E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’den yatırımcılara uyarı: Borsalar aşırı tepki verdi---

FED’den yatırımcılara uyarı: Borsalar aşırı tepki verdi

FED’den yatırımcılara uyarı: Borsalar aşırı tepki verdi
14 Kasım 2022 - 11:11 borsagundem.com

Küresel borsalar TÜFE verilerinin ardından ani bir yükselişe geçti. Ancak FED Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller beklentilerin altında gelen ekim enflasyonunun ‘sadece bir veri noktası’ olduğunu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller piyasaların geçen hafta beklenenden zayıf gelen ekim ayı tüketici fiyat endeksi verilerine aşırı tepki gösterdiğini söyledi.

MarketWatch’un haberine göre, Waller pazar günü yaptığı açıklamada “Bu sadece bir veri noktasıydı. Piyasa, bu tek TÜFE raporu üzerinden aşırı tepki vermiş gibi görünüyor. Herkes derin bir nefes almalı, sakinleşmeli. Gidecek daha çok yolumuz var" ifadelerine yer verdi.

Küresel borsalar perşembe günü yayınlanan TÜFE verilerinin ardından ani bir yükselişe geçti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre TÜFE verilerinin ardından ABD borsaları 2020’den bu yana en hızlı yükselişini göstermiş, haziran ayından bu yana en güçlü haftalık performansını gerçekleştirmişti. S&P 500 Endeksi hafta boyunca %5,9 yükseldi.

Veriler, ABD’de yıllık tüketici enflasyonu oranının %8,2'den %7,7'ye düştüğünü ve ocak ayından bu yana en düşük seviyeye işaret ettiğini gösterdi. Enflasyon, haziran ayında neredeyse 41 yılın en yüksek seviyesi olan %9,1'e ulaşmıştı.

Waller, enflasyonun düştüğüne dair bazı kanıtların olmasının iyi olduğunu belirtti. Ancak geçen yıl enflasyonun düşmüş gibi göründüğü başka zamanlar olduğunu da hatırlattı:

“Ayağımızı frenlerden çekmeyi düşünmeye başlamadan önce ekonomide bu tür davranışların devam ettiğini ve enflasyonun yavaş yavaş düşmeye başladığını göreceğiz. Enflasyonu düşürmek için gidecek daha çok ama çok uzun bir yolumuz var. Faizler yükselmeye devam edecek ve enflasyonun hedefimize yaklaştığını görene kadar yüksek kalacak.”

Waller FED’in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının ne kadar yüksek olması gerektiğine odaklandığını ve bunun yalnızca enflasyona bağlı olacağını söyledi. FED üyesi merkez bankasının yapabileceği "en kötü şeyin" sadece enflasyonun zirveye ulaşması üzerine faiz oranlarını yükseltmeyi durdurmak olacağını söyledi. Waller ekim ayında görülen %7,7’lik enflasyonun çok yüksek olduğunu da hatırlattı.

FED, bu ayın başındaki son toplantısında, önümüzdeki toplantılarda faiz artırımlarının hızını yavaşlatabileceğinin sinyalini vermişti. ABD Merkez Bankası, Mart ayından bu yana faiz oranlarını yaklaşık 400 baz puan artırdı ve dört kez üst üste 75 baz puanlık artış gerçekleştirdi. FED Başkanı Jerome Powell ekim ayı faiz kararı sonrasın basın toplantısında FED'in faiz oranlarını daha önce bekledikleri %4,5-%4,75 nihai faiz oranının üzerine çıkarmasının muhtemel olduğunu söyledi.

FED, bir sonraki toplantısını 13-14 Aralık'ta ve ardından 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde gerçekleştirecek. Waller, "Bir sonraki toplantıda veya ondan sonraki bir sonraki toplantıda muhtemelen 50 baz puan hızında hareket etmeyi düşünüyoruz" dedi.

Waller, Powell’ın nihai faiz oranı mesajlarıyla ilgili “Verilmek istenen mesaj, ‘Hıza dikkat etmeyi bırakıp bitiş noktasının nerede oluğuna bakın’ sinyaliydi” dedi.

TÜFE raporunun ardından, FED fonları vadeli işlem sözleşmelerinde işlem yapan yatırımcılar, FED’in nihai oranını önümüzdeki baharda %5-%5,25 seviyesinde olacağını öngörüyor. Vadeli piyasalara göre kasım ayından sonra da faizler hızla %4,25-%4,50 seviyesine çekilecek. Bu rakamlar, TÜFE verilerinden önceki seviyelerin oldukça altında.

Küresel risk iştahı güç kazandı

 

Morgan Stanley'den resesyon yorumu

 

Piyasalardaki pozitif hava devam edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)