E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar/TL haftaya rekorla başladı---

Dolar/TL haftaya rekorla başladı

Dolar/TL haftaya rekorla başladı
08 Eylül 2015 - 06:31 borsagundem.com

Dolar/TL kuru, 3 seviyesini kırdıktan sonra rekorlarına devam ederek 3.0465'e kadar çıktı

Türk Lirası, dün Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde yola döşenen bombaların patlaması sonucu 16 askerin şehit olmasının ardından siyasilerce teröre karşı mücadelenin yoğunlaşacağının işaret edilmesi ve buna bağlı olarak ülke güvenliğine ilişkin endişelerin artması ile birlikte, dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine indi ve hisse senetleri ve tahviller değer kaybetti. 

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.3 değer kaybederek 3.0465 ile tüm zamanların en düşük seviyesine inmesinin ardından bir miktar toparlandı ve TSİ 18:04'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre, PKK'lı teröristlerin yola döşediği patlayıcıların infilak etmesi sonucu iki zırlı araçta bulunan 16 asker şehit olurken, altı asker yaralandı. PKK, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak sınıflanıyor.

Türk Lirası bu yıl, ülkenin altı ayda ikinci kez seçime gidecek olması ve terör örgütü ile ateşkesin sona ermesi ile birlikte yüzde 23 değer kaybetti. Fed'in faiz artırımına gideceği beklentilerinin güçlenmesi de, riskli varlıklara yönelik talebin azamasının bir sonucu olarak lira üzerinde ilave baskı oluşturdu. Böylelikle Türk Lirası, Bloomberg'in derlediği verilere göre, gelişen ülke para birimleri arasında üçüncü en kötü performans gösteren para oldu.

İstanbul'da Deniz Yatırım kurumsal hisse senedi satış direktörü Gülşen Ayaz, "Piyasa katılımcılarının üzerinde anlaştığı tek şey, Türk piyasalarında küresel kargaşa ve Türkiye'deki siyasi ve jeopolitik riske bağlı olarak süren volatilite," dedi ve "Dünkü PKK saldırısı bir kez daha jeopolitik riski artırdı ve piyasalar bunu fiyatlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Terör saldırısı sonrası, savaş uçakları, Genelkurmay'ın internet sitesinden bildirildiği üzere, 23 PKK hedefine ve bir düzine uçaksavar bataryasına saldırı düzenledi. Teyit edilemeyen rakamlara göre, Temmuz başından bu yana çatışmalarda 1,180'denf azla insan hayatını kaybetti.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi 10 baz puan artarak yüzde 11.28'e çıktı ve bu yılki artışını 320 baz puana çıkardı. Bu gelişen piyasalarda en büyük yükselişi işaret ediyor.

Hisseler Düştü

Borsa İstanbul'da gösterge BIST 100 Endeksi, BİM Birleşik Mağazalar AŞ'deki yüzde 3'lük 24 Ağustos'tan bu yanaki en hızlı düşüşün öncülüğünde. yüzde 1.5 gerileyerek 71,865.82 puana indi. 

BIST 100 Endeksi'ndeki teknik göstergeler aşağı yönlü sinyaller gönderiyor. MACD göstergesi son bir ayda ikinci kez sinyal doğrusunun altına inerek, bazı traderlar için negatif bir işaret verdi. Yabancı yatırımcılar bu yıl, Merkez Bankası verilerine göre, 5.7 milyar dolarlık hisse senedi ve tahvil sattı. 

Ayaz, "Endeks şimdiye dek birçok destek seviyesini rahatça kırdı ve bu durum, değerlemelerin tek başına piyasalra fon girişini sağlayamayacağı ve sağlamadığını gösteriyor," dedi ve "Küresel piyasalardaki olumsuz havanın sürmesi yanında Türkiye'deki iç sorunlar da bizi daha da aşağı itebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in 16-17 Eylül'deki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı, ABD'de Cuma günü açıklanan işsizlik oranı verisinin Nisan 2008'den bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından yüzde 30 seviyesinde tutundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)