E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDüşüş eğiliminde olanların işi henüz bitmemiş olabilir---

Düşüş eğiliminde olanların işi henüz bitmemiş olabilir

Düşüş eğiliminde olanların işi henüz bitmemiş olabilir
09 Ekim 2023 - 13:06 borsagundem.com

ABD borsalarında düşüş eğiliminde olanların devreye girme ihtimali, Wall Street’in endişelerinin başında geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran sürpriz 2023 rallisinin çok büyük getiriler sunması bekleniyordu Ancak yaz aylarında başlayan çöküş, Wall Street’in ayı piyasasının hiç sonlanmamış olma ihtimalinden korkmasına yol açtı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street, ayı piyasasının henüz işinin bitmemiş olabileceği ihtimali üzerine kafa yoruyor.

Hisse senetlerinin daha da düşeceği korkusu

Bloomberg’den  Jess Menton and Elena Popina'nın haberine göre, 2023 yılına damga vuran borsa rallisinin tüm zamanların en büyük borsa geri dönüşlerinden biri olması bekleniyordu. Ancak yaz aylarındaki çöküşün ardından piyasalar, bu yükselişin giderek kaybolabileceğine dair rahatsız edici bir korku hakim olmuş durumda.

S&P 500 Endeksi'nin dibe vurmasından yaklaşık bir yıl sonra, para yöneticileri, Fed'in faiz oranlarını gelecek yıl oldukça yüksek tutacağı beklentileri nedeniyle borsadaki kazanımların azaldığına şahit oluyor. Endekste yer alan 180'den fazla hisse senedi, hisse senedi piyasasının Cuma günü küçük bir toparlanmaya yol açan yükselişle dört haftalık kayıp serisini sonlandırmasına rağmen şu anda 12 ay öncesine göre daha düşük bir fiyattan işlem görüyor. Sadece iki aydan biraz daha uzun bir sürede, S&P 500 Endeksi’nin bu yılki yükselişinin üçte birinden fazlası silinmiş durumda. Bu da yatırımcıların güvenini sarsıyor ve piyasalarda Hisse senetlerinin daha da düşeceği korkusunu yaratıyor.

Bank of America stratejisti Michael Hartnett, ayı piyasasının henüz bitmemiş bir işi olduğuna inandığı için müşterilerine ABD hisse senetlerinden çekilmelerini tavsiye ediyor. Hisse senedi piyasası momentumunun bir göstergesi olarak günlük ortalamaları ve diğer ölçümleri izleyen teknik analistlere göre, satışlar canlanır ve S&P 500 4.200 puanın altına düşerse, alıcıların güvenli bir şekilde giriş yapabileceği çok az kırılma seviyesi bulunuyor. Endeks Cuma gününü 4.309 puan seviyesinde kapattı.

Bu durum, endeksin 3.900 puan civarındaki Mart ayı dip seviyelerine veya daha da ilerisine kayma ihtimaline karşı savunmasız kalmasına neden oluyor. Boğaların bir kez daha üstünlük sağlaması için S&P 500 Endeksi’nin muhtemelen Haziran ayının en düşük seviyesi olan 4.350 puan civarında tutunması gerekecek.

Faiz oranı riski

Tabii ki S&P 500 Endeksi yıl boyunca yüzde 12'den fazla bir oranda yükselişini sürdürüyor. Son dönemdeki gerileme, kurumsal karları olumsuz etkileyecek bir yavaşlamadan değil, ekonominin kalıcı gücünün oluşturduğu faiz oranı riskinden kaynaklanıyor ve beklenmedik derecede güçlü istihdam verileri karşısında Cuma günkü kazanç, piyasanın dirençli olduğunu gösteriyor.

Üstelik S&P 500 Endeksi geçen Ekim ayından bu yana bu kadar yükseldikten sonra hiçbir zaman yeni bir dip noktasına ulaşmadı ve bu istisnanın bozulması için endeksin yaklaşık yüzde 17 oranında düşmesi gerekiyor.

Araştırma firması CFRA'nın baş yatırım stratejisti Sam Stovall, bu ölçekte bir küçülmenin pek olası olmadığını ve S&P 500 Endeksi için 4.575 puanlık yıl sonu fiyat hedefine sadık kaldığını ve bunun da yaklaşık yüzde 6'lık bir artışa işaret ettiğini söylüyor. Ancak bu gücün ne kadar süre devam edebileceği konusunda hâlâ şüpheleri olduğunun da altını çiziyor ve ekliyor: “Asıl endişem, bu boğa piyasasının erken ölmesi. Yoksa tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıp bunun yerine 2024'te ne olacağı konusunda mı endişeleneceğiz?”

