E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev teknoloji hisselerinde yükseliş ihtimali zayıflıyor---

Dev teknoloji hisselerinde yükseliş ihtimali zayıflıyor

Dev teknoloji hisselerinde yükseliş ihtimali zayıflıyor
06 Kasım 2023 - 15:26 borsagundem.com

ABD’de dev teknoloji şirketlerinin bilançoları, yatırımcılara daha ihtiyatlı olmaları gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bilanço dönemi başladı ve birçok dev teknoloji şirketinin kazançlarının Wall Street’şn beklentilerinin ötesinde olduğu görüldü. Ancak kötü haber, şirketlerin dördüncü çeyrekte bu performası tutturabileceklerine ilişkin görünüm zayıflamış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, zayıf satış görünümüyle ‘Big Tech’ şirketlerinin daha da büyüme potansiyelleri şüpheli görünüyor.

Yatırımcılar büyüme konusunda endişeli

Bloomberg’den Jeran Wittenstein ve Jessica Menton’ın haberine göre, büyük teknoloji şirketlerinin çoğunun kazançları azaldı ve grup, Wall Street'in beklediğinden çok daha büyük kar elde etti. Ancak şirketlerin dördüncü çeyrekte tekrarlanan performanslarına ilişkin görünümüm zayıfladığı görülüyor.

Apple, Alphabet, Meta ve Tesla yatırımcıların büyüme konusunda endişelenmelerine neden oldu. Apple'ın sessiz tatil görünümünden Google'ın ana şirketi Alphabet'in sönük bulut bilişim satış sonuçlarına kadar, grup için yinelenen tema ‘ihtiyat’ oldu. Meta, gelecek yılın daha az tahmin edilebilir göründüğü konusunda uyarıda bulunurken Tesla, elektrikli otomobillere olan talebin zayıflamaya başladığı yönündeki endişelerini dile getirdi.

Nasdaq 100 Hisse Senedi Endeksi'nin geçen hafta yüzde 6,5 artışla toparlanıp yılın en iyi haftasını geçirmesine rağmen bu durum yatırımcılar için hala endişe yaratıyor. Advisors Asset Management CEO'su Scott Colyer, “Bu tamamen gelecekteki rehberliğin başarısızlığıyla ilgili. Büyük teknoloji hisseleri tarihi derecede mükemmel fiyatlandırıldı. Bu da bu şirketlerin yetersiz kalmasından sonra yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı” diyor.

Beklenen karın 31 katı seviyesinde fiyatlanıyor

Teknoloji hisseleri artık sallantılı bir zeminde. En büyük yedi teknoloji hissesi, 52 haftanın en yüksek seviyelerinden ortalama yüzde 9 düşüş yaşadı. Yalnızca Apple, piyasa değerinden 300 milyar dolardan fazla kaybetti.

Satışlar değerlemeleri daha ucuz hale getiriyor ancak hala pahalı oldukları düşünülüyor ve gelecekteki genişlemenin belirsizliği nedeniyle yatırımcılar hisse senetleri için ödeme yapmakta tereddüt ediyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 Endeksi'ndeki en büyük yedi şirketin hisseleri, beklenen kârın ortalama 31 katı seviyesinde fiyatlanıyor. Bu, kıyaslamadaki diğer 493 hisse senedinin neredeyse iki katına karşılık geliyor.

Kazanç tahminleri aşılabilir

Bloomberg Intelligence’a göre, S&P 500 Endeksi’nin en büyük yedi şirketi olan Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta ve Tesla’nın kârları, derlenen verilere göre yüzde 50 artma yolunda ilerliyor. Tesla'nın kazanç kaybına rağmen grup, kazanç sezonu başlamadan önce istenen yüzde 36'lık artış tahminlerini aşmaya hazırlanıyor.

Truist Advisory Services eş yatırım sorumlusu Keith Lerner'e göre ‘Big Tech’ üzerindeki baskı,  yatırımcılar açısından hisse senetleri için doğru bir zaman olma eğiliminde. Lerner, bunun, S&P 500 Endeksi’ndeki düzeltmenin yoluna devam etmeye yakın olduğunun ve yılın son iki ayında daha iyi bir performansa zemin hazırladığının bir işareti olduğunu düşünüyor ve ekliyor: “Piyasa için görece daha iyi bir sezondayız, oranlar istikrara kavuşuyor, karışık ekonomik veriler ve yapay zekaya ilişkin iyimser haberler var. Birçok yatırımcının kısmen bu yılın başındaki teknoloji rallisini kaçırması nedeniyle, bazı yatırımcıların geride kalma korkusuyla yıl sonuna kadar teknolojiyi takip ettiğini görebileceğimizi düşünüyoruz.”

Her şey bir kalp atışıyla değişebilir

Tabii ki, Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 Endeksi’ndeki teknoloji sektörü, vadeli fiyat/kazanç bazında endekse göre hala yaklaşık yüzde 36 prim taşıyor.

Bu nedenle Colyer, aşırı alınmış büyüme hisse senetleri için hala daha fazla sıkıntının olacağını düşündüğünü söylüyor. Colver, firması Advisors Asset Management’ın şirketin büyük yapay zeka yatırımının karşılığını alacağı iddiasıyla Microsoft hisselerine sahip olmayı tercih ettiğini ifade ediyor ve şunları söylüyor: “Yapay zekaya dair çok fazla reklam var ancak her şirket pazara hazır değil. Hisse senetleri yıl sonuna doğru yükselebilir ancak bunun teknoloji hisseleri ve hatta daha geniş pazar için tamamen net olduğunu söyleyemem.”

S&P 500 Endeksi’nin art arda üç aylık düşüş kaydetmesinin ardından gösterge, Fed'in Çarşamba günü uzun vadeli Hazine getirilerindeki artışın faiz oranlarını yeniden artırma dürtüsünü azaltacağı sinyalini vermesinin ardından 2023'ün en iyi haftasını kaydetti.

Yine de teknoloji hisse senetleri ile tahvil getirileri arasındaki mücadelenin gelecek haftalarda devam edebileceği ve bu durumun getiriler düşerken ABD'nin mega kap şirketlerine geri dönen para yöneticilerine potansiyel olarak zarar verebileceğinden endişe ediliyor.

Miramar Capital kıdemli portföy yöneticisi Max Wasserman, “Ekonomik veya jeopolitik bir çalkantı olması durumunda her şey bir kalp atışıyla değişebilir. Bu da hisse senetlerini doğrudan etkileyecek ve teknoloji şirketlerinde yoğunlaşmış bir piyasanın doğasında var olan tehlikelerin göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Bu yüzden dikkatli olun ve megacap teknolojisi konusunda fazla iyimser olmayın” şeklinde konuşuyor.

Teknoloji devleri uzun vadede yatırımcılara ne vadediyor?

 

ABD'de teknoloji hisselerinde ralli beklentisi

 

Buffett’tan teknoloji sektöründe dev hisse satışı

 

Teknoloji hisseleri bu kez piyasayı aşağı çekiyor

 

Avrupa’nın lüks hisse senetleri mi, ABD’nin teknoloji devleri mi?

 

BofA: Yatırımcılar teknoloji hisseleri almaya devam ediyorlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)