E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇukurova Holding, 1.6 milyar dolarlık borç için Ziraat Bankası'yla masada---

Çukurova Holding, 1.6 milyar dolarlık borç için Ziraat Bankası'yla masada

Çukurova Holding, 1.6 milyar dolarlık borç için Ziraat Bankası'yla masada
13 Mart 2019 - 16:29 borsagundem.com

Çukurova Holding'in Ziraat Bankası'ndan aldığı 1.6 milyar dolar krediyi yeniden yapılandıracağı belirtildi

Çukurova Holding, Turkcell hisselerini Letterone'dan (L1) geri almak için Ziraat Bankası'ndan 2014 yılında aldığı ve iki defa anapara ödemesini yapmadığı 1.6 milyar dolar tutarındaki kredinin Temmuz ayında yeniden yapılandırılmasını değerlendiriyor.

Konuya yakın iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Temmuz 2019'da ikinci taksit ödemesi gelecek olan kredi henüz ödenmezken şirket Ziraat Bankası ile yapılandırma görüşmelerine hazırlanıyor.

Çukurova'nın aldığı bu kredi, 4.75 milyar dolar tutarında SPV'ye (özel amaçlı şirket) devredilerek yapılandırılan OTAŞ kredisinin ardından bankacılık sektöründeki en büyük ikinci telekom kredisi niteliğini taşıyor.

OTAŞ kredisi üç özel banka başta olmak üzere 20'den fazla bankaya dağılmış haldeyken, Çukurova'nın kredisi ise sadece Ziraat Bankası'ndan temin edildi. Bu kapsamda Türkiye'nin en
büyük kurumsal finansman kredilerinden biri olma özelliğini de taşıyor.

Çukurova Holding, L1'den aldığı Turkcell hisselerini ve Genel Energy hisselerini teminat vererek 2014 yılında üç yılı geri ödemesiz kredi aldı. Turkcell'den gelen temettüyle kredinin faiz ödemelerini yapan Çukurova anapara ödemelerini 2017 Temmuz ayından bu yana yapmıyordu.

Çukurova Holding'in Rus milyarder Mikhail Fridman'dan aldığı borcu kapatmak için aldığı 10 yıl vadeli 1.6 milyar dolar kredinin geri ödemesiz süresi dolarken, kaynaklar Çukurova'nın üçüncü anapara taksidini de ödeyemeyebileceği belirtti.

Bir kaynak, "Kredinin ikinci ödemesi Temmuz 2019'da. Banka da şirket de bunun NPL'e dönüşmesini istemez. Taksit vadesi Temmuz'da. Çukurova da Ziraat Bankası da yapılandırmayı düşünecek" dedi.

Çukurova Holding ve Ziraat Bankası konuyla ilgili Reuters'a bir yorum yapmadı. Diğer kaynak, "Ziraat Bankası da iki yıl anapara ödemesi yapılmayan bir krediyi yapılandırmayı değerlendirir" dedi.

Krediyle ilgili Ziraat Bankası'na anapara ödemesinin yapılmadığını ifade eden kaynaklar, Turkcell'in temettü gelirlerinden bir miktar ödeme ve faiz ödemelerinin ise yapıldığını kaydettiler.

Sözkonusu kredinin yıllık 200 milyon dolar tutarında anapara ödemesi bulunuyor.(Reuters)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • :)14 Mart 2019 11:32

     Özel sektorborcunu devlette ödemıyor artık..., 5 kuruş benzın zammı ile türk Milleti borcu üstlenıyor :D... 15 gun 5 kuruş zamla ödenir...gun gelecek bizlerde alış-veriş edemeyecek hale kıskaca düşecez bireyler.... ozaman nasıl bu borçlar dış borçlar-özel +devlet borçları dönecek ? üreten ekonomiye gitmeyen  vergiler... nereye? dolaylı vergileri karşılayanlar domates biber kuyruguna girmeye başladı... nereye ?? çanlar çalıyor... önlemde yok hala ortada..ithalt patates de gelıyor.. nereye boyle ?

