E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiECB’de güvercinlerin faiz artışı pazarlığı---

ECB’de güvercinlerin faiz artışı pazarlığı

ECB’de güvercinlerin faiz artışı pazarlığı
12 Aralık 2022 - 17:42 borsagundem.com

ECB’de varlık alımları konusu yeniden gündeme geldi. Hafta içerisindeki faiz toplantısında mart ayından itibaren varlık alımlarının durdurulması kararı çıkarsa güvercin ECB yöneticileri daha düşük faiz artışları talep edecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yükselen enflasyonla mücadelesinde yeni bir cephe açılıyor. ECB’nin politika faizi kararlarını yeniden tartışmaya açacak bu gelişme hafta içerisinde gerçekleşecek faiz toplantısında daha düşük faiz artışları ihtimalini beraberinde getirebilir.

Bloomberg’ün haberine göre ECB, borçlanma maliyetleri konusundaki kararının yanı sıra, daha önceki piyasa teşvikleri sırasında satın alınan 5 trilyon euroluk tahvil planını gevşetmeye hazırlanıyor. Söz konusu karar yıl başından bu yana gerçekleştirilen 200 baz puanlık faiz artışlarına eklenecek.

25 üyeli ECB Yönetim Konseyi’ndeki şahinler parasal sıkılaştırma adı verilen süreci başlatmaya istekli. Yaklaşan bir resesyondan endişelenen güvercin üyelerse bu kararı daha mütevazı faiz artışı hamlelerini güvence altına almak için kullanabilir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ECB daha önceki iki para politikası toplantısında 75 baz puanlık faiz artışları gerçekleştirmişti. Ekonomistler Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günü yarım puanlık bir faiz artışı açıklayacağını öngörüyor.

Bloomberg haberine göre güvercin ve şahin üyeler arasında karşılıklı ödünler ilk kez verilmiyor. ECB temmuz ayında beklenenden daha büyük bir faiz artışı gerçekleştirdiğinde merkez bankası Euro Bölgesi ülkelerinin tahvil piyasalarını sakinleştirebilmek için yeni bir araç sunmuştu.

Şimdiyse durum çok daha kritik bir hal aldı. Enflasyon zirve yaparken bir yandan da %1,5 seviyesinde olan mevduat oranları kırılgan ekonomiye daha fazla zarar verme riskini taşıyan seviyelere yaklaşıyor. Üstelik parasal sıkılaştırma politikaları hem ECB’de hem de Avrupa piyasalarında daha önce hiç denenmedi.

Frankfurt merkezli DZ Bank’ın Stratejisti Birgit Henseler, “Son zamanlarda, sert bir sıkılaştırma arayışında olan ECB Yönetim Konseyi'nin daha şahin tutumu daha az rahatsız edici oldu. Daha az agresif bir faiz artırımı olması muhtemel olan şeyin karşılığında, merkez bankası yetkilileri mart ayından itibaren geçerli olacak şekilde Varlık Alım Programı (APP) kapsamında nakit akışlarının yeniden yatırımını tamamen durdurmaya karar verebilirler” öngörüsünde bulundu.

Litvanya'dan Gediminas Simkus ve Letonya'dan Martins Kazaks, bu yılın en açık sözlü ECB şahinlerinden ikisi. Bilanço küçültme ile faiz artışı hızı arasında bir denge olduğuna işaret eden yetkililer daha sınırlı bir faiz artışı için kapıyı açık bıraktılar.

Kazaks kasım ayında yaptığı açıklamada, merkez bankasının enstrüman yelpazesinin genişletilmesi halinde, faiz artış oranının bir noktada düşebileceğini söylemişti.

Fransız ECB Üyesi Francois Villeroy de Galhau, yarım puanlık bir artışı tercih ettiğini açıkça belirtiyor. ECB Baş Ekonomisti Philip Lane de halihazırda çok fazla hamlenin gerçekleştirildiğini ve başlangıç noktası ile şimdi arasında fark olduğunu belirterek benzer bir görüş paylaştı.

Bloomberg anketine göre ekonomistler aralık ayı toplantısından sonra şubat ayında 50 baz puanlık yeni bir artış öngörüyor. Bu ECB politika faiz oranlarının %2,5’te zirve yapacağı anlamına gelir. Ekonomistler ECB’nin ilk çeyrekte parasal sıkılaştırma politikaları kapsamanda tahvil varlıklarını boşaltmaya başlayacağını öngörüyor.

Bunun tam olarak nasıl gerçekleşeceği ise tamamen açık değil. ECB üyelerinin geniş bir çoğunluğu, doğrudan satışlar yerine, tahvillerin olgunlaşmasına izin verme yönteminin benimsenmesini tercih ediyor. ECB Başkanı Christine Lagarde da "ölçülü ve öngörülebilir" bir yaklaşım sözü verdi.

Ancak parasal sıkılaşmanın özellikle zamanlama ve hız konusundaki hassaslığı anlaşmazlığın en büyük olduğu alanlar. ECB'nin 19 farklı ülkeden (yakın zamanda 20 olacak) oluşan birliğin tamamında çalışan bir stratejiye ihtiyacı olması çalışacak ABD Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın deneyimlerinin çok sınırlı bir rehberlik sağlamasına sebep oluyor.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank’ın Başkanı Joachim Nagel mart ayına kadar APP kapsamında olgunlaşan borçların yeniden yatırımlarını tamamen durdurma yönündeki baskılara rağmen ihtiyatlı olunması gerektiği görüşünü paylaşıyor.

Hollanda'nın şahin tavrı ile bilinen merkez bankası başkanı Klaas Knot bile, "yeniden yatırımların erken ancak kısmi olarak durdurulmasını” ve “nihai hızın” belirlenmeden önce “suların test etmesi" gerektiğini belirtiyor.

Avrupa ekonomisi için birçok şeyi bölgenin enerji krizinin göbeğinde kışı nasıl atlatacağı belirleyecek. Bu hafta açıklanan yeni tahminler, hane halklarının ve firmaların nasıl başa çıkabileceğine dair ipuçları sunacak. Ancak ekonomide devam eden belirsizlikler, en şahin merkez bankası üyelerini bile daha serbest bir tavra yöneltebilir.

Generali’nin Yatırım Birimi Ekonomisti Martin Wolburg, “Şahinlerden gelen birçok eleştiri parasal gevşemeye dayanıyordu. Parasal sıkılaşmaya başlamak endişeleri giderecektir. Bu konuya daha fazla önem verecekler ve faiz oranları konusunda daha rahat bir duruş benimseyecekler” öngörüsünde bulundu.

Fed piyasalara büyük bir sürpriz yapabilir

 

Piyasalarda Fed etkileri görülebilir

 

Piyasalar merkez bankalarını bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)