E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDipten alım yapanlar için yatırım stratejisi---

Dipten alım yapanlar için yatırım stratejisi

Dipten alım yapanlar için yatırım stratejisi
17 Mayıs 2021 - 14:10 borsagundem.com

Borsalar düşerken dipten alım yapanların stratejiye ihtiyacı var. Dipten alım yapan yatırımcılar, borsalarda satış dalgası derinleştiği takdirde koruma sağlamak amacıyla strateji geliştirmeli.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz ay yatırımcılar yükselen enflasyonu göz ardı etti. Ancak çarşamba günü açıklanan enflasyon verileriyle birlikte bu durum değişti. Geçtiğimiz hafta S&P 500 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite düşüş yaşadı. Geçtiğimiz hafta borsalarda görülen satış dalgasında Dow Jones Industrial Average da hasar aldı ve piyasalarda panik likiditasyonu işaretleri görülmeye başladı.

Geçtiğimiz haftanın sonunda görülen toparlanmada ise haftanın genel ortalaması kötü görünmedi. Nasdaq endeksi haftayı %2,4 düşüşle kapatırken, değer hisselerinin yoğunlukta bulunduğu Dow Jones Transportation Average yıl başından bu yana %27,3 yükseliş gösterdi. Hem S&P 500 hem de Dow Jones Industrial Average yıl başından bu yana iki haneli getiriler sağladı. Spyder Trust (SPY) tarafından yapılan günlük analiz ise borsalardaki düzeltmenin sonunun yaklaştığına yönelik kanıt oluşturuyor.

Borsalardaki düşüş sürecinde dipten alım yapan yatırımcıların ise bir stratejiye ihtiyacı var. Tom Aspray’in Forbes’da kaleme aldığı yazıya göre, yatırımcıların güçlü bir yukarı yönlü trend izleyen hisselerdeki düzeltmeleri satın alması gerekiyor. Elbette alım kararlarının ve seviyelerinin dikkatli bir risk ve veri analizi sonucunda verilmesi tavsiye ediliyor. Technology Sector (XLK) yıl başından bu yana %3,8 yükseliş gösterdi ve 27 Nisan’da 143,77 dolarla pik noktasına ulaştı. Çarşamba günü ise 130,96 dolar seviyesine geriledi.

Bu gelişmeyle günlük yükseliş trendi kırılmış oldu. XLK cuma günü 135,97 dolar seviyesinde kapattı. 30 Ekim tarihinde ulaşılan 130,76 dolarlık dip noktasına ise oldukça fazla yaklaşıldı. Bu seviye aşıldığı takdirde bir sonraki hedef 126,73 dolarda %50’lik destek seviyesi olacak. Performans ve S&P 500 karşılaştırması da nisan ayında yeni bir yükseliş görmedi. Bu ise XLK’nın S&P 500’de liderlik konumunu kaybettiğinin bir işareti olarak yorumlandı. Bu nedenle geçtiğimiz hafta görülen toparlanmaya rağmen XLK artık piyasa lideri değil.

Hacmin fiyat aksiyonunu destekleyip desteklemediğinin ölçütü olan denge işlem hacmi (OBV) şubat ayında pik noktasına ulaşmasının ardından mart ve nisan aylarında daha düşük seviyelerde seyretti ve son üç ayın fiyatlarından ayrıştı. Bu ise bir zayıflık sinyali olarak görüldü. Şayet OBV haftalık hareket ortalamasının altına inerse, bu durum dip noktasının oluşmaya başladığı anlamına gelecek. borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, iShares Russell 1000 ise geçtiğimiz hafta %0.60 düşüş göstermiş olsa da yıl başından bu yana %18 yükseldi.

Büyük sermayeli ABD değer hisselerine odaklanan endekste günlük destek seviyesi olan 155,99 dolara geçtiğimiz hafta yaklaşıldı. Endekste düzeltmenin sona erdiğinin doğrulanması için ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 163,39 doların üzerinde bir kapanışa ihtiyaç var. Endeks halen mart ayındaki yükselişlerinin gerisinde ve yeni bir yükseliş göstermedi. Bireysel hisselere bakarken de yatırımcıların benzer bir yol izlemesi gerekiyor.

Bir hisse yukarı yönlü hareketini devam ettirdiğinde (starc+ bandına yaklaştığında), daha önceki bir yükselişinden destek seviyesi bularak potansiyel bir alım seviyesine karar verilebilir. Bu alım seviyesinin altında ikinci ve daha güçlü bir destek seviyesinin de, koruyucu bir durma noktası olarak kullanılma amacıyla belirlenmesi gerekiyor. Bu strateji ise yatırımcılara satış dalgasının ağırlaşması halinde koruma sağlayacak. Bu strateji her yatırımcı için uygun olmasa da, iyi bir risk analiziyle başarı ihtimalini yükseltebilir.

Aynı zamanda teknik düşüş trendindeki hisselerden uzak durmak da önem taşıyor. Geçtiğimiz hafta XLK’deki geri çekilmede alım yapmak şimdiye kadar iyi getiri sağladı ancak teknik olarak XLK halen düşüş trendinde ve bu yaklaşımın uzun süre işe yarama ihtimali düşük. Geçtiğimiz hafta büyüme hisselerinde ve borsa yatırım fonlarında (ETF) görülen sıçrama devam edebilir ancak yine de ekonomik toparlanmadan fayda görmesi beklenen değer hisseleri ve sektörlerinde yukarı yönlü hareketin süreklilik kazanma ihtimali daha yüksek.

Bitcoin, piyasa hakimiyetini kaybeder mi?

 

Hissede beklenti yüksek ama ucuz değil

 

Kripto paralarda fiyat dalgalanmaları uyarı sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)