E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDev sektörün hisselerinde toparlanma ihtimali---

Dev sektörün hisselerinde toparlanma ihtimali

Dev sektörün hisselerinde toparlanma ihtimali
22 Aralık 2019 - 21:31 borsagundem.com

Yeni yıla yaklaşırken, yeni haftada piyasaların nabzı nasıl atacak? Borsada gözler bankacılık sektörü hisselerinde. Önlemler dolarda yükselişi sınırladı mı? A1 Capital’den Belgin Maviş piyasaları Borsagundem.com’a yazdı.


110.100 VE 112.500 HAREKETLERİ TAKİBİMİZDE

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPİTAL / GMY

Bir yıl daha geride kalırken…

Geçtiğimiz haftayı 111.000 puan üzerinde kapatan Bist 100 endeksinde 112.500 hedefi korunurken geri çekilmelerde 110.000 seviyesinin altına gerilemeyen seyir, yükselen ancak 5.94 seviyesini geçemeyen dolar kuru sayesinde korunmaya devam ediyor. Swap konusundaki 7 günlük atılan adım ardından doların yükselişi hız kesti.

Hafta sonu ise reeskont oranlarındaki düzenleme açıklandı. TCMB tarafından vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranının yıllık yüzde 12,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranının ise yıllık yüzde 13,75 olarak tespit edildiği bildirildi. Daha önce iskonto edilen kıymetlerin belli bir bedel karşılığı yeniden iskonto edilmesi anlamına gelen bu düzenleme ile diğer bir ifadeyle bir bankanın, elinde bulundurduğu ve henüz ödeme zamanı gelmemiş senetleri bir başka bankaya iskonto ettirmesi işleminde uygulanan faizlerdir.

Bu oranlar daha önce Reeskont işlemlerinde uygulanan iskonto oranı %17,25’di (Şimdi % 12.75 oldu). Avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı % 18.25’di (Şimdi % 13.75 oldu)

TCMB böylece Reeskont faiz oranında 450 baz puan ve Avans işlemlerinde uygulanan faizi de 450 baz puan indirim gerçekleştirerek bankacılık sektörünün fonlama maliyetlerini düşürdü ve TL likidite ihtiyacını karşılamayı kolaylaştırdı.

Geçtiğimiz hafta yatırım araçlarında borsa, altın ve döviz kazandıranlar olarak öne çıkarken dışarıda ticaret anlaşmasında imzaya çok yakın olunduğuna dair iyimserlik içeride ise Trump’ın azil sürecinde imzaladığı savunma bütçesi ve içinde Türkiye ile ilgili başlıklar gündemde yakın takip edildi.

F-35 ve S-400 konularıyla birlikte Caatsa Yaptırımlarına dair haber akışı gündemde yerini korurken yaklaşan yıl sonu ile birlikte döviz tarafında pozisyon kapama amaçlı alımlar ve borsa tarafında ise  benzer durum ve fırsatları değerlendirme hareketliliği vardı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirme takvimi;

·         S&P, 2020 yılı için Türkiye'nin planlı gözden geçirme tarihlerini 31 Ocak ve 24 Temmuz olarak açıkladı.  Fitch, 21 Şubat ve 21 Ağustos,

·         Moody's 5 Haziran ve 4 Aralık,

·         CI Ratings 29 Mayıs ve 20 Kasım olarak planlı değerlendirme tarihleri açıklamıştı.

Bist 100 endeksinde geçen hafta sanayi şirketlerinde yaşanan yükselişler ve bankacılık sektöründe yaşanan satıcılı seyir ardından endekste bu hafta aşağıda 110.100 ve yukarıda 112.500 hareketleri takibimizde olacak. Reeskont faizlerinin inmesiyle birlikte bankacılık sektörü hisselerinde toparlanma ihtimalini de notlarımıza ekleyelim.

Dolar/TL tarafında ise 5.94 üzerinde kalıcılı olamayan kur üzerinde haber akışı etkisi sınırlı kalırken alınan önemlerin daha ağır bastığını ve yükselişleri sınırladığını görüyoruz. Yıl sonu hareketleriyle birlikte geri çekilmelerde 5.8850 desteğinin çalışma ihtimalini de notlarımıza ekliyoruz.5.95 üzerinde ise 5.98 önemle takip edeceğimiz eşik değer olacaktır.

Noel Haftasında zayıf veri akışı ile birlikte siyasi gelişmeler ön planda...

Global tarafta Noel tatili ile birlikte piyasalarda işlem hacminde zayıf bir seyir sürmesi bekleniyor. Özellikle, işlem gününün kısıtlı olması nedeniyle piyasa fiyatlamalarında haber akışı ve söylemler nedeniyle oynaklık yüksek seyredebilir. (24 -26 Aralık)

Yurtiçinde Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verileri takibimizde…

TCMB tarafından yayımlanacak olan İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi verisi Aralık ayı sonuçları açıklanacak. Reel Kesim Güven Endeksi Kasım ayı verisinde bir önceki aya göre 1,1 puan artış ile 102,0 değerine yükselmişti.

 Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 1,7 puan artmış ve 105,9 olarak gerçekleşmişti. Açıklanacak veriye dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. TCMB tarafından açıklanacak diğer bir verisi ise İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verisi olarak izlenecek. Kasım ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,8 puan artış ile %77,2 ve mevsimsel etkilerden arındırılmış verisi ise bir önceki aya göre 0,7 puan artış ile %76,7 düzeyinde gerçekleşmişti. (26 Aralık)

ABD'de açıklanacak Yeni Konut Satışları ve Dayanıklı Mal Siparişleri dataları ön planda...