Hisse senetlerinde risk yüzde 36

Pandemi sonrası ekonomi, önce enflasyonun ısrarla devam etmesiyle, şimdi de Fed'in kırk yıldaki en agresif faiz artırımlarına gösterdiği dirençle piyasaları sürekli şaşırtarak bu tür şüpheleri besledi. Ancak bu, iki tarafı da keskin bir kılıç: Merkez bankasına faiz oranlarını yüksek tutması için neden vermek aynı zamanda ekonominin bazı bölümlerinin kırılma riskini de artırıyor ve yatırımcıların ummaya başladığı yumuşak iniş yerine resesyona yol açıyor.

Bu tür endişeler yatırımcı duyarlılığı üzerinde de baskı oluşturuyor. Ulusal Aktif Yatırım Yöneticileri Birliği (National Association of Active Investment Managers) tarafından 125 firmadan yatırım danışmanları arasında yapılan bir anket, hisse senedi riskinin geçen hafta yüzde 36'ya düştüğünü gösteriyor. Bu da bir yıl öncesine göre daha düşük bir seviyeye karşılık geliyor.

Independent Advisor Alliance'ın baş yatırım sorumlusu Chris Zaccarelli, “Yatırımcılar arasındaki mevcut görüş ekonominin dirençli kaldığı, yani Fed'in kısıtlayıcı kalacağı, getirilerin muhtemelen artmaya devam edeceği ve hisse senetlerinin düşmeye devam edeceği yönünde. Eninde sonunda, daha uzun süre daha yüksek faiz oranı ortamı, bir şeylerin kırılmasına neden olacak” şeklinde konuşuyor.

Mevsimsellik ve kazanç ihtimali

Aynı zamanda, kısa vadeli Hazine tahvilleri ve diğer düşük riskli yatırımlara yapılan ödemeler yüzde 5'in üzerine çıkmış durumda ve bu da yatırımcılara hisse senetlerinden çekilmeleri için başka bir gerekçe veriyor. Bank of America'ya göre, Çarşamba günü sona eren haftada nakit benzeri araçlara yaklaşık 71 milyar dolar akmış durumda. Bu, Temmuz ayından bu yana en büyük giriş anlamına geliyor.

Aksi bir bakış açısına göre, bu, yatırımcıların, sonunda duyarlılık tersine döndüğünde hisse senedi satın almak için kullanılabilecek çok fazla paranın üzerinde oturduğu anlamına geliyor. Ekim ayı hisse senetleri açısından kötü bir üne sahip olsa da Stovall'a göre Hisse senetleri açısından yılın en kötü iki ayını izleyen yatırımcılar için tarihsel anlamda mevsimsel olarak her halükarda daha iyi bir zamana karşılık geliyor.

Yatırımcılar gelecek haftalarda, ekonominin son dönemdeki gücünün ne kadarının kurumsal kârlara, özellikle de bu yılın borsa kazançlarının çoğundan sorumlu olan büyük teknoloji şirketlerine yansıdığını gösterecek kazanç raporlarını bekliyor. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, S&P 500'deki şirketlerin üst üste dördüncü çeyrekte karlarında düşüş kaydetmesi ancak aynı zamanda kazançların nereye gittiğine dair görünümler de sunması bekleniyor.

Charles Schwab'ın baş yatırım stratejisti Liz Ann Sonders, “Geçen yıl boyunca, bugünkü gibi borsanın tamamı belirsizlikler mezarlığının yanından geçmiyordu. Ancak artan dolar ve yüksek petrol fiyatlarıyla birlikte tahvil getirilerindeki artış üçlüsü borsa için çok fazla geldi” diyor.

Doların hisse senetleri üzerindeki baskısı artıyor

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Morgan Stanley ve BofA'dan hisse senedi yorumu

 

Küresel hisse senetleri tahvil faizlerinin gölgesinde

 

Mike Wilson: Hisse senetleri ‘araf’ta sıkıştı

 

JPMorgan: Yüksek faizler hisse senetlerinin cazibesini yok edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)