  • gerçek14 Mart 2019 10:10

     kısaca özetleyim faydası olursa .çukurova holdingin devletin el koyduğu dönemdeki degeri yaklaşık 6 milyar  idi sorgusuz sualsiz devlete 5 kuruş borcu yokken el konuldu(o zamanki maliye bakanına sorabilirsiniz.tabi doğruyu söylerse.sadece firma sahibinin motorolaya bocu olduğu söylendi oborç o ülkeye el altından ödendimi bilinmez ) buda devletin kasasına direk kazanç demek.birde bunu devletimiz birilerine satmış birde burdan devlet kasasına para girmiş(tabi devletin kasasına girdiyse) aradan 14 sene sonra bu firmaya kredi kullandırılıyor(zamanında bu firma karda rekor kırarken şimdi zarar ediyor tuhaf telekom gibi )tabiki telekom gibi buda ödenmiyor.şimdi soruyorum size bu kadar para ve çekilen kredi ödenmediği için TÜRKİYEMe zarar üstüne zarar.bunun açıklamasını sayın  yetkililer yalan yanlış yapacakken zaten yapmaya tenezzül bile etmiyorlar lütfen bilmeden yorum yapmayın at gözlügünüz takılı siz hala aynı yerde hayatınıza devam edin

  • fafa14 Mart 2019 09:16

    Bazı genç arkadaşlar olayı bilmiyorlar,Pamukbank en ileri teknolojiyi kullanıyordu diğer bankalar onu takip ediyordu.Bu bankaya kilit vurdular Yine, yanılmıyorsam 1 milyon dolara Yapı kredi Bankasını Koç Holding aldı.Adam satmamak için kaçtı,tabir caizse kovaladılar bankayı elinden aldılar.Türkcel yine öylesine .Devlet batırmak yerine destek olsaydı şimdi en az kırk bin insan ekmek yiyordu.Kendi insanımıza acımıyoruz.

  • Tekno papaz 13 Mart 2019 22:44

    Bu adam 2000 yılından itibaren borç ödüyor. Nasıl bir kara deliktesin.

  • belirsizlik13 Mart 2019 22:09

    özelleştirme yapılıyor elin gavuru dahil gidiyor kamu bankasına parayı oradan alıyor ya ödemiyor ya kısmen ödüyor yada ödermiş gibi yapıyorlar. efendim türkiyede özelleştirme yapılıyor kit ler devletin sırtında yük diye diye milleti kandırdılar. yine milletin sırtındalar. çivisi çıkmış türkiye.

  • fafa13 Mart 2019 21:42

    Adamı desteklemek yerine batırdılar.Binlerce insan ekmek yiyordu.Bizim kadar kendi milletine kötülük eden yoktur

  • TURAN13 Mart 2019 21:06

    Korkma memlekette okadar akıllı insan var öder.bu millet tosunu zengin etti.senin borcunu odemezmi rahat ol.

  • KILIÇ13 Mart 2019 20:49

     YAPILANDIRMA ,ÖTELEME SONUNDADA AF ,DA BU PARA GARİP GUREBADAN ÇIKIYOR DİYEN YOK YAZIK BU MİLLETE ZENGİNLERİ KATLAMALI ZENGİN ETMEKTEN BAŞKA İŞE YARAR YÖNÜ YOK.

  • lala13 Mart 2019 22:04

    akp sağolsun

  • BORÇ DEVLETİN DEIL..13 Mart 2019 19:40

    borç devletin deıl özel sektorun diyenlere selam olsun...yıgın devlete zararlarınızı...devlet sizleri kurtarmasa işsizlik ve üretim kaybı olacak...nerede o dış borç devletin deıl diyen ekonomi cahili sözde bilgililer. ne gazeteci kaldı ne ekonomist.yardakçılar meydanda cirit atıyo

  • Atam13 Mart 2019 17:41

    Zararını yığ kamuya bunca keriz var nasıl olsa

  • Dd13 Mart 2019 17:14

    YIllardan beri Türkiye yi sömürü sün.