E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarCoinbase’in hayatta kalma olasılığı yüzde 33---

Coinbase’in hayatta kalma olasılığı yüzde 33

Coinbase’in hayatta kalma olasılığı yüzde 33
08 Haziran 2023 - 11:51 borsagundem.com

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto borsalarına yönelik açtığı savaş giderek ciddi bir hal alıyor. Bu süreçte en büyük hasarı Coinbase’in alması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de kriptonun geleceği kasvetli görünüyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto borsalarına yönelik açtığı savaşın ciddi sonuçları olması muhtemel gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kriptoya savaş ilan eden SEC Başkanı Gary Gensler’ın ABD merkezli kripto para borsası Coinbase’in sonunu getirebileceği düşünülüyor.

“Dijital para birimimiz zaten var: ABD Doları”

Fortune’dan Jeff John Roberts’ın haberine göre, kripto endüstrisi, haftaya, yeni bir düzenleyici çerçevenin yolunun açılmasını umduğu bir kongre duruşmasına hazırlanmaya başlamıştı. Ancak SEC Başkanı Gensler’ın başka ve daha kötücül planları olduğu tahmin ediliyor.

Gary Gensler, Binance'e karşı uzun zamandır beklenen bir davayı gündeme getirerek dünyanın en büyük kripto borsasının ABD düzenlemelerinden kaçmak için yürüttüğü kampanyanın ayrıntılarını ortaya çıkardı. Ertesi sabah, kripto endüstrisini kanunsuz ve kontrolden çıkmış olarak gösterecek bir TV turuna çıkmadan önce Gensler, bu kez de Coinbase’e karşı ikinci bir şikayette bulundu. Ayrıca kriptoya olan ihtiyacı sorgulayan Gensler, şunları söyledi: “Daha fazla dijital para birimine ihtiyacımız yok. Zaten dijital para birimimiz var ve buna ABD Doları deniyor."

Gensler'in hamlesi, bir düzenleyiciye göre alışılmadık derecede politik bir eylem ama aynı zamanda başarılı da. Sektördeki en büyük eleştirmenler bile SEC başkanının kendilerini savunmaya geçmek zorunda bıraktığını ve Coinbase'i bir hafta boyunca köşeye sıkıştırdığını kabul etmek zorunda kaldı.

Gensler bu hafta verdiği savaşı kazanmış olabilir ancak kripto endüstrisini avucunun içine alma konusundaki uzun vadeli hedefinde başarılı olup olamayacağı henüz belli değil. Kriptodaki rakamlar, Gensler'in agresif çıkışının biraz zamansız ve erken olduğunu söylüyor ve bazıları, SEC’in federal bir mahkeme yoluyla tazminat almasının an meselesi olduğunu tahmin ediyor. Ancak diğerleri daha az iyimser bir duruş sergiliyor. Bir yasal kaynağa göre, Coinbase'e karşı bu hafta yapılan şikayet, şirket için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor ve bu da, daha geniş anlamda ABD kripto endüstrisinin fazla zamanı kalmadığını gösteriyor.

“Kuralları göz ardı edemezsiniz”

SEC'in iki kripto şikayeti özü bakımından birbirinden çok farklı. Binance söz konusu olduğunda, SEC, şirketin ABD'li düzenleyicileri kandırmaya çalıştığını ve sözde ‘sahte ticaret’ yani hacmi şişirmek için kendi kendine alım satım yaptığını ve müşteri fonlarını kendi hesaplarıyla karıştırdığını iddia ediyor. SEC'in şikayetini Washington D.C.'de yapmış olması da önemli. Bu, hukuk uzmanlarına göre Binance'e karşı ‘suçlamaların’ da yolda olduğunun bir işareti olarak kabul ediliyor.

