E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yeni tarihi zirvesini test etti---

Dolar yeni tarihi zirvesini test etti

Dolar yeni tarihi zirvesini test etti
07 Mayıs 2020 - 09:27 borsagundem.com

Yükseliş eğilimindeki Dolar/TL 7.25'le yeni tarihi zirvesini test etti. Piyasalarda veri gündemi olarak da dış kaynak sağlanıp sağlanmayacağı izleniyor

Dolar/TL korona virüs döneminde baskı altında kalmayı sürdürerek Ağustos 2018'de görülen 7.24 seviyesindeki tarihi zirvesini yeniledi, 7.25'i gördü. TL'de bu hafta belirginleşen değer kaybı dün de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile devam etti. Piyasada dış veri gündemi ve TCMB'nin haftalık verileri takip edilirken yeni bir dış kaynak sağlanıp sağlanamayacağı sorusu ise piyasanın ana gündemini oluşturmaya devam ediyor.

Son birkaç haftada petrol fiyatlarındaki düşüşün durması ve rezervlerdeki hızlı kayıplara ilişkin soru işaretleri nedeniyle TL'de değer kaybı hızlandı. Dolar/TL en son 13 Ağustos 2018'de görülen 7.24 seviyesindeki tarihi zirvesini sabahın ilk saatlerinde yeniledi. İlk 7.2185'e kadar çıkan ve yükseliş eğilimine devam eden Dolar/TL, bu sabah tüm zamanların rekorunu yeniledi. Kur, 7.25 seviyesini test etti. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar endeksi 100 üzerinde. Gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı ciddi bir satış baskısı var. Gelişmekte olan ülkelerden yılbaşından itibaren sermaye çıkışları 70 milyar dolara yaklaştı Türkiye'de de çıkışlar 8 milyar doları bulmak üzere, bugün güncel veri açıklanacak" dedi ve ekledi:
"Fed'den gelen Türkiye ile swap ihtimali olmadığı yönündeki açıklamalar da TL için oldukça olumsuz. TL'de baskının kısa vadede devam edeceğini düşünüyoruz. Küresel risk iştahı ABD istihdam verileri ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararını takip edeceğiz."

YENİ DIŞ KAYNAK GELECEK Mİ?

TCMB rezervlerindeki düşüş ile birlikte Türkiye'nin yeni bir dış kaynak sağlayıp sağlamayacağı piyasada yakından takip ediliyor. Siyasiler IMF'den swap ya da kredi ile sağlanacak bir kaynağı reddederken, ticaret yapılan G20 ülkeleri kaynaklı swap benzeri adımlarla finansmana ise sıcak bakıyorlar.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Türkiye veya başka ülkelere Fed ile para swap imkanı tanınması hakkındaki soruya, ancak "karşılıklı güven" ilişkisi tesis edilen ülkeler ile Fed'in swap anlaşması yaptığı cevabını verdi. Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dün yabancı yatırımcılara gerçekleştirdiği sunumda Türkiye'nin yeterli olandan da fazla döviz rezervi olduğunu söyleyerek, sermaye kontrolleri getirilmesi gibi bir planları olmadığının sinyalini verdi.
Albayrak, Türkiye'nin hiçbir zaman serbest piyasa politikalarından uzaklaşmadığını ve bundan sonraki politikaların da bu prensip etrafında belirleneceğini belirtti. Albayrak ayrıca yabancı ülkelerle TL-döviz swap mekanizması kurulması konusunda iyimser olduğunu belirtti, ancak ayrıntı vermedi.

Dolar/TL'de yükseliş koronavirüs döneminde belirginleşse de, benzer ülkelere göre petrol fiyatları ve kamunun ilk çeyrekte 30 milyar doları bulan döviz arzı nedeniyle sınırlı kalmıştı. Ancak son birkaç haftada petrol fiyatlarındaki düşüşün durması ve rezervlerdeki hızlı kayıplara ilişkin soru işaretleri nedeniyle TL'de değer kaybı hızlandı. Benzer para birimlerinden pozitif ayrışma ise yerini negatif ayrışmaya bıraktı. TL yılbaşından beri yaklaşık %18 değer kaybederken; ruble %17, peso %23, rand %25, real %30 değer kaybı yaşadı. TL'deki pozitif ayrışma birkaç hafta önce çok daha belirgindi. Ruble bir ay önce TL'den negatif ayrışıyordu.

Manipülasyon ve yanıltıcı işlemlere karşı BDDK hamlesi

Piyasada oynaklık sürecek

Küresel piyasalar verilere odaklandı

Risk iştahı dalgalı bir seyir izliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsaacemisi07 Mayıs 2020 09:55

    Borsa yatırımcısı yine kötü duruma düştü.Millet böyle durumlarda borsaya girer mi? Tabi ki dövize kaçar.Bunun tedbirleri niye önceden düşünülmedi?Zaten G5 ülkeleri kuyumuzu kazıyor fırsat kolluyoır.Biz ise onlara saglık ekipmanları göndererek yardımcı oluyoruz. Bu nasıl iş Allah'ım?

  • tip07 Mayıs 2020 09:45

    Dolarcılar yanmadı köşeyi döndü!

  • Birlik Zamanı07 Mayıs 2020 09:43

    Doların bu artışı bir operasyon artık bunu anlayın bütün göstergeler doların düşmesi gerektiğini söylerken dolar dışarıdaki finans kuruluşlarının ellerinde olmayan TL ile yüklü miktarlarda dolar alıp türk bankalarına TL teminatlarını yerine getiremediler ve dün temerrüde düştüler.aynısı geçen yıl yine doları fırlattıklarında yaptılar. Bizde hala birbirimizle didişelim sürekli muhalefet, sürekli eleştiri yapın ülkeye beş kuruş faydası olmayan,bilgisi olmadan fikri olan,körü körüne herşeye muhalefet eden bir kesim var yazık bu gemi batarsa hepimiz batarız. Gelin bir ve beraber olalım,ülkemizi hep birlikte destekleyelim,vakit birbirimizle uğraşma vakti değil.