Son dönemde ABD'de açıklanan ekonomik verilerde kısmi toparlanma eğiliminin konut sektörü rakamları üzerinde bire bir olumlu yansımalarının örtüşmediği görülse de mevsimsellik etkisinin ağır bastığını düşünüyoruz. Hafta içerisinde, açıklanacak Yeni Konut Satışları verisinin gecikmeli bir data olması ve bu etkinin gecikmeli yansıması nedeniyle Kasım ayında düşüşlerin yaşanabileceğini öngörüyoruz. Piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 0,8 azalış olabileceği yönünde. (23 Aralık)

 Diğer önemli veri akışı ise Dayanıklı Mal Siparişleri datası olarak takibimizde olacak. Özellikle, büyüme tarafında öncü göstergelerden olan dayanıklı mal siparişlerinin performansı önemli olacağını düşünüyoruz. Veride Eylül ayında yaşanan daralma sonrasında Ekim ayında kısmi toparlanma izlenirken, Kasım ayında bu olumlu etkinin devam edeceği yönünde piyasa beklentisinin şekillendiği izleniyor. (24 Aralık)

Hafta içerisinde;

Diğer takip edilecek veri tarafında önemli başlıklar ise;

·         Avrupa Merkez Bankası Aylık Rapor,

·         Japonya Sanayi Üretimi (öncü) ve

·         Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda'nın açıklamaları olarak sıralanabilir.

Not: Global tarafta Noel tatili nedeniyle veri açıklayacak kurum ve kuruluşların, açıklanması beklenen verilerin tarihlerinde ertelemeye ya da ötelemeye gitme ihtimali göz ardı edilmemelidir.(A1 Capital Macro Bülten)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zapata Serdar30 Mayıs 2020 23:48

    A1 Capital Belgin MAVIŞ 'ın bugün yanı 30 Mayıs 2020 tarihinde iştiraki olduğu RTA ve Güler Şirketi hakkında söyledikleri inanılır gibi değil. Önyargılı olmak, borsada hissesi olan şirket hakkında şu anki değeri yüksek, şu rakamlara düşüp dengelenir gibi suç unsuru konuşmaları hem kendisinin hem de şirketinin başını ağrıtacak gibi geldi bana. Hissedarlarını da zarara uğratması sonucu soruşturma geçirmesi an meselesi. Ben dahil milyonlarca kişi resmi şikayetlerini yaptı.

  • Ckync23 Aralık 2019 21:18

    OZGYO CEMAS PAGYO RTALB ALCAR alın unutun . %100 u var. Dua edersiniz. Ytd

  • Yatirimci24 Aralık 2019 20:58

    Saymassak o zaman yükselir herkes sabretmeli

  • Unl as23 Aralık 2019 14:31

    Mondi tire elimize verdin

  • Twt dakilere23 Aralık 2019 13:50

    Cevap yok mu

  • nedim23 Aralık 2019 12:21

    Bütün hisseler%500-1000 kazandırırken,biz halkb da çakıldık,,,yazıklar olsun.

  • Cekirge borsacı23 Aralık 2019 08:58

    Bankacılık temettü ödemesi yapmayacağından, Yükselişi biraz zaman alabilir. Yabancıların tereddütleri bitmeden borsa kalıcı yükselmez. Şuan orta ve kısa vadeli yatırımcı düşük TL faizi sebebi ile parasını enflasyona yedirmeme peşinde Ky dikkatli olmalı asla beceremeyecği kısa vadeli işlemlerden uzak durmalı derim. Üstelik alsat ta aracı kurum komisyonu %1 e yakın gözlerden kaçan kesinti hesaba katılmalı. Yüksek meblada bu oran düşüyor. Yani bir hisseyi alırken %1 satarken %1 toplamda %2 komisyon ödüyorsunuz kabaca %10 enflasyon desek en az %12 kar ile realize etmelisiniz. Demek oluyor.

  • VS23 Aralık 2019 07:46

    borsa cesaret ve risk yeridir.bu kadar korku gereksiz.2 ay önce işler çok kötüyken hisse alanlar voleyi vurdu.tabiki aselsan petkim hariç

  • Bedri23 Aralık 2019 00:09

    Bankalar zaten zirvelerinde. Sen aselsan thy petkim ereğli tüpraş ne olur ondan bahset

  • yatırımcı22 Aralık 2019 23:35

    borsa yoruldu libya doğu akdeniz suriye mülteciler kapıda bunu  uzun süre kaldıramaz

  • NUR İÇİNDE YAT22 Aralık 2019 23:24

    RAHMETLİ DÜNDAR ALTAY DERDİ Kİ EVLAT GAZETELERDE HABERLER ÇIKMAYA BAŞLADI MI KAÇ BURDAN DERDİ..... BİR KAÇ AYDA BORSAYA ÇOK K.Y  HESAP AÇMIŞ

  • trader22 Aralık 2019 23:16

    grafikler o kadar kötü ki bakalım ihale kime kalacak

  • Ali22 Aralık 2019 22:11

    Amma usta borsacı

  • Yusuf yusif22 Aralık 2019 21:50

    Yarinin hisseleri koza kozal ipek

  • Unl 23 Aralık 2019 14:29

    Mondi tire ne olur