Buna karşılık SEC, Coinbase’e, daha sıradan menkul kıymetler davaları için alışılagelmiş bir forum olan Manhattan’da dava açtı. Ve gerçekten de, SEC’in Coinbase aleyhindeki iddiaları daha sıradan bir görüntü çiziyor. Ancak Coinbase'e yakın kaynaklar Gensler'in, şirketlerin davranışlarını halkın ve kanun koyucuların zihninde birleştirmek için SEC'in şikayetini Binance şikayetiyle aynı zamana denk getirdiğine inandıklarını söylüyor.

Bu arada SEC, Salı günü üst düzey bir yetkilinin “Kuralları, sevmediğiniz veya farklı kuralları tercih ettiğiniz için görmezden gelemezsiniz” açıklamasıyla Coinbase'i alaycı olarak gösterme çabasına da girişti. Davayı dinleyecek olan federal yargıcın, SEC'in taktik manevralarının herhangi bir nihai kararı etkilemesine izin vermesi ise pek olası değil. Ancak, SEC’in Coinbase ile ilgili iddiaları Binance aleyhindeki iddialar kadar dramatik olmasa da hala ciddi olduğundan ve davada ısrarcı olmaya devam ederse bunun Coinbase'in iş modeli için ciddi bir tehdit oluşturma riski bulunduğundan, bu detayların bir önemi olmadığı da kabul ediliyor.

SEC, Coinbase'in ‘kayıt dışı menkul kıymetler’ statüsünde 13 token sattığını iddia ediyor. Bu arada SEC, şirketin bir komisyoncu, borsa ve takas odası olarak hareket ettiğini ve bunların hiçbirini yapmak için SEC’ten izin almadığını da ekliyor.

Geleneksel finans dünyasında SEC, tüketicileri korumak için bu faaliyetlerin farklı kuruluşlar tarafından yürütülmesini şart koşuyor. Ancak Coinbase ve diğer kripto şirketleri, blockchain teknolojisi nedeniyle bu tür bölünmelerin gereksiz olduğunu ve operasyonlarının farklı kuruluşlar tarafından yürütülmesinin anlamsız olduğunu savunuyor.

Sonuç olarak, SEC, davasında galip gelirse, Coinbase’in faaliyetleri kötü bir şekilde aksayacak. Şirket, temel operasyonlarından bazılarını elden çıkarmak zorunda kalacak ve giderek daha düşük marjlı hale gelen ve metalaştırılan bir faaliyet olan Bitcoin ve Ethereum alım satımlarında sınırlı kalacak. Endüstri uzmanları, bunun düzenleyici ortamın ABD kripto şirketleri için yaşanmaz hale gelebileceği anlamına gelebileceğini söylüyor.

Coinbase’in hayatta kalma olasılığı yüzde 33

Uzun süredir kripto para avukatı ve Brown Rudnick'in ortağı olan Preston Byrne, “Coinbase'in ABD'de beş yıl içinde var olmama olasılığı yüzde 33” diyor.

Byrne, Coinbase'in SEC davasında aksilikler yaşaması durumunda firmanın uluslararası genişleme stratejisini hızlandıracağını tahmin ediyor. SEC'in agresif eylemlerinin muhtemelen on yıl önce tüm kripto endüstrisi için ölüm çanını çalmak anlamına geleceğini ancak nüfusu gelecek yıllarda ABD'ninkini geçebilecek olan Nijerya gibi ülkelerde devam etmesi muhtemel trendin kriptoyu kucaklayabileceğini ve ABD pazarının da şu anda denizaşırı pazarlar tarafından gölgede kaldığını ekliyor.

Byrne'nin küresel kripto ekonomisinin sağlamlığına ilişkin görüşü, mevcut kripto fiyatları tarafından da destekleniyor. Bitcoin ve Ethereum, SEC'in Binance şikayetiyle ilgili haberlerin ardından yaklaşık yüzde 6 oranında düşse de hemen ardından toparlandı. Bitcoin, bu sabah itibariyle 26.500 doların üzerinde işlem görüyor.

