E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEl-Erian: FED politikaları gelişmekte olan ülkelere benziyor---

El-Erian: FED politikaları gelişmekte olan ülkelere benziyor

El-Erian: FED politikaları gelişmekte olan ülkelere benziyor
23 Mart 2022 - 11:23 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği faiz artışı piyasalara enflasyonun yenileceği konusunda güvence veremedi. Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian FED’in geç kalan politikalar nedeniyle çıkmaza girdiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian Bloomberg Opinion’daki yazısında ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikaları konusunda gelişmekte olan ülkeler seviyesine gerilediği konusunda uyardı. El-Erian Pazartesi günü borsalarda görülen fiyat hareketlerine dikkat çekerek FED’in enflasyon politikalarına olan güvenin hasar gördüğünü belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ünlü ekonomist ABD ve ötesindeki hane halklarına zarar veren enflasyon krizini birkaç ay öncesine kadar doğru politikalar uygulanması halinde daha kolay çözülebilecek bir sorun olarak tanımladı. El-Erian’a göre şimdiyse FED giderek daha fazla “kazanma ihtimali olmayan politika paradigmasına” giriyor.

El-Erian bu olaylar zinciri ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki benzerliği dört maddede açıkladı:

“İlk olarak, ekonomik tablonun, politika eylemsizliğinin veya her ikisinin de yanlış teşhisi nedeniyle, merkez bankası enflasyon gerçekliğinin gerisinde kalır ve enflasyonla mücadele konusundaki güvenilirliğini aşındırır.

İkincisi, gururunu bir kenara bırakan merkez bankası, enflasyonun çok yüksek olduğunu kabul eder, politika anlatısını sertleştirir ve gerekli önlemlere girişir.

Üçüncüsü, bu geç de olsa gelen hamle değişim konusunda güvence vermek yerine, piyasaları merkez bankasından daha da uzaklaştırır ve daha da agresif politika önlemlerine duyulan ihtiyacın sinyalleri oluşturur.

Dördüncü olarak da merkez bankası kendisini ciddi bir dilemmanın içerisinde bulur. Ya resesyon riskini alarak her zamankinden daha şahin bir hale gelen piyasa fiyatlarını doğrular veya zararı en aza indirmeye çalışırken yüksek ve daha fazla istikrarsızlaştırıcı potansiyel etkileri bulunan daha uzun bir süre devam etmesine izin verir.

Bu sırayı göz önünde bulundurarak, FED’in en üst politika oluşturma komitesinin faiz oranlarını 25 baz puan yükseltmesinden ve daha fazla artış sinyali vermesinden bir haftadan kısa bir süre sonra, Pazartesi günü neler olduğunu düşünün.”

FED Başkanı Jerome Powell hafta başında yaptığı açıklamada enflasyona karşı faiz oranlarını 50 baz puan yükseltebileceğini açıkladı. El-Erian ise açıklama sonrasında nominal piyasa getirilerinin, tahvil getirilerinin ve enflasyon direncinin çok fazla değişmediğine dikkat çekti. Ekonomist Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin emtia fiyatlarına yansımasını da bir diğer karamsar gelişme olarak belirtti.

El-Erian uzun bir süredir FED’in enflasyon konusundaki politikalarını eleştirmekteydi. Ünlü ekonomist FED’in parasal teşvik politikalarını çok daha erken geri alması gerekliliğini savunuyordu.

Dolarda yatay seyir seyir sürüyor

 

Fed cephesinden gelen şahin açıklamalar piyasaları baskılıyor

 

Biden'a destek en düşük seviyeleri gördü!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)