri, 2019’d elde edilen 13 milyar doları aşarak 16 milyar dolar seviyesinde getiri sağladı.

Borsa risk iştahını koruyor

 

Bitcoin fiyatı 300 bin TL sınırını aştı!

 

Hisse piyasalarında iyimserlik devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Guven09 Şubat 2021 14:34

    HER EKONOMIK KRIZDE MILLET ÇOK PARA KAYBETTI ENDEKS YILLAR ONCE 58000 BINDEN 20000 DUSMUSTU SENETLER 1/3 DÜŞMÜŞTÜ DOLAR BAZINDA 4 DOLARDAN 0.8 GELMISTI SU ANDA DOLAR BAZINDA 2 DOLARA ENDEKS YAKIN MECBUREN YUKARI GIDERSE 3 DOLAR GERIYE DONERSE 1.3 DOLARA GELEBILIR YATIRIM AMACLI DEĞIL TAVSIYE

  • yaşar09 Şubat 2021 14:22

    balonun patlamasını  tahmin etmek zor degil ..ne zaman  alıçı satıcı arasında denge bozuldu balon patlar ..şu anda saadet zinçiri oluşmuş durumda alanda satan da memnun...balon lafları geldikçe borsa yukarı gider borsa olumsuzluktan beslenir ..ne zaman iyi haberler gelir borsalar çöker ...haberler çok güzel gelinçe hep borsalar düşmüştür ve esas düşüşler de daha çok güzel haber gelir ....borsanın kaderi bu kim ve kimler yönetiyorsa ...

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU09 Şubat 2021 11:49

    bence sonbahar da olur .

  • Radikal09 Şubat 2021 11:37

    illa felaket tellallığı yapacaksınız. belki de balon yok. siz yaratmak istiyorsunuz. normal insanlarda 3 - 5 kuruş kazanıyor ya büyüklerin hoşuna gitmiyor. çünkü hep zenginler kazanacak. 

  • Bağımsız Düşünce 09 Şubat 2021 10:40

    Borsa balonunu değil, dünyada açlık balonu ne zaman patlayacak ? Veya ADALETSİZLİK ??? Sistemin uşakları memnun ancak dünyanın %80 hak ettiğini alamıyor ! Ben bunu şu olaya benzetirim 3-5 Aslan yüzlerce avı önüne katıp kovalaması gibi zenginler de fakirleri kovalayıp avlıyor .

  • Cem09 Şubat 2021 10:38

    Bizim borsa 250 bin olunca patlayıp 150 bine düşer.

  • fuat09 Şubat 2021 10:38

    basliga bak borsa balonu ne zaman patlayacak , satin haaa demek bu , anlayinki gidisat iyi satmayin  (6)