Bu arada Gensler'in Coinbase'e karşı kampanyası, ABD merkezli bir kripto endüstrisi için yer olmadığı anlamına gelmiyor. Financial Times, Charles Schwab ve Fidelity gibi geleneksel Wall Street isimlerinin kripto depolamak için ‘saklama’ gibi hizmetler sunarak ve kripto-odaklı firmalara meydan okumaya çalışarak sektöre girmeye hazırlandığını bildiriyor.

“SEC kanun değildir”

Fortune ile yapılan röportajlarda sektör yöneticileri, Coinbase ve diğer kripto şirketlerinin Gensler'e karşı galip gelme şansı konusunda şaşırtıcı derecede iyimser bir tavır sergiliyor. Ancak bu duygunun içtenlikle mi yoksa stratejik olarak mı ifade edildiği kesin değil.

Tanınmış bir girişim sermayesi şirketinde kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir yönetici, sınırlı ortaklarına SEC'in eylemlerinin kripto için uzun vadeli bir tehdit oluşturmadığına dair güvence veren mektuplar gönderdiğini belirtiyor. Ayrıca kripto şirketlerinde görev yapan ve çoğu ABD hükümetinin üst düzeylerinde deneyime sahip avukatların, avukat olmayan Gensler'in elini abarttığına inandığını öne sürüyor.

Aynı kişi, “SEC yasa değildir” diyerek, SEC’in agresif kampanyasının, federal mahkemeler bağlamında nadiren uygulanan mevcut menkul kıymetler kurallarının yorumlarına dayandığını da sözlerine ekliyor.

Davalarda menfaati olanlar genellikle şanslarını yüksek görse de, kripto ve SEC'i içeren birkaç yüksek profilli davanın sonuçları gerçekten havada asılı. Bunların başında, yakından izlenen Ripple davası geliyor. Bu dava, ajansın 2013'te kullanıma sunulan XRP token’ını menkul kıymet olarak doğru bir şekilde belirleyip belirlemediği temeli üzerine kuruluyor. Tröst şirketi Grayscale'in dahil olduğu başka bir davada ise üç yargıçtan oluşan bir heyetin, SEC’in Bitcoin ETF’siyle alakalı bir uygulamayı reddederken aşırı ve keyfi davrandığını ileri sürdüğü bir duruşmanın ardından firmanın başarı şansını yüzde 40'tan yüzde 70'e yükselttiği düşünülüyor.

Bu davalardan birinde SEC'in kaybetmesi, bundan sonra kripto yaptırımlarına karşı daha az agresif bir yaklaşım benimsemesine yol açabilir ve bu, suçlamaları düşürmesini veya Coinbase ile uzlaşmayı kabul etmesini sağlayabilir. Bununla birlikte, Çarşamba günü Coinbase hisseleri hafta başından bu yana yüzde 15 oranında düştüğü için, piyasa, Coinbase'in beklentileri konusunda şimdilik yükseliş eğilimi göstermiyor.

Bu arada Coinbase liderliğine yakın bir kişi, Fortune'a şirketin Gensler'in kriptoyu Amerika kıyılarından çıkarmak istediğine inanmadığını ve kriptonun, kendisinden önceki diğer yeni başlayan sektörlere benzer bir düzenleyici belirsizlik döneminden geçtiğini söyledi. Coinbase kaynağı, “Uber veya Airbnb gibi, bu herhangi bir düzenlemeye tabi hizmet için doğal bir süreçtir” diyor.

Bu, gerçekten de sektör genelinde yaygın ve kripto alanının Gensler'in elinden kurtulmak için mahkemelerde veya Kongre'de bir mola vereceğini ima eden bir duygu. Ancak endüstri, en kötüsünün henüz gelmediğini de şimdilik kabul ediyor.

Başka davalar da yolda

SEC'in Binance ve Coinbase aleyhine bu hafta açtığı davalar, iki şirketin sektördeki en büyük isimler olması nedeniyle dikkat çekiyor ancak SEC aktif olarak kripto şirketlerine karşı çok sayıda başka davayı da takip ediyor. Fortune ile yapılan röportajlarda, kripto uzmanları, suç duyurusunda bulunma yetkisine sahip Adalet Bakanlığı'nın yasal işlemleri de dahil olmak üzere daha fazla davanın yolda olduğunu tahmin ediyor. Birkaç kişi, Adalet Bakanlığı'nın Binance'e karşı bu tür suçlamaları yakın zamanda açıklamasını beklediklerini söylüyor.

Birden fazla federal kurum bir şirketi takip ediyorsa, getirilen suçlamalar genellikle art arda düşüyor ancak Binance için durum böyle değil. SEC'in şikayetinden yaklaşık iki ay önce, SEC’e kıyasla görece daha küçük olan ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (Commodity Futures Trading Commission) şirketi federal mahkemede dava etti ve bu suçlamaların kademeli doğası hakkında yeni soruların doğmasına neden oldu.

Bir sektör kaynağı, SEC ve diğer aktörlerin gerçekten koordinasyon içinde olduğunu ve Adalet Bakanlığı'nın Binance'e karşı suçlamada bulunmasındaki gecikmenin muhtemelen bu kurumların şirketle devam eden uzlaşma görüşmelerinde olmasından veya davanın karmaşıklığı göz önüne alındığında daha fazla zamana ihtiyacı olmasından kaynaklandığını söylüyor. Birkaç kişi, Binance’in, yaptırım ihlallerini denetlemekle görevli bir Hazine Bakanlığı kurumu olan Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (Office of Foreign Assets Control) tarafından da suçlamalarla karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor.

Bununla birlikte, Washington D.C.'deki iki kripto endüstrisi figürü, SEC ile diğer kurumlar arasındaki rekabetin geleneksel iş birliğini baltaladığını ve Gensler'in kabadayı siyaset konusundaki kişisel hırsının ve zevkinin, popülerliğine zarar verdiğini öne sürüyor.

Eski bir Capitol Hill çalışanı ve kıdemli kripto lobicisi, “Gensler, Fed, Hazine ve Adalet Bakanlığı'ndaki insanları kızdırdı” diyor.

Bu arada, Washington'daki pek çok kişi Gensler'in asıl niyetinden de şüpheleniyor. Eleştirmenler, onun kripto endüstrisine karşı son zamanlardaki katı duruşunun, stablecoin projesi Terra ve FTX'teki büyük dolandırıcılığı fark edememekten ve FTX'in gözden düşmüş kurucusu Sam Bankman-Fried ile kişisel ve profesyonel bağlantılarını unutturmayı amaçlamasından kaynaklandığını düşünüyor. Bu görüş, önümüzdeki aylarda siyasi rüzgarların Gensler aleyhine değişebileceğini gösteriyor.

Bunun gerçekleşme olasılığı ise belirsiz ve kripto endüstrisi adına bazı hüsnükuruntuları yansıtıyor olabilir. Fortune’un konuşma talebini reddeden Gensler'e gelince, eleştirmenlerin gözünde, girdiği kabın şeklini alan ve ahlaki açıdan değişken olduğunu kanıtladığını söylemek gerekiyor.

Gensler'in motivasyonları ne olursa olsun, şu an için kripto endüstrisinde üstünlüğü elinde tutuyor gibi görünüyor. Coinbase ve diğer kripto şirketleri muhtemelen onun hükümdarlığından öyle ya da böyle kurtulacak olsalar da bunu başarmak için ABD yargısından uzakta ilerlemek zorunda kalabilirler.

SEC'ten Binance'ın mal varlığını dondurma talebi

 

SEC, Binance ve Zhao'ya dava açtı

 

SEC, Coinbase'e dava açtı

 

Kripto milyarderlerinin serveti 2 günde eridi

 

Kripto paralarda büyük kayıp

 

Kripto para borsalarının hacminde düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)