E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakDünya bankalarının yeni korkusu: 'Emlak krizi' ---

Dünya bankalarının yeni korkusu: 'Emlak krizi'

Dünya bankalarının yeni korkusu: 'Emlak krizi'
08 Şubat 2024 - 13:37 borsagundem.com

Bankacılık krizinden neredeyse bir yıl sonra dünya bankalarını yeni bir korku sardı. New York, Tokyo ve Zürih'e kadar uzanan bankalar, son günlerde sorunlu ticari emlak sektörüne verdikleri kredilerdeki kayıpların arttığını bildirdi.

Üç ABD bölgesel kredi kuruluşunun çökmesine ve Credit Suisse'in acil kurtarılmasına yol açan bankacılık krizinden sonra dünya bankalarını yeni bir korku sardı. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki bankalar, son günlerde ticari emlak sektöründeki kredilerde kayıpların arttığını bildirdi.

New York Community Bancorp hisse senedinin değer kaybetmesi ve kredi notunun düşmesinin ardından, ayakta kalmak için yeterli likiditeye sahip olduklarını belirtti. ABD'nin sorunlu bölgesel kredi kuruluşu büyük bir kısmı ofis binalarına verilen kredilere bağlı olan 252 milyon dolarlık bir zarar bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bazı bankaların ticari gayrimenkule maruz kalmalarıyla ilgili endişeler olduğunu ifade etti. Ancak Yellen, bu sorunun yönetilebilir olduğuna inandığını belirtti.

Alman kredi kuruluşu Deutsche Pfandbriefbank, ticari emlak değerlerindeki düşüşe karşı önlem alarak kötü borçlar için daha fazla fon ayırdığını duyurdu.

İki hafta içinde ticari gayrimenkul zararlarının arttığı uyarısında bulunan ikinci Alman bankası olan PBB'nin hisseleri yüzde 6 oranında değer kaybetti.

Deutsche Bank da ABD'deki ticari gayrimenkul kredilerinde olası temerrütleri karşılamak için önceki çeyrekte 123 milyon euro ayırmıştı.

Emlak piyasalarındaki zayıflık nedeniyle, PBB kredilerdeki kayıplar için ayırdığı karşılıkları artırdı ve toplamda 215 milyon euro'ya kadar çıkardı. Ancak banka, finansal krizden bu yana yaşanan en büyük emlak krizinde bile karlılığını sürdürmekte olduğunu belirtti.

Ayrıca, Japon Aozora Bank, ABD ofislerine bağlı kötü kredilerin geçen yıl öngörülen zararının bir kısmının sorumlusu olarak gösterildi.

Julius Baer isimli İsviçreli banka ise Avusturyalı geliştirici Signa Group'a verdiği krediler nedeniyle büyük bir zarar yaşadı.

Avusturyalı geliştirici Signa Group olduğu bildirilen tek bir "Avrupa holdingine" verdiği krediler nedeniyle 586 milyon İsviçre Frangı (680 milyon dolar) kaybettiği için 2023 yılında kârının yüzde 55 düştüğünü belirtti. (CNN International)

Genç emlak imparatoru battı

 

Çin emlak sektörünün hükümet desteğine ihtiyacı var

 

Çinli emlak devinin hisseleri tarihi dip seviyede

 

Yatırımcılar emlak sektöründen kaçıyor

